Nacher ostře k Pavlovi: Kauza Fremr? Královský dvojí metr a absurdita, kterou nevymyslíte

Situace kolem Roberta Fremra a jeho případného jmenování ústavním soudcem je královský dvojí metr a úplná absurdita. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl poslanec Patrik Nacher (za ANO). Podle něj část veřejnosti permanentně odsuzuje šéfa ANO Andreje Babiše za jeho komunistickou minulost, zatímco u prezidenta Petra Pavla či Roberta Fremra ji cíleně bagatelizuje.

„Od té doby, co jsem v politice, furt poslouchám narážky na minulost Andreje Babiše. Teď tady máme prezidenta, který byl členem KSČ a vojenským rozvědčíkem. Najednou to nevadí. Korunu tomu dává současná situace okolo Ústavního soudu. Je to královský dvojí metr a úplná absurdita, kterou prostě nevymyslíte,“ řekl Nacher pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pravá ruka neví, co dělá levá, kritizuje vládní škrty Nacher. Navrhni řešení, oponuje Pospíšil

Prezident Petr Pavel v současnosti čelí ostré kritice za to, že navrhl na funkci ústavního soudce bývalého místopředsedu Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra. Ve veřejném prostoru se totiž objevují nelichotivé zprávy o Fremrově působení v komunistické éře.

Ústav pro studium totalitních režimů ve čtvrtek uvedl, že Fremr odsoudil mezi lety 1983 až 1985 za emigraci ve 124 samostatných případech celkem 172 osob. Média v posledních dnech rozebírala také Fremrovo rozhodování v takzvané kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988.

Senátoři sice Pavlovu nominaci Fremra na ústavního soudce minulý týden v tajné volbě těsně schválili, někteří členové horní komory ale tento krok již tehdy ostře kritizovali. Další se později vyjádřili způsobem, že „v současnosti by už nominace Senátem neprošla“. Pavel začátkem týdne oznámil, že Fremrovo jmenování odložil a vyžádal si další informace, na jejichž základě se poté rozhodne.

Fraška v přímém přenosu?

Podle Nachera čeká prezidenta volba, která nemá dobré řešení. „Když Fremra jmenuje, lidé budou reagovat: ‚Fajn, takže ústavním soudce může být někdo, kdo za totality soudil emigrace. Proč jste ale potom komunistickou minulost vyčítali Babišovi?‘ Když ho naopak nebude jmenovat, tak to bude také velmi pikantní. Prezident, který byl sám v komunistické straně, nejmenuje jiného bývalého komunistu kvůli jeho minulosti,“ zmínil opoziční poslanec.

„Takzvaní morální majáci teď neví, jak tuto absurdní situaci vysvětlit. Ta selektivnost, že u někoho komunistickou minulost řeším, a u druhého ji bagatelizuju a relativizuju, je fakt do očí bijící. Opravdu fraška v přímém přenosu,“ dodal.

Nacher zároveň pochválil lidi, kteří jsou ve svých názorech konzistentní: „Vážím si lidí, kteří mají sice na věc jiný názor než já, ale zůstávají konzistentní. Například Michael Kocáb, který v prezidentské volbě kvůli komunistické minulosti nevolil ani Andreje Babiše, ani Petra Pavla. Kdyby se všichni chovali jako Michael Kocáb, tak by moje série s názvem Dvojí metr nikdy nevznikla.“

Robert Fremr rozhodnutí Petra Pavla odložit jeho jmenování uvítal. Rovněž zvažuje, že se místa u Ústavního soudu vzdá. Opakovaně však odmítl tvrzení, že byl za komunistické éry prorežimním soudcem.

Již v neděli ráno vyjde na webu CNN Prima NEWS obsáhlý rozhovor s Patrikem Nacherem. Poslanec za ANO mluvil například o tom, za co by pochválil vládu premiéra Petra Fialy (ODS), a co mu naopak na současném kabinetu nejvíce vadí. Rovněž prozradil, kdy plánuje vstoupit do hnutí ANO.

Tagy: