Máme toho dost, vzkazují maturanti Plagovi. Před ministerstvem hoří protestní svíčky

Maturanti na protest zapalují svíčky před ministerstvem školství

Letošní maturita je v navržené podobě předzvěstí neúspěchu, píší maturanti na facebookové události Svíčka za maturitu, kde vyzývají, aby v pátek studenti přišli formou protestu zapálit svíčku před budovu ministerstva školství. Chtějí tak donutit ministra Roberta Plagu (za ANO), aby s nimi začal komunikovat a diskutovat podobu závěrečných zkoušek. Pokud se tak nestane, uspořádají další protesty, řekl CNN Prima NEWS jeden z organizátorů akce Jiří Trávníček.

„Více než 7 000 studentů se snažilo o změnu podoby maturitní zkoušky v roce 2021. Hlasy studentů ale nebyly vyslyšeny. Ministr školství zástupce iniciativy ignoroval, máme toho dost,“ uvádí maturanti v popisu své facebookové události.

Vyzývají tak všechny studenty, kteří nesouhlasí s podobou letošních maturit, aby se v pátek dostavili před budovu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) v Praze nebo na brněnské náměstí Svobody. Tam mají zapálit svíčku za letošní maturitu, která je podle studentů „v navržené podobě předzvěstí neúspěchu maturantů“.

„Je to první krok, chceme vyjádřit nesouhlas s úpravou maturit, o které si myslíme, že je nedostatečná. A chceme dosáhnout toho, aby s námi začalo ministerstvo jednat. Já jsem byl na jednání výboru pro školství Poslanecké sněmovny, ale pan ministr se ani jednou neúčastnil a nejedná s námi,“ nelíbí se Trávníčkovi.

Páteční protest má být spouštěčem, když se nic nezmění, maturanti budou uvažovat o dalších akcích. „Tím by mohl být protest klasického rázu, například demonstrace. Ale to je zatím předčasné,“ podotkl Trávníček.

Akce je koncipovaná tak, aby se na místě protestu nikdo neshlukoval, proto trvá celý den. „Od doby, kdy končí zákaz vycházení až po dobu, kdy zákaz vycházení zase začíná, takže od šesti do devíti. Prosíme všechny účastníky, aby dodržovali nařízená opatření a na místech se neshlukovali. Za případné nedodržování nařízení neneseme odpovědnost a předem se distancujeme od jakýchkoliv jiných činností nerespektujících vládní nařízení,“ upozorňují organizátoři protestu. Trávníček ale věří, že studenti nebudou chodit ve velkých davech a budou dodržovat rozestupy.

Šest svíček?

K akci se dopoledne vyjádřilo také samotné ministerstvo školství. „Svíček je před budovou celkem šest,” řekla webu Novinky.cz tisková mluvčí Aneta Lednová. Proti tomu se ale ohradili právě studenti, kteří odpoledne na svém instagramovém účtu sdíleli fotografii se stovkami svíček.

„Tak jak? Šest svíček? Teď máte fotit,” reagovali maturanti.

Středoškolákům vadí především to, že podle svých slov neměli dostatek času se na maturity připravit, a to i proto, že mnozí během pandemie pomáhali v nemocnicích. „Studuji na zdravotnického asistenta. Byla jsem na pracovní povinnosti a dost jsem toho zameškala. Měla jsem dvanáctihodinové směny, chodila jsem na ranní, odpolední i noční. Čas na učení mi vůbec nezbyl, byla jsem pořád unavená. Je to pro nás hodně těžké, všechno najednou se nedá zvládat,” uvedla pro CNN Prima NEWS maturantka Dorota.

Jiní si zase stěžují nejen na výpadek praktické výuky, ale i té teoretické, která jim podle jejich slov bude v budoucnosti také chybět. „V praxi se projevuje i teorie. On-line to není ono,” uvedl student Ondřej Chlouda.

Co Plaga změnil?

Ministerstvo školství udělalo u letošních maturit několik změn, středoškolákům to ale nestačí. U didaktických testů, které mají proběhnout 3. až 5. května, Plaga dal studentům více času na vypracování. Konkrétně u českého jazyka a cizích jazyků prodloužil čas o deset minut, u matematiky o patnáct. Zároveň zrušil slohové práce, stejně jako tomu bylo u maturit v roce 2020. Období, ve kterém lze konat profilové zkoušky, prodloužil do 25. června a praktické zkoušky mohou maturanti složit nejpozději do 27. srpna.

Studentům ale vadí, že distanční výuka není plnohodnotná tak, jako prezenční. „Není možné, aby maturanty připravila na úspěšné složení maturitní zkoušky,“ myslí si zástupci iniciativy Spravedlivá Maturita. „Ve všech okolních zemích dochází ke změnám u závěrečných zkoušek. Ministr školství Plaga ale nějaké výrazné změny odmítl,“ nelíbí se maturantům.

Ideálním řešením by byl podle nich kompromis, kdy by se zrušila ústní a praktická část zkoušky z dospělosti a zůstaly didaktické testy a slohovky. „On-line výuka na jednotlivých školách je velmi různorodá, drtivá část dále bojuje s mizerným připojením a někteří učitelé nespolupracují. Nemáme zajištěné adekvátní podmínky pro úspěšné zvládnutí zkoušky v plném rozsahu,“ zdůrazňují studenti s tím, že u praktické zkoušky je zrušení logické, protože takové předměty se nelze učit distančně. V obou případech maturanti navrhují klasifikaci dle předchozího prospěchu v daných předmětech.

Didaktické testy jsou podle nich stejné pro všechny typy škol a jejich složení je chrání před tím, aby je někdo nemohl obvinit, že dostali maturitu „zadarmo“. Navíc podle středoškoláků nejsou ani tolik náročné, protože k jejich úspěšnému zvládnutí stačí polovina bodů. Maturanti chtěli psát i slohové práce, protože si mysleli, že čím více částí maturitní zkoušky zůstane, tím více jim ministerstvo vyjde vstříc.

„Vše teď závisí na vaší účasti na akci Svíčka za maturitu. V případě, že se nepovede docílit žádných změn a dostatečného zájmu, je možné, že další událost bude již většího rázu. Pojďme v pátek ukázat naši sílu a vyjádřit nesouhlas. Dokud tu budete vy, my tu budeme pro vás,“ burcují na Instagramu zástupci iniciativy Spravedlivá Maturita.

Tagy: