Láká vás levnější benzín v Polsku? Pozor na celní kontroly, můžete přijít i o auto

České nájezdy na polské čerpací stanice začaly v úterý 1. února, na snímku polské Chałupki nedaleko Ostravy, kde litr benzinu stojí 28,71 Kč.

Nešťastní obchodníci

Zatímco u nás a na Slovensku benzin zdražuje, v Polsku jeho ceny klesají. Tamní pohraniční benzínky tak praskají ve švech a některým i došly zásoby. Českým benzínkám u přechodů naopak ubylo až 70 procent zákazníků, podobně je tomu i v případě prodeje potravin. Celníci ale varují. Levný benzín vás může nakonec přijít draho.

Plná nádrž vyjde v Polsku až o tři stovky levněji než v Česku a na Slovensku. Často ale plná nestačí, a tak si benzín řidiči lejí do kanystrů a barelů, což může být velmi nebezpečné. „Zpřísnili jsme kontroly a setkáváme se s tím, že řidiči mají v zavazadlovém prostoru barely nebo sudy plné nafty,“ vysvětluje Ivana Kurková, zástupce tiskové mluvčí Generálního ředitelství cel.

Kromě nebezpečí to může být pěkně drahé. Polští celníci totiž začali s mimořádnými a rozsáhlými kontrolami na hranicích. Na Slovensko smějí řidiči dovézt jen plnou nádrž plus deset litrů v kanystru. Při větším množství už musí zaplatit daň. „Daňové přiznání je potřeba podat do tří dnů, jinak občanovi hrozí pokuta od 30 eur do 16 000 eur (až 388 tisíc korun),“ říká mluvčí slovenských celníků Martina Rybanská

Celníci mohou auta kontrolovat na celém území Slovenska. „V případě, že člověk neumí prokázat způsob a pořízení takového minerálního oleje, může být uložená pokuta od 100 do 100 tisíc eur,“ podotýká Rybanská.

A podobné je to i v Česku, kde platí jednoduchý limit. Plná nádrž plus maximálně dvacet litrů v kanystru. To je množství osvobozené od spotřební daně. Pokud tohle nedodržíte, mohou vám celníci benzín zabavit a s ním dokonce i auto. „Pak s lidmi povedeme správní řízení a doměříme jim daň. V rámci tohoto řízení jim může být udělena i pokuta,“ dodává Kurková.

Zlevnění zasáhlo hlavně české pohraniční oblasti

Daň z přidané hodnoty se u paliv snížila z třiadvaceti na osm procent a u základních potravin z pěti na nulu. To je důvod, proč na nákupy za hranice jezdí stále více Čechů. „Snížili jsme dodávky masa, protože odbyt vepřového vázne, hovězí ještě jde. Těžko se to odhaduje, ale myslím si, že polovinou to kleslo určitě,“ říká majitelka řeznictví v Náchodě Olga Marešová.

Na Náchodsku nedaleko hranic spadly tržby prodejcům kvůli cenám v Polsku klidně o třetinu. Polsko snížilo nebo přímo zrušilo DPH dočasně na půl roku. Chce tím zmírnit dopady rostoucí inflace až o 1,5 procenta.

Tagy: