Kde všude vraždili doktoři nebo zdravotníci? Často používali rafinované způsoby

Heparinový vrah ředil pacientům krev heparinem. (Ilustrační foto)

Vrazi v bílých pláštích

Mají pomáhat lidem, tlumit bolest nebo vyléčit nemoc. V některých případech ale udělali přesný opak. Řeč je o lékařích a zdravotnících, kteří se dostali za hranu zákona. Obvykle totiž vraždí sofistikovaně a trvá dlouhou dobu, než se jejich hrůzné činy podaří dokázat. Připomeňte si některé případy, které otřásly společností.

Vraždil chytře. Své bývalé milenky se Vladimír Mikuš zbavil tak, že nikdo dlouho nenašel tělo. Omráčil ji plynovou pistolí, spoutal ji drátem ruce i nohy, přes hlavu pak přetáhl igelitový pytel a tělo dal do bedny, která skončila na dně Orlické přehrady.

ČTĚTE TAKÉ: Před domem na Košicku ležela mrtvá žena v noční košili. Tělo měla plné bodných ran

Bez těla byl souzen jen za ublížení na zdraví, pak ale vyplavala bedna s tělem, kterou zatížil kameny. Soudce ho tak poslal za vraždu na 14 let do vězení. Po jedenácti letech, v roce 2018, se ale dostal na svobodu a ještě stále je v podmínce.

Heparinový vrah

Zdravotníkovi Petrovi Zelenkovi se kvůli jeho modusu operandi, tedy způsobu vraždění, přezdívá Heparinový vrah. Soudce ho poslal na doživotí za mříže za vraždu sedmi lidí a deset pokusů o vraždu v roce 2006. Pacientům ředil krev právě heparinem. Důvodem mělo být kruté pokušení ze zmatení ostatních lékařů, kteří netušili, proč se stav pacientů výrazně horší.

„Je to jeden z nejrozsáhlejších případů úmyslného usmrcení osob,“ popsal tehdy Petr Pribyl, bývalý policejní ředitel v Královéhradeckém kraji. „S eutanázií to nemá nic společného, bylo to promyšlené jednání vedoucí k úmrtí těchto lidí,“ doplnil tehdejší policejní vyšetřovatel Milan Justa.

Sériový vrah Niels Högel

Niels Högel patří mezi největší sériové vrahy Německa. Pracoval jako ošetřovatel a pacientům podával smrtící koktejl léků. Chtěl totiž vypadat dobře před svými kolegy a ukázat jim, jak je dobrý v oživování.

Opak byl ale pravdou, dobrý byl ve vraždění. Počet jeho obětí se nikdy nepodařilo zjistit přesně. Odsouzen byl v roce 2008 za vyšší desítky, spekuluje se ale, že se pokusil zabít až 300 lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Před dětmi ubil družku sekáčkem na maso. Je mi na zvracení, řekl soudu v Liberci otec oběti

Tagy:
zdraví Německo vražda vrah soud Liberec Královéhradecký kraj soudnictví trestná činnost Petr Zelenka Policie České republiky zdravotnický pracovník Vodní nádrž Orlík Niels Högel trestná činnost, právo a spravedlnost