Mistr příjemných otázek, boháč i údajný pohůnek Ruska. Kdo je Tucker Carlson?

Americký moderátor Tucker Carlson se jako první západní novinář od začátku války na Ukrajině dostal k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a udělal s ním rozhovor. Podle mnohých však nejde o žádnou respektovanou osobnost světové žurnalistiky, ale spíše o užitečnou postavu pro Kreml. Kdo vlastně je Tucker Carlson a jaká je jeho minulost?

Kdo sleduje americké dění, zná Tuckera Carlsona jako dlouholetého moderátora stanice Fox News. Tradiční republikánské médium bylo pro Carlsona to pravé, neboť sám se označuje za konzervativce. V jeho show bylo patrné, že republikánům otevřeně nadržuje.

ČTĚTE TAKÉ: Skandál na Ukrajině, tajná služba sledovala novináře. V Kyjevě padají hlavy, stopy míří vysoko

Paradoxně byl v minulosti registrován jako příznivec rivalů z Demokratické strany. Sám Carlson to však vysvětluje pouze podporou jistého kandidáta na starostu.

Jeho začátky jsou kuriózní. Původně se totiž chtěl dostat do CIA. V té jej však nepřijali, takže místo toho začal pracovat v médiích. Zprvu působil v Policy Review coby factchecker, později vystřídal hned několik redakcí. Televizní obrazovka mu nejprve byla zapovězena, proto psal. Po několika letech se na Carlsona usmála štěstěna a dostal se do televize coby novinář komentující případ O.J. Simpsona – bývalého hráče amerického fotbalu a později herce, který čelil obviněním z vraždy.

Postupně šla jeho hvězda vzhůru a v roce 2009 posílil zmiňovanou stanici Fox News, kde se de facto stal ikonou konzervativního publika. Jeho show, ve kterých názorové oponenty tlačil do kouta, zatímco spřízněné politiky a odborníky nechal bez oponentury dlouze mluvit, se stala mimořádně populární.

Ne nadarmo byl považován za jednu z hlavních tváří stanice. Oblíbil si ho zejména pozdější prezident USA Donald Trump, který nyní při své kampani, jejímž cílem je návrat do Bílého domu, dokonce říká, že by Carlson mohl být jeho viceprezidentem.

Právě Trump a jeho kroky se však Carlsonovi staly osudnými. Konkrétně šlo o útok ze 6. ledna 2021, kdy Trumpovi příznivci vyprovokovaní slovy tehdy končícího prezidenta násilně vnikli do budovy amerického Kongresu ve snaze zvrátit výsledek prezidentských voleb, které Trump prohrál s demokratickým kandidátem Joeem Bidenem. Carlson totiž o něm šířil dezinformace, které byly dost silné i na vedení Fox News. Proto se s ním rozloučilo, ale ne zadarmo. Carlson se totiž bránil a televize mu musela vyplatit téměř miliardu dolarů.

Pracuje Carlson ve prospěch Ruska?

Dnes je Carlson v podstatě na volné noze a je patrné, že má stále mimořádný vliv. Po čase založil vlastní médium – Tucker Carlson Network. Pod hlavičkou svého vlastního pořadu vyzpovídal některé světové státníky podobného ražení, jako je Trump, například maďarského premiéra Viktora Orbána či argentinského prezidenta Javiera Mileiho. Samozřejmě dává prostor i americkému exprezidentovi.

Nyní přišel na řadu rozhovor s Putinem, ke kterému Carlson tvrdil, že by si jej Západ měl poslechnout. Zkritizoval přitom západní novináře, že s ruskou hlavou státu nechtějí mluvit, což ale vyvraceli například slavná novinářka CNN Christiane Amanpourová či britský reportér zaměřující se na Rusko z BBC Steve Rosenberg.

Carlson má každopádně pověst člověka, který má pro své oblíbené politiky často připravené velmi jednoduché otázky. Navíc jim dopřeje dostatek prostoru, neskáče jim tedy do řeči a nechá je klidně dlouze vyprávět. To byl právě i případ Putina.

Už delší dobu je Carlson označován za příznivce Ruska, protože zastává názor, že USA a Západ by neměli podporovat Ukrajinu v její obraně proti invazi. Nepřekvapí tak, že se do Carlsona trefuje i Kyjev. „To nemohla nebýt zvláštní operace. Bezpochyby šlo o ovlivňování, je to informační a psychologická speciální operace. Ano, ruská zvláštní operace. Protože cílovou skupinou tohoto rozhovoru byl svobodný západní svět," řekl k rozhovoru s Putinem mluvčí ukrajinské rozvědky Andrij Jusov podle portálu Ukrinform.

Tagy:
Vladimir Putin rozhovor Ukrajina televize Viktor Orbán USA Rusko Donald Trump Fox News Kapitol Spojených států amerických Tucker Carlson ruská invaze na Ukrajinu Javier Milei