Mráz a teploty pod nulou koncem týdne vystřídá oteplení. Přetrvá až do vánočních svátků?

Oteplení

Česko čeká tento týden zimní počasí, bude mrznout i sněžit. V dalších týdnech včetně vánočních svátků se ale zřejmě mírně oteplí. Maximální teploty se v tomto týdnu budou pohybovat kolem nuly a noční minimální teploty většinou kolem minus čtyř stupňů Celsia. Při malé oblačnosti a sněhu pak budou teploty klesat ještě níže. Na Facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

předpovědi pro tento týden meteorologové upozorňují, že v noci a ráno se může ojediněle tvořit náledí nebo zmrazky. Už začátkem příštího týdne se ale mohou teploty přes den dostat hlavně v Čechách až na sedm stupňů nad nulou.

„V následujících dnech se moc neohřejeme,“ uvedli meteorologové. Podle nich se ale teploty pohybují jen lehce pod dlouhodobými normály pro toto období. Větší výkyvy zaznamenávají například ve městě Kiruna na severu Švédska, kde v pondělí čekají maxima kolem −25 stupňů Celsia, což je zhruba 20 stupňů pod klimatickým normálem.

Chladnější vzduch proudí přes Česko od čtvrtka, o víkendu zasypal hory, ale třeba i Prahu a okolí, sníh. Meteorologové očekávají sněžení i v tomto týdnu. V úterý se nejvyšší denní teploty mají pohybovat mezi minus jedním stupněm a třemi stupni Celsia, na horách pak kolem minus pěti stupni Celsia. Nejnižší noční teploty budou od minus jednoho stupně do minus pěti stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem minus osmi stupňů Celsia.

Koncem týdne se počasí změní

Ve středu se nejnižší noční teploty dostanou až k minus šesti, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce opět až k minus osmi stupňům Celsia. Sněžit bude jen ojediněle, tvořit se mohou také mrznoucí mlhy. Více bude také foukat, na Českomoravské vrchovině a jižní Moravě místy s nárazy kolem 54 kilometrů za hodinu.

Ve čtvrtek a v pátek bude zataženo až oblačno, na většině území má sněžit, v polohách pod 400 metrů budou srážky přechodně i smíšené. Nejnižší noční teploty očekávají meteorologové ve čtvrtek mezi nulou a minus čtyřmi stupni a v pátek mezi minus dvěma až minus šesti stupni Celsia. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat ve čtvrtek i pátek mezi minus jedním až plus třemi stupni.

V závěru týdne se ale začne opět oteplovat. Koncem tohoto týdne a začátkem příštího už bude přes den podle ČHMÚ minus jeden až plus čtyři stupně, a v Čechách dokonce může teplota vystoupat až na plus sedm stupňů. I v noci se mohou teploty v Čechách dostat nad nulu.

V týdnu, kdy jsou Vánoce, bude zřejmě oteplování pokračovat. Zatímco v tomto týdnu předpokládá ČHMÚ ve svém měsíčním výhledu týdenní průměr denních teplot kolem jednoho stupně nad nulou, v dalších dvou týdnech, mezi 13. a 26. prosincem, stoupne týdenní průměr maximálních denních teplot na zhruba plus tři stupně. Až na přelomu roku, v týdnu od 27. prosince do 2. ledna, klesne týdenní průměr denních teplot na plus dva stupně.

Tagy: