Kovanda: Energetickou krizi vyřeší výstavba jaderných bloků. Musíme začít hned, nabádá

Lukáš Kovanda

Rok v Česku (52)

Zdražování, konsolidace veřejných rozpočtů a energetická krize. To jsou hlavní výzvy, kterým Česká republika bude v roce 2022 čelit. V pořadu Rok v Česku vysílaném na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomové Danuše Nerudová a Lukáš Kovanda a politolog Marián Sekerák.

„Pokud by vláda sáhla k dalšímu lockdownu, bude to velmi složité jak pro podnikatelský sektor, tak pro vládu samotnou a především pro rozpočet,“ řekla v pořadu Rok v Česku na CNN Prima NEWS ekonomka Danuše Nerudová. Podle ní by to bylo v rozporu se snahami nové vlády konsolidovat veřejné finance, které v právě skončeném roce 2021 vykázaly rekordní schodek.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy by vláda měla přijít s dlouhodobou strategií, jak veřejné rozpočty ozdravit. „Musí se ale soustředit i na následující čtyři roky a docílit uspokojivého snížení manka, které každoročně vzniká,“ řekl v pořadu Rok v Česku na CNN Prima NEWS. Cesta prý vede přes snižování dotací. „Obávám se ale, že vláda bude muset přistoupit i ke zvýšení daní,“ dodal Kovanda. Nerudová dosavadní návrhy vlády na snížení rozpočtového schodku považuje za „kosmetické úpravy“.

Kupní síla mezd klesne

V roce 2022 je třeba počítat s pokračováním nezvykle vysokého růst cenové hladiny. „Z hlediska inflace to bude velice obtížný rok. Růst cenové hladiny se může přiblížit až sedmi procentům,“ varoval Kovanda. Češi by se tak měli připravit, že kupní síla jejich mezd se sníží, protože jim porostou nejspíše pomaleji než ceny.

Taková situace u nás podle Kovandy nastala naposledy na konci 90. let minulého století. „Celá jedna generace nezažila takovýto pokles reálných výdělků,“ dodal. Zdražování bude prý plošné a jen málokteré druhy zboží zlevní. „Spíše to bude otázka, co zdraží více a co zdraží méně,“ dodal Kovanda.

Za jeden z nejpalčivějších problémů v ekonomické oblasti, kterému bude vláda Petra Fialy (ODS) čelit, je zdražování energií. Na lacinější elektřinu můžeme podle Nerudové zapomenout. „Vláda bude muset přijmout daleko cílenější opatření, jež nebudou tak nákladná pro státní rozpočet. Dávky a transfery je třeba revidovat a velmi rychle pomoci lidem, kteří budou nejvíce zasaženi,“ zdůraznila.

Žádné soláry, nýbrž jádro

Podle ní by vláda měla začít pomocí dotací podporovat budování domácích solárních elektráren. „Tak, abychom měli soláry na každé střeše a tímto způsobem můžeme zlevnit elektrickou energii pro domácnosti. To je totiž něco, co dokážeme ovlivnit,“ vysvětlila Nerudová. Na ceny energií ale prý jinak působí celá řada externích vlivů, nad nimiž česká vláda nemůže mít ani kontrolu. Podle Nerudové by mohly pomoci koordinované kroky na úrovni Evropské unie.

Kovanda si ale myslí, že dlouhodobým řešením energetické bezpečnosti je z pohledu České republiky výstavba jaderných zdrojů. „Musíme se zaměřit především na to, abychom na úrovni Evropské unie definitivně dojednali jádro jakožto čistý zdroj a abychom pak konečně začali stavět jaderné bloky. A nejen dukovanské, ale i temelínské, protože je to jediná možnost, jak v českých podmínkách dosáhnout stabilního a udržitelného zásobování energií,“ zdůraznil.

Vláda bude mít těžký život

Politolog Marián Sekerák ale v pořadu Rok v Česku upozornil, že vláda nemusí být ve všech krocích zajedno. Připomněl, že kabinet Petra Fialy se skládá z pěti stran, a tak bude záležet na jeho soudržnosti. „Očekává se, že nejslabším prvkem může být Pirátská strana, která čelila i vnitřním turbulencím kvůli volebním výsledkům,“ řekl Sekerák.

Kovanda je přesvědčen, že pětikoaliční vláda bude mít velmi obtížný život. „Vsadil bych si velice opatrně na to, že spíše celé čtyři roky vydrží. I vláda by měla být s některými opatřeními opatrná,“ řekl. Také podle Nerudové je pravděpodobnější varianta, že Fialův kabinet povládne po celé čtyřleté funkční období. „Vláda udělá vše pro to, aby vydržela,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: