Most na Krym zničíme do pár měsíců. Plán máme a je to nevyhnutelné, tvrdí Ukrajinci

Útoky na ruské rafinerie jsou jen začátek. Dalším cílem Ukrajinců má být Kerčský most spojující pevninské Rusko s okupovaným Krymem. Podle britského deníku The Guardian, který se odkazuje na vysoké představitele ukrajinské rozvědky, přijde úder už brzy a zničení jednoho z největších symbolů ruského prezidenta Vladimira Putina je prý nevyhnutelné.

Ukrajinci se v posledních týdnech zaměřili na dronové útoky proti ruským rafineriím. Tento týden dokonce zasáhli zařízení v Tatarstánu – přibližně tisíc kilometrů od ukrajinských hranic. Hlavní zpravodajské ředitelství (HUR) ukrajinského ministerstva obrany, které za údery stojí, se nyní připravuje na ještě lákavější cíl. Tím je téměř 20 kilometrů dlouhý Kerčský most.

Jaká je aktuální situace na bojišti? A hrozí Ukrajincům ztráta dalšího důležitého místa? Podívejte se na detailní rozbor Matyáše Zrna:

„Provedeme to v první polovině letošního roku,“ uvedl pro The Guardian vysoce postavený představitel HUR. Dodal, že šéf rozvědky Kyrylo Budanov už má „většinu prostředků k uskutečnění tohoto cíle“. Jde o součást plánu schváleného prezidentem Volodymyrem Zelenským, který má minimalizovat přítomnost ruského námořnictva v Černém moři.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci chtějí ochromit ruskou válečnou ekonomiku. Pomocí mají drony s AI, píše CNN

Kerčský most se stal od začátku ruské invaze na Ukrajinu terčem už několikrát. Ukrajincům. V říjnu 2022 se ho Ukrajincům díky bombě propašované v kamionu podařilo na několik týdnů částečně vyřadit z provozu. Pokud by se Ukrajincům skutečně povedlo spojnici mezi okupovaným Krymem a pevninským Ruskem výrazněji poškodit nebo dokonce zničit, představovalo by to pro Moskvu zásadní problém.

Rusové by v takovém případě museli přepravovat vojenský materiál pozemní cestou přes Chersonskou a Záporožskou oblast, které se jim podařilo obsadit na počátku invaze. To by podle Ukrajinců představovalo zdržení, které by se promítlo na současné ruské ofenzivě, kdy jednotky na východní frontě postupují.

Podle The Guardian ale existují vážné pochybnosti o tom, jestli by HUR byla schopná provést tak složitou operaci proti dobře chráněnému cíli. „Rusko přijalo pro ochranu Krymského mostu rozsáhlá opatření. Posílilo protileteckou obranu a rozmístilo i návnady pro řízené střely,“ píše deník.

Klíčem by mohly být německé rakety s dlouhým doletem Taurus, o které Zelenskyj Berlín opakovaně žádá. Kancléř Olaf Scholz to ale zatím vytrvale odmítá z obav, že by se Německo tímto krokem přímo zapojilo do války s Ruskem. The Guardian nicméně připomíná, že prokremelské kanály minulý měsíc zveřejnily zachycený telefonický rozhovor, v němž vysocí němečtí vojenští představitelé diskutovali o schopnostech systému Taurus. Experti odhadovali, že ke zničení mostu by pravděpodobně stačilo 10 až 20 raket.

Jak se změnila taktika Rusů? A na jaká ukrajinská města v poslední době útočili nejvíce? Podívejte se na detailní rozbor Matyáše Zrna:

Ani ukrajinský vojenský expert Oleg Ždanov nepochybuje, že Krymský most bude v roce 2024 napaden. Podle něj je nutné zničit nosnou konstrukci, aby ho už nebylo možné opravit. Odborník podle agentury Unian zmínil, že by to bylo možné i bez střel Taurus, a to raketami Storm Shadow, SCALP nebo ATACMS, které už Ukrajinci ve výzbroji mají.

Kerčský most, který byl otevřen v prosinci 2019 a měří 19 kilometrů, má i důležitý symbolický význam. Pro Putina představuje hmatatelnou připomínku toho, co považuje za jeden ze svých největších politických úspěchů – anexi Krymu a připojení poloostrova k Rusku v roce 2014. Ukrajinci ve stavbě zase vidí nenáviděný symbol porušení mezinárodního práva a ztráty Krymu. Případné zničení mostu by výrazně pozvedlo morálku na bojišti, kde jsou nyní Ukrajinci v tvrdé defenzivě. A úspěšný úder by také Zelenského posunul blíže k jednomu z jeho nejvyšších cílů – dobýt Krym zpět.

Tagy:
válka Vladimir Putin Německo Ukrajina plán Krym The Guardian rozvědka Rusko Tatarstán tajná služba Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Most přes Kerčský průliv Taurus