Andrejka trpí mozkovou obrnou. Nenecháme ji na holičkách, musíme bojovat, říkají rodiče

Andrejce z Vochova lékaři diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu.

Drahá péče o holčičku s obrnou

Statisíce každý rok. Tolik stojí péče o děti s mozkovou obrnou, kterých je u nás na 9 000. Ve věku roku a půl lékaři potvrdili tuto diagnózu i Andrejce Radové z Vochova. Nemoc se nedá vyléčit, dá se jen ulevit od potíží. A právě rehabilitace, fyzioterapie a různé zdravotní pomůcky jsou pro rodiny finančně velmi náročně.

„Bezproblémové těhotenství. Andrejka se narodila císařským řezem minutu po svém bráškovi. Pak přišly první komplikace,“ řekla maminka Tereza Škodová. Holčička měla problémy se srdíčkem. „Dva týdny musela být na kyslíku. Na třetí den nám lékaři řekli, že má na obou očích šedý zákal,“ vylíčila Škodová s tím, že Andrejka musela podstoupit operaci.

Andrea zaostávala za svým bráškou také v pohybu, a tak v roce a půl musela na další vyšetření. „Pořád doufáte, že to bude dobrý, ale potom se prognózy doslova naplnily, byl to šok,“ svěřil se otec nemocné holčičky Jaroslav Rada. „Na magnetické rezonanci bylo zjištěno poškození mozku a na základě toho lékaři diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu,“ doplnila svého partnera Škodová.

Ve dvou letech má za sebou Andrea sedm narkóz a dvě operace. Pro rodinu je péče o děvčátko finančně náročná. Jezdí s ní na neuro-vývojovou terapii, hipoterapii a další rehabilitace. „Cvičíme čtyřikrát denně Vojtovu metodu a jezdíme také na ergoterapii, která se hodně zaměřuje na ručičku,“ vyjmenovala maminka dvouleté holčičky.

Rehabilitace jsou finančně velmi nákladné

Bez rehabilitace by se Andrejka neobešla, pro rodiče je ovšem finančně velmi nákladná. Hradí ji totiž sami. „Pokud se s tím dlouhodobě nic nedělá, to dítě se neposouvá. Andrejka k nám chodí jednou týdně. U nás to neplatí pojišťovna. Hradí si to sám klient,“ přiblížila dětská ergoterapeutka Lucie Královenská.

Roční náklady na léčbu a zdravotní pomůcky odhaduje rodina na 250 tisíc. „Tady mám žádanku na speciální rehabilitační židličku, která stojí 70 tisíc,“ ukázala maminka na příkladu další výdaje, se kterými se musí rodina potýkat. „Hodně rodičů nechce jít se svou kůží takříkajíc na trh, protože bývají často odsouzeni svým okolím. Společnost je nastavená tak, že mají pocit, že dostávají hodně od státu, že to všechno dostanou zaplacené, ale ta realita je bohužel jiná,“ upozornila ředitelka Asociace rodičů dětí s DMO Lucie Blahutová.

Andrejka se snaží svého brášku ve všem napodobovat, ale kvůli postižení jí to nejde. Nemůže si stoupnout, chodit, běhat, kvůli ochablým svalům hůř jí a nemluví. „Člověk se s tím musí naučit žít a samozřejmě tu malou nemůžete nechat na holičkách, musíme za ní bojovat,“ dodává bojovně Andrejčin otec.

Teď čeká holčičku pobytová rehabilitace, která vyjde na 30 tisíc korun. Rodiče věří, že dceři pomůže a že se Andrejka jednou postaví a bude chodit stejně jako její bráška.

Tagy: