Napadne Bělorusko Ukrajinu? Má slabou armádu. Uspíšilo by to pád Lukašenka, říká Zrno

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin v únoru 2022

Válka na Ukrajině (4.5.2022 9:00)

Napadnou Ukrajinu i vojska běloruského diktátora Alexandra Lukašenka? O této možnosti spekulují vojenští analytici již několik týdnů. Minsk tuto teorii ještě víc přiživil ve středu, když ohlásil rozsáhlé vojenské cvičení. Matyáš Zrno je však přesvědčen, že jde spíš o gesto. Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS se Bělorusům přímé zapojení do války příliš nehodí, mimo jiné z důvodu žalostného stavu jejich armády.

Běloruské ozbrojené síly ve středu zahájily rozsáhlé vojenské cvičení, které má prověřit jejich bojovou připravenost, uvedl Minsk. Ten zároveň ujišťuje, že manévry nepředstavují hrozbu pro okolní státy. Nutno podotknout, že něco podobného tvrdilo i Rusko před začátkem invaze na Ukrajinu.

Západ se tak obává, zda nejde o počátek přímého zapojení Běloruska do války. Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna chtěl běloruský prezident Alexandr Lukašenko cvičením pouze demonstrativně ukázat, že je na straně Kremlu.

„Nemyslím, že by Lukašenko běloruské vojáky poslal do bojů na Ukrajině, i když tím nenápadně hrozí. Je to takový starý politický lišák. Jde mu primárně o vlastní přežití. Potřebuje mít dobré vztahy s Moskvou. Snaží se ale vyhnout tomu, co po něm Rusové chtějí, tedy aby přímo nasadil svou armádu,“ řekl Zrno ve vysílání.

Připomněl tak ekonomickou i politickou závislost Běloruska na Rusku. Moskva například Lukašenkovi mezi roky 2020 až 2021 výrazně pomáhala potlačit masivní protesty v zemi, které usilovaly o jeho rezignaci.

„Lukašenko dělá různé manévry. Na druhou stranu si uvědomuje, že ta válka není v Bělorusku vůbec populární. Rovněž ví, že běloruská armáda je jednou z nejslabších v Evropě. Byla by snadnou obětí pro zkušené ukrajinské síly. Zinkové rakve, které by se vracely do Běloruska, by mohly uspíšit Lukašenkův politický konec,“ dodal Zrno.

Bělorusko se do ruské invaze od samého začátku nepřímo zapojuje. Diplomaticky totiž podporuje Kreml, navíc ruským silám poskytlo své území k napadení Ukrajiny.

Tagy: