Minář: Opozici do ničeho vidle nehážeme. Pokud nezískáme 200 tisíc podpisů, skončíme

Mikuláš Minář

K věci 4.12.2020

Opozičním stranám do kampaně vidle nehážeme, obhajuje Mikuláš Minář vznik svého hnutí Lidé PRO, se kterým chce uspět ve volbách do Sněmovny. Řekl to v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Právě tříštění demokratických opozičních stran je mu nejvíce vyčítáno. Dále přiznal, že pokud do května nesesbírá jeho hnutí 200 tisíc podpisů, kandidovat nebude. Hovořil i o vizuální podobnosti s kampaní hnutí ANO.

Ve čtvrtek jste představil nový projekt hnutí Lidé PRO, se kterým chcete kandidovat do Poslanecké sněmovny. Mluvil jste o nových lidech. Máte tam ale řadu tváří, které už v politice jsou. Například pražský náměstek pro finance Pavel Vyhnánek za Prahu sobě, zastupitel Ústeckého kraje Martin Hausenblas či David Ondráčka, který sice není politik, ale je dlouho veřejně známou osobností.

Zaprvé to všechno jsou lidé nové generace, kterou naše politika potřebuje. Zadruhé nikdo z nich nebyl ve vysoké politice, tedy v Parlamentu. Myslím si, že je naopak dobře, že třeba Alena Švejnohová má zkušenosti jako starostka s lokální politikou. Pavel Vyhnánek má výkonné zkušenosti z dvou městských částí a Prahy jako celku. Když řídí rozpočet 80 miliard hlavního města Prahy a zároveň má nějaké hodnoty, jde o kombinaci, která by mohla prospět i celostátní politice. A to, že se Martin Hausenblas angažoval v lokální politice, je dobře. Naše politika potřebuje lidi, kteří mají zkušenost, hodnoty, dají svou tvář všanc a pokusí se to změnit i na celostátní úrovni.

Přesto u vás vidím staré tváře. Pro mě je například Pavel Vyhnánek etablovaným politikem na české scéně. Nevěřím vaší argumentaci, že to jsou noví lidé.

Myslím, že mohou do politiky vnést nový přístup. Takový, jaký tam zatím není.

To ale neznamená noví lidé.

Každý člověk má přece něco za sebou. Důležité je, jaká je jeho historie. Zda s ním nejsou spojovány žádné velké „boty“, lži, korupce či trestní stíhání. Fakt, že má zkušenost s politikou, může být jenom výhodou. Je třeba to prostě vyvážit.

Ale vy těm lidem prostě lžete. Vždyť nejde o žádné nové tváře, ale o zkušené z politiky či byznysu.

Možná to nechme na lidech. Rozhodně jim ale nelžeme. Musím říct, že ještě před rokem jsem nevěděl, kdo je Pavel Vyhnánek či Mariana Čapková. David Ondráčka je známá postava, Alena Švejnohová pak určitě ne. Těch lidí nakonec budou desítky. Nyní se začnou hlásit, pokud jim bude blízký étos – že se budeme ptát lidí odspoda, že je chceme zapojit do celého procesu. Chceme, aby byli u tvorby programu a výběru kandidátů, aby do toho šli tak trochu s námi, protože pokud lidé ztratili důvěru v politiku, získáme je jedině tak, že jim na ní dáme trochu podíl.

Věříte tomu, že každý občan může aktivně porozumět politice, zákonům, celému právu či legislativnímu procesu?

Myslím, že každý občan může. Zároveň to ale po nikom nemůžeme chtít. Celá řada lidí samozřejmě nepotřebuje všechno prostudovat. Důležité je, aby měli někoho, komu mohou důvěřovat, koho znají, kdo má za sebou nějaký příběh a nabízí, co oni potřebují. Nakonec jsme zastupitelská demokracie.

Náš přístup je: Buď pořádně, nebo vůbec. Nechceme se dostat do Sněmovny se šesti procenty a pak se trápit s pár poslanci.

Jakou roli bude mít v celém projektu Jan Čižinský? Sám v něm zatím nefiguruje, ač jste spojili vaši i jeho občanskou platformu.

Jan Čižinský je člověk, se kterým se potkáváme. Řadu věcí vidíme podobně, zároveň není klíčovým hybatelem, který by to nyní táhl. V tuhle chvíli se chce soustředit na politiku Prahy a magistrát. Je možné, že do toho s námi časem půjde naplno, třeba jako kandidát. Ale to je  otázka na něj.

Je to tedy hnutí Lidé PRO. Lidé, které jste představil, jsou již členy?

Zatím ne. Ve středu jsme podali žádost na ministerstvo vnitra o zaregistrování hnutí. Pokud se ukáže, že existuje poptávka a že sebereme jistý počet podpisů, konkrétně 200 tisíc, proběhne ustanovující sjezd. Bude zvolen předseda, předsednictvo, přijati další členové a vše začne fungovat jako politická entita. Teď nejsme ve fázi, kdy bychom říkali: Jsme tady a jdeme do voleb. Náš přístup je: Buď pořádně, nebo vůbec. Nechceme se dostat do Sněmovny se šesti procenty a pak se trápit s pár poslanci. Buď nám lidé řeknou, že se jim to líbí, a dají nám mandát něco opravdu změnit, anebo se tam nemusíme cpát za každou cenu.

Pokud nezískáte 200 tisíc podpisů, do Sněmovny kandidovat nebudete?

Do Sněmovny nebudeme kandidovat, pokud nezískáme 500 tisíc podpisů. Máme několik milníků. Když získáme 200 tisíc, bude ustavující sjezd, když 300 tisíc, zahájíme proces přímé volby kandidátů. Čili že lidé budou moci ovlivnit složení kandidátek, s nimiž potom budeme kandidovat. Ale teprve když sebereme půl milionu, tak do toho půjdeme. Když ne, prostě odstoupíme.

Může se tedy stát, že sesbíráte 300 tisíc podpisů třeba týden před volbami a teprve začnete řešit, kdo kam bude kandidovat?

To se stát nemůže, protože těch 300 tisíc musíme mít do konce května. Pokud by to tak nebylo, bylo by nezodpovědné to táhnout dál. Když je získáme, pak existuje velká pravděpodobnost, že sesbíráme půl milionu podpisů a můžeme si troufnout zahájit proces sestavování kandidátních listin. Není to samozřejmě jisté, ale je zodpovědné mít metu, kterou musíte sebrat dřív.

Komu chcete ty voliče sebrat? Starostům, Pirátům, nebo TOP 09?

Nechceme ostatním stranám nikoho sebrat. V této zemi dva miliony lidí nesympatizují s žádnou stávající stranou. Z toho třeba půl milionu deklaruje, že zatím nechtějí jít k příštím volbám, ale přesto chovají sympatie k Milionu chvilek. To jsou lidé, které žádná ze stávajících stran neoslovuje a oni jim nevěří. Na druhé straně milion a půl lidí k volbám jít chce, ale k žádné straně necítí sympatie.

Odkud tato čísla znáte?

Těch půl milionu lidí je veřejná informace od agentury CVVM. Druhé číslo pochází z našich interních sociologických výzkumů.

V této zemi dva miliony lidí nesympatizují s žádnou stávající stranou. Z toho třeba půl milionu deklaruje, že zatím nechtějí jít k příštím volbám, ale přesto chovají sympatie k Milionu chvilek.

Design vašich webových stránek je podobný hnutí ANO. Proč?

Nevím, já to tak nevidím. Myslím, že je dnes moderní dělat web vzdušný, jaký má celá řada stran po celém světě. Je to moderní a přehledné. Když něco funguje, proč to nepoužít. Rozhodně nekopírujeme hnutí ANO.

ANO na začátku také říkalo, že bude protikorupční hnutí a politiku bude dělat jinak. Říkaly to i Věci veřejné. Proč by vám měli lidé věřit?

To je opravdu na lidech, dáváme jim nějakou nabídku. Některé důrazy máme podobné, ale na rozdíl od jiných zakládají naše hnutí lidé, kteří za sebou mají životní stopu boje proti korupci, a ne korumpování politiků. Navíc přicházíme s úplně novými věcmi. Nejdeme do toho nabubřele s řadou miliardářů v zádech či s obrovským rozpočtem a neříkáme, že už jsme ve Sněmovně. Nejdříve se lidí zeptáme, zapojíme je do tvorby programu. Dáme jim i možnost reálně ovlivnit, kdo se do Sněmovny dostane. Nic takového žádná strana neudělá. Každá předloží hotovou kandidátku a řekne, že ti a ti lidé na ní budou. Pak se děje, že se stejní lidé na osm, deset či dvanáct let zabetonují ve Sněmovně a ta strana vnitřně zdegeneruje. Je třeba přijít i s mechanismem, jak do politiky přinášet svěží vítr, a to si myslíme, že přímá volba kandidátů může změnit.

Kdo vaše hnutí platí?

Máme transparentní účet. Chceme být maximálně závislí na podpoře lidí odspodu. Hodláte-li změnit politiku, bez peněz se neobejdete.

Od malých dárců ale asi nevyberete miliony, které budete na kampaň potřebovat.

Samozřejmě budeme otevření i velkým dárcům, splní-li nějaká kritéria. Musí být jasný původ jejich majetku, nesmí mít sídla v daňových rájích a ideálně půjde o lidi, kteří něco vybudovali. U takových si to dovedu představit. Nemůže to být tak, že za vámi stojí jedna velká finanční skupina. Potřebujete celou řadu drobných dárců, protože ti vám dávají skutečnou nezávislost.

Co říkáte na kritiku opozice, kterou jste dlouhou dobu z pódií demonstrací Milionu chvilek vyzýval, aby se spojila? Ona to nyní udělala, ale vy přicházíte s vlastním projektem a trochu jí do toho házíte vidle.

Do ničeho jí nehážeme vidle. My ji tehdy ke spojení vyzývali a jsem rád, že se to děje. Tleskám tomu a držím jí palce. My se díváme na dva miliony lidí, které neoslovuje a které musíme získat. Když se nám to nepovede, bude příští vláda nesmírně křehká. Půjde buď o vládu s Andrejem Babišem, nebo vládu pěti demokratických stran od ODS k Pirátům, která bude muset řešit nesmírně složité úkoly a dělat kompromisy. Už nyní vidíme, jak velké napětí mezi těmito stranami existuje. Ve chvíli, kdy by taková vláda selhala, jsou v opozici jen populisté a extremisté a nečeká nás nic dobrého. Myslíme, že zde je prostor pro jinou demokratickou alternativu, která osloví ještě jinou část voličů než stávající opoziční strany, a tím pomůže stabilizovat demokracii v naší zemi.

Tak že by ve vládě nakonec bylo šest stran? Tím to chcete stabilizovat?

Ne, pokud demokratické strany dohromady získají většinu o parník, třeba i ústavní většinu, bude třeba možné složit vládu z méně subjektů. Dokonce třeba ze tří či čtyř. Zároveň se nějaké současné opoziční strany dostanou znovu do opozice, takže když pak nějaká vládní strana selže, nebude to znamenat úplný konec.

Mikuláš Minář byl 4. 12. také hostem K věci na CNN Prima NEWS

Minář v pořadu K věci mimo jiné dodal, že lidé v dnešní době již nevěří institucím. Důvodem je například zákon o střetu zájmů, který označil za nedodělaný. „Instituce to nejsou schopny řešit. Politici si dělají z národa srandu a z institucí trhací kalendář,“ řekl představitel nového hnutí.

On sám bude za svoji aktivitu v Lidé PRO placen. „Budu to dělat na plný úvazek,“ uvedl Minář s tím, že jeho plat bude v hodnotě průměrné mzdy. V pořadu zároveň zopakoval, že aby jeho uskupení kandidovalo, tak musí získat zmiňovaných 500 tisíc podpisů. Za zhruba den od spuštění webu jeho hnutí se počet signatářů blíží k devíti tisícům. Sám Minář věří, že ještě do konce pátku se dostane nad 10 tisíc podpisů.

Bývalý šéf spolku Milion chvilek pro demokracii, který organizoval protivládní protesty, zároveň hájí svůj program i jednotlivé body, které mohou znít jako fráze. Jednou z nich je například „Jak vrátit do české politiky myšlenky, ideje a kvalitní osobnosti z celé republiky“. „Není to žádná prázdná fráze. Fakt si myslíme, že tady chybí dostatek kvalitních myšlenek a politiků,“ řekl Minář s tím, že i na dnešní politické scéně však lze nalézt výjimky.

Rozhovor Marie Bastlové s Mikulášem Minářem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: