Nebudu učit ruské studenty. Univerzitní profesor vyvolal poprask, pak příspěvek smazal

Nebudu učit ruské studenty. Nebudu konzultovat ruské studenty, nebudu je zkoušet a nebudu jim opravovat testy. Takovými sankcemi studentům „nepřátelské země“ na Facebooku vyhrožoval profesor z pražské Vysoké školy ekonomické (VŠE) a zastupitel TOP 09 na Praze 3 Martin Dlouhý. Na sociálních sítích tím vzbudil poprask. Po kritice příspěvek smazal a za svá slova se omluvil.

„Každý může pomoci individuálními sankcemi vůči Rusku. Jako učitel můžu možná málo, ale určitě nebudu sám. Z důvodu svědomí a morálních zásad: Nepovedu ruským studentům bakalářské či diplomové práce. Nebudu učit ruské studenty. Nebudu konzultovat ruské studenty, nebudu je zkoušet, nebudu jim opravovat testy. Nebudu dělat výzkum s ruskými vědci, nebudu hodnotit granty či působit jako recenzent pro články s ruskou účastí. Nebudu se účastnit vědeckých konferencí na území Ruska,“ napsal na sociální síť vysokoškolský profesor.

Dodal, že si uvědomuje, že je to v rozporu s jeho pracovními povinnostmi. „Ale vyučovat občany nepřátelského státu je pro mne v současné situaci morálně nepřijatelné. Prosím svého zaměstnavatele o pochopení a podporu,“ uvedl Dlouhý a vyzval své sledující, ať se k němu připojí.

Svými slovy Dlouhý na sociálních sítích vzbudil poprask. Uživatelé Facebooku upozorňovali, že na VŠE působí i jako zástupce vedoucího katedry ekonometrie a není vhodné, aby takovým způsobem sankcioval studenty, kteří za útok Ruska na Ukrajinu nemohou. „Jak si můžete dovolit s vaším titulem zveřejňovat takové názory?“ kritizovali ho lidé.

Emoce, není se čemu divit

Učitel a politik po následné kritice příspěvek smazal a svých ostrých slov litoval. „Byl jsem ráno naštvaný a napsal jsem status v emocích,“ uvedl politik pro Pražský deník. K odstranění příspěvku jej prý vedlo nařčení z uplatňování kolektivní viny. Studenti se prý nemusí bát, že by je vyhazoval z učebny.

„Nespravedlivě uraženým“ se pak v dalším příspěvku omluvil. „Ráno se probudíte, v Evropě ve 21. století. A zabíjejí se lidé. Nedokážu pochopit, že Rusko rozpoutalo válku. Emoce jsou velké, není se čemu divit, Československo má zkušenost z roku 1968. V každém mohou bouchnout saze, je to lidské a pochopitelné. Kolektivní vina není přijatelná. Omluva nespravedlivě uraženým,“ napsal na Facebook.

Dodal, že lidé nemají šířit emoce. „Postupuji dle stanoviska univerzity, jednota je důležitá. Díky za pochopení. Buďme s Ukrajinou, za tím si stojím, a doufám, že i Vy. To je to zásadní,“ podotkl.

Dlouhý ruské studenty letos neučí

Děkan fakulty Jakub Fischer zároveň ujistil, že Dlouhý v tomto semestru žádné studenty ruského státního občanství neučí ani jim nevede závěrečnou práci. „Fakulta informatiky a statistiky zajistí výuku všem řádně zapsaným studentům v souladu se studijními plány a akreditací,“ řekl Právu Fischer.

VŠE navíc útok Ruska na Ukrajinu odsoudila ve svém prohlášení. Také slíbila, že bude usilovat o zmírnění dopadů střetu na ukrajinské studenty. „VŠE rozsáhlými mezinárodními mobilitami studentů i akademiků, úzkou spoluprací s partnerskými univerzitami po celém světě i přijímáním studentů ze zahraničí vždy intenzivně podporuje přátelské vztahy mezi všemi státy a národy. Proto odmítá jakékoli násilí, které naopak tyto vztahy ničí a má i závažné ekonomické dopady,“ uvedla škola.

Ke kauze CNN Prima NEWS oslovila i šéfku TOP 09 a předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou. Zatím ale nereagovala.

Tagy:
Evropa Ukrajina TOP 09 Markéta Pekarová Adamová sociální síť Praha Rusko Vysoká škola ekonomická v Praze Martin Dlouhý Jakub Fischer