Korupce v českém fotbalu se musí řešit odspodu, na krajích, říká Rudolf Řepka

Rudolf Řepka

Legendární čeští fotbalisté volají po očištění českého fotbalu. Založili hnutí Fotbalová revoluce. Vladimír Šmicer, Jan Koller, Milan Baroš a mnoho dalších tak reagují na kauzu bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra. Funkcionář a člen iniciativy Rudolf Řepka, který byl hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na televizi CNN Prima NEWS, poznamenal, že čištění českého fotbalu musí začít odspodu, a to na krajských a okresních úrovních.

Od zatčení Romana Berbra a dalších dvou desítek lidí obviněných z ovlivňování výsledků 2. a 3. nejvyšší fotbalové ligy uplynul měsíc. Vedení FAČR po vypuknutí kauzy strčilo hlavu do písku. Proto se seskupení pod názvem Fotbalová revoluce rozhodlo jednat. Samotná FAČR se zájmům hnutí nebrání.

„Snažíme se pomoci očistit český fotbal od morálního bahna, které je tady zaseto 30 let a všichni ho už berou jako normální věc. Teď máme šanci toto prostředí změnit,“ vysvětloval Vladimír Šmicer. Prioritou hnutí je pročistit český fotbal odspodu, tedy od okresních a krajských úrovní. I když se to na první pohled nezdá, právě předsedové z okresů a krajů mají ve výsledku silné pravomoci.

„Amatérské kluby, kterých je zhruba 3 500, si neuvědomují, že předsedové či členové výkonných výborů je pak dále reprezentují na valné hromadě kraje či FAČR. Valná hromada Fotbalové asociace, čili 202 delegátů, má obrovské úkoly, jako je například schvalování rozpočtu,“ řekl bývalý generální sekretář FAČR Rudolf Řepka, který svoji pozici v asociaci dobrovolně opustil v roce 2018.

Revoluci podporují také Bosák, Vetchý či Novotný

„Vzhledem k problémům, které se staly, je tu teď obrovská možnost fotbal změnit. Vyměnit předsedu nebo jiné členy výkonného výboru nestačí. Je potřeba vše vzít úplně odspodu. Tím změníme fotbalové hodnoty a prostředí. Taková cesta vede právě přes kraje a okresy,“ vysvětlil Řepka. Podle něj bude fotbal zdravý nahoře jedině tehdy, když bude zdravý i dole.

Mezi podporovatele hnutí zdaleka nepatří jen známí čeští fotbalisté a funkcionáři. Iniciativu podporuje například sportovní komentátor Jaromír Bosák či herci Ondřej Vetchý a David Novotný, kteří mají oba se ztvárněním filmové role fotbalisty velké zkušenosti.

Druhý jmenovaný byl také hostem pořadu, kde přiznal, že fotbal miluje. Proto mu také záleží na tom, aby se konečně věci daly do pohybu. „Mělo by se stát něco, abych nechodil na zápasy s tím, že předem vím, jak dopadnou. To se bohužel někdy stává. Systém by se měl nastavit tak, aby nikdo nepochyboval o tom, že jakýkoliv zápas probíhá férově,“ uvedl Novotný.

Názory bývalého sekretáře FAČR Řepky, že se fotbal musí měnit odspodu, přijdou Novotnému zajímavé. „Když si představím velkou chobotnici, nejdřív je třeba vyčistit prostředí, pak osekat chapadla, a teprve potom se dostanete k hlavě,“ dodal Novotný.

Tagy: