Jedna větrná bouře za druhou. Odborníci vysvětlili, proč tu letos tak často řádí vichřice

Nadia, Eunice a Franklin. Tyto i další vichřice letos napáchaly mnoho škod po celé Evropě. Velmi dynamický vývoj těchto přírodních jevů má svého viníka. Během zimy počasí ovlivňoval polární vítr, který je nyní podle odborníků nebývale silný.

„Synonymum pro letošní zimu je zima větrných bouří a explozivních cyklogenezí nad Atlantikem, kde vzniká jedna tlaková níže za druhou. Níže jsou velice hluboké a způsobují větry o síle hurikánu. Západní Evropa, která jim jako první stojí v cestě, tak zažívá větry, které se svou silou blíží 200 km/h,“ poukázali na unikátnost těchto jevů nadšenci z Meteo Beskydy.

ℹ️ SILNÝ POLÁRNÍ VÍR ZPŮSOBUJE JEDNU VĚTRNOU BOUŘI ZA DRUHOU💨 SILNÝ VÍTR ČEKÁME OPĚT V PONDĚLÍ, OJEDINĚLE I BOUŘKY 🌩 ℹ️...

Posted by Meteo Beskydy on Sunday, February 20, 2022

Nedávno se musela Evropa vypořádat s náledky bouře Eunice. Ta způsobila značné materiální škody i oběti na životech v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. Potrápila i Českou republiku, i když zde kvůli ní nikdo nezemřel.

„Tento dynamický vývoj počasí je pod taktovkou polárního víru, který je letos nebývale silný a stabilní,“ vysvětlili nadšenci z Meteo Beskydy. S tím souhlasí i meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu František Šopko.

„Polární vítr se nás týká a v oblasti Severní Ameriky, Atlantiku i západní a střední Evropy máme silné západní proudění, kde přechází právě hluboké tlakové níže a frontální systémy a ty potom přináší nejenom poměrně teplý a vlhký vzduch, ale i silné proudění, které pak zesiluje,“ podotkl pro CNN Prima NEWS.

Polární vír je robustní cirkulace chladného vzduchu vysoko nad polárními oblastmi obou polokoulí Země. „Cirkulace v polárním víru se pohybuje zonálně, tedy od západu na východ. Na severní polokouli se polární vír začíná formovat během podzimu, kdy se stratosféra nad Arktidou prochlazuje, a díky tomu zde vzniká velmi rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu, která je nejmohutnější v zimním období,“ popsali experti z Meteo Beskydy.

Podobně tento přírodní jev hodnotí i meteorologové ze zahraničí. Například Pascal Mailier z Královského meteorologického institutu v Belgii řekl, že bouře pravděpodobně souvisely se silným polárním vírem, který se vytvořil v Arktidě a vytvořil systém nízkého tlaku, informuje web Mongabay.

„Jsme ve fázi, kdy tu máme silné větry, které ženou bouře přes Atlantik ze západu na východ. Máme velmi mírnou zimu –⁠ ty jsou spíše spojeny s bouřlivým počasím,“ objasnil Mailier. A podobné počasí s relativně vysokými teplotami a četnými srážkami bude zřejmě pokračovat.

Tagy: