Lidé v Hradci zuří: Muselo zemřít dítě, abyste si všimli, co se děje? Z nádraží mají strach

Vražda mladého chlapce na nádraží v Hradci Králové místní šokovala. Přiznávají, že se na místě necítí bezpečně.

Lidé v Hradci Králové po vraždě 14letého mladíka na nádraží překypují emocemi. Primátorce Pavlíně Springerové proto na sociálních sítích připomínají, jak situace na místě vypadá. „Všude žebráci, narkomani. Obtěžující u všech vchodů,“ vzkázal jeden z uživatelů. Spolu s dalšími zdůrazňuje, že strach mají kolemjdoucí, cestující i prodavači. Někteří se ptají, zda byla nutná „brutální vražda dítěte“, aby si vedení města tristní situaci uvědomilo. Na místě tragédie se v neděli uskuteční pieta.

„S velkým znepokojením jsem vpodvečer přijala informaci o vražedném útoku, jehož obětí se v areálu hradeckého nádraží stalo dítě: osoba mladší patnácti let, jak uvádí policie, je pro mě dítě,“ vzkázala Springerové ve svém příspěvku na Facebooku v den tragédie. Informovala, že podezřelý byl během desítek minut dopaden.

„Tento násilný trestný čin mnou hluboce otřásl. Budu se velice důsledně zajímat o všechny podrobnosti a okolnosti, které s tímto případem souvisí. Musíme udělat vše pro to, aby se už nic podobného v Hradci neopakovalo,“ dodala primátorka. A reakce lidí z Hradce na sebe nenechaly dlouho čekat.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda v Hradci Králové. Pobodal chlapce, protože mu odmítl dát cigaretu?

„Takže musí být brutálně zavražděno dítě, abyste si začala všímat, jak to vypadá v Hradci? Jak je na tom bezpečnost občanů?“ ptal se jeden z uživatelů. Další připomněl, jak situace na nádraží konkrétně vypadá. „Nevím, jestli jste se byla v posledních měsících nebo letech podívat na nádraží. Všude žebráci, narkomani. Obtěžující u všech vchodů. Dospělý člověk má strach tam přijít, své dítě bych tam samotné nepustil,“ zdůraznil muž.

Lidé se ze strachu i stěhují

Kritikou nešetřil ani na účet městské policie. „Hlídka občas projíždí kolem haly, ani se neobtěžuje vylézt z auta. Kdyby na nádraží byly pravidelné hlídky, tak to tu verbež odradí a nemusela se stát tahle tragédie,“ domnívá se. Že je situace na nádraží dlouhodobě problematická připomíná většina lidí, kteří se pod příspěvek primátorky vyjádřili.

„Už nějakou dobu mám pocit, že v Hradci není ani zdaleka tak bezpečno jako dřív. Dnešní tragédie to bohužel jen potvrzuje,“ uvedla jedna z uživatelek. Někteří se kvůli tomu z města odstěhovali. „Je třeba jednat, paní primátorko, vyčistit město od squatů, které obývají narkomani z různých koutů republiky a zpřísnit dohled nad problémovými místy. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se odstěhoval z Hradce, strach,“ přiznal diskutující.

Na pořádek na nádraží dohlíží soukromá ostraha, jak připomněl Královéhradecký deník. Dvoučlenné hlídky se střídají po dvanácti hodinách. „Myslím si, že by s námi měla policie více spolupracovat. Snad se to zlepší po tom, co se tady stalo. Dělám tu teprve dva měsíce, ale už jsem se setkal s náznaky, že nás někdo napadne. K přímému fyzickému útoku nakonec naštěstí nedošlo. Je však běžné, že nám vyhrožují,“ popsal pro deník 28letý člen ochranky David Sedláček.

Obavy mají i pracovníci stánků s občerstvením či trafik na nádraží. Většinu personálu tvoří ženy. „Býváme tu ve dvou lidech až do večera, a když po práci chodíme domů a nádraží je prázdné, máme strach. Myslím si, že se tady večer bojí každý,“ přiznala 19letá prodavačka.

Chystá se pietní akt

K hrůznému činu, kdy byl násilně usmrcen čtrnáctiletý chlapec, došlo ve čtvrtek 4. ledna odpoledne. Podle různých svědků útočil muž, který má drogové problémy, zřejmě trpí schizofrenií a v minulosti byl již trestaný. Policisté ho dopadli do hodiny od oznámení útoku. Nyní je 32letý muž obviněn z vraždy, chlapce měl napadnout kuchyňským nožem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Detaily zásahu na filozofické fakultě. Uniklý dokument popisuje 267 minut policejní operace

Pozůstalým pomáhá s pohřbem romská komunita, na neděli 7. ledna je pak naplánován pietní akt, který se uskuteční přímo u místa, kde chlapec zemřel. „Proběhne to tam, kde se to stalo, u kolejí, kde je první nástupiště. Kdo chce, může přijít a uctít památku Filipa,“ oznámil v živém vysílání na sociální síti Facebook Vojtěch Demeter z neziskové organizace Roma – spolek HK.

Tagy: