Komentátoři: Superdebata lídrů eurovoleb bude stěžejní. Hlavně pro menší strany

Plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku

Migrace, obrana a green deal. Tři hlavní témata eurovoleb, shodují se komentátoři

Hlavními tématy voleb do Evropského parlamentu jsou v Česku migrace, obrana a Green Deal. Při nízké volební účasti bude rozhodovat každý hlas, uvedli političtí komentátoři Karolina Stonjeková a Petr Fischer ve vysílání CNN Prima NEWS. Sledujte na CNN Prima NEWS speciální předvolební superdebatu lídrů stran do europarlamentu již dnes večer.

Podle politoložky Karoliny Stonjekové bude dnešní debata lídrů možností, jak se blíže seznámit i s postoji představitelů méně důležitých stran a uskupení. „Pro menší subjekty to může být naprosto stěžejní. Při nízké volební účasti může rozhodovat každý hlas,“ uvedla Stonjeková.

ČTĚTE TAKÉ: Lídři eurovoleb v přímém střetu. CNN Prima NEWS přinese exkluzivní předvolební debatu

Stejný názor sdílí i politický komentátor a novinář Petr Fischer. „Menší strany dělají většinou kampaň na sociálních sítích a teď budou konfrontovaní s konkurencí,“ řekl Fischer a dodal, že v debatě se budou tříbit názory a půjde o průzkum toho, co si o evropské politice myslí konkrétní kandidáti.

Pro Stonjekovou je lehkým překvapením dosavadní klidný průběh kampaně. „Vůbec nerezonuje zpackané vyjednávání ministra vnitra Víta Rakušana o migračním paktu. Konkurence toho vůbec nevyužívá,“ podotkla Stonjeková. Hlavními tématy dosavadní kampaně jsou podle ní obrana, migrace a Green Deal.

Podobně jako Stonjeková považuje i Fischer za zásadní téma kampaně obranu, ať už vojenskou nebo proti migraci. „Bohužel v eurovolbách je paradoxně největším tématem obrana proti EU. Ve stylu co na nás zase vymyslí,“ domnívá se Fischer.

Oba hosté se pozastavili nad složením jednotlivých kandidátních listin. Stonjeková upozornila, že současná česká politika postrádá silné osobnosti a lidé kvůli tomu často volí politickou stranu jako značku. „Tam, kde není silná značka, tam je veřejně známý kandidát důležitý. Hnutí STAN se rozhodlo tímto způsobem vsadit na Danuši Nerudovou,“ upřesnila Stonjeková.

V případě hnutí ANO je podle Fischera situace odlišná. „Je trochu jedno, kdo za ANO kandiduje, protože vždy se bude volit Andrej Babiš, jeho postoj a jeho charisma,“ říká Fischer a dodává, že hnutí nepotřebuje v čele kandidátky výraznou postavu. Fischer nevnímá letošní volby do Evropského parlamentu jako imaginární vysvědčení současné vládě. „Je třeba brát evropskou politiku samostatně, nikoliv jako součást domácí politiky,“ říká a upozorňuje na skutečnost, že volby do europarlamentu se dlouhodobě potýkají s nízkou účastí voličů.

Volby do Evropského parlamentu proběhnou 7. a 8. června 2024.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Eurovolby koalice Spolu vnímá jako pokračování boje o svobodu

Tagy: