Korespondenční volba? Vypadá to na bezradnost koalice, řekl politolog a vyjmenoval rizika

Sčítání hlasů z voleb do Evropského parlamentu, 8. června 2024

Valeš a Balšínek k diskuzím o korespondenční volbě

Ohledně korespondenční volby zůstává otázka, zda nejde jen o další náboje pro opozici, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Upozornil rovněž na řadu rizik souvisejících s novelou volebního zákona a připomněl, že premiér Petr Fiala (ODS) byl ještě jako politolog proti této úpravě. Podle šéfredaktora webu Echo24 Dalibora Balšínka se jedná o „nešťastný zásah do funkčního systému“.

Podle Valeše je dosud nejisté, jak zavedení volby poštou může zamíchat s výsledky jednotlivých hlasování. „Myslím si, že by bylo rozumnější s tímto krokem počkat. Neměl se týkat sněmovních voleb na podzim 2025,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Pochybnosti kolem korespondenční volby. Některým senátorům vadí možnost změnit názor

Nad novelou zákona se podle něj „vznáší účelovost hlasování poštou ze strany vládní koalice“. „Opozice ji samozřejmě bude vinit, že si chce uměle zvětšit voličskou základnu a že průběh není transparentní,“ podotkl politolog. Tyto invektivy se ozývaly ze strany opozičních poslanců už dříve.

Korespondenční varianta hlasování podle Valeše skýtá řadu rizik. „Týkají se především tajnosti volby. Nevíte, co se děje s obálkou od doby, kdy ji odešlete až po doručení. Během vyplňování lístku mimo plentu na člověka může tlačit okolí. Vláda rovněž tlačí na opětovné udělení českého občanství pro ty, jejichž rodina žije v zahraničí již několikátou generaci, což také zavání účelovostí,“ uvedl politolog.

„Téma se u nás bohužel velmi zpolitizovalo a došlo k zastření původního záměru zákona,“ poznamenal Valeš s tím, že kdyby šlo o technickou záležitost, na níž by se dohodla vláda s opozicí, nebyl by problém.

Expert také upozornil na to, že ODS byla v minulosti „sveřepým odpůrcem této změny volebního systému“. „Odmítal to zejména současný premiér Fiala, tehdy ještě jako politolog. Strana teď náhle změnila názor, aniž by to elektorátu dostatečně vysvětlila,“ dodal politolog.

Podle Balšínka se volební potenciál Čechů žijících v zahraničí přeceňuje. „Novelu považuji za nešťastný zásah do funkčního volebního systému, který vyvolává zbytečné pochybnosti. Do transparentního nastavení vstupuje nový prvek, který může zvýšit nedůvěru společnosti vůči průběhu hlasování,“ řekl.

Balšínek je mimo jiné přesvědčen, že pokud se současná opozice dostane po sněmovních volbách k moci, bude se legislativní úpravu snažit změnit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fiala z SPD tvrdě hájil sporný plakát. Alegorie násilí, řekl Pospíšil

Tagy:
zahraničí politika novela zákona ODS Petr Fiala volby korespondenční hlasování politolog vláda korespondenční volby Zprávy plus Dalibor Balšínek Lukáš Valeš Senát Parlamentu ČR