Nedostatek zboží v Rusku začíná být kritický. Znárodnění západních firem se přiblížilo

Nestlé podlehlo mezinárodnímu tlaku a výrazně omezí aktivity v Rusku. Rusové si už brzo nebudou moci dopřát oplatku KitKat či čokoládové kuličky Nesquik. Švýcarský potravinářský gigant se zařadil mezi desítky nadnárodních značek, které opustily po kremelské agresi proti Ukrajině ruský trh.

Kvůli západním sankcím a ekonomickým problémům se situace v zemi Vladimira Putina zhoršuje.

McDonald's má už týden v Rusku zavřeno. Do ruských kin se vrací sovětská klasika. Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov na středečním zasedání vlády prohlásil, že zásoby spotřebního zboží má Rusko na měsíc a půl až tři měsíce.

„Co se týče například prostředků pro osobní hygienu, dětského zboží nebo čisticích prostředků pro domácnosti, tak (jejich zásoby na skladech, pozn. red.) se pohybují od dvou týdnů do tří měsíců prodeje,“ dodal Manturov.

V ruských obchodech přitom několik dní chybí třeba dámské hygienické vložky nebo dětské pleny. Podle nákupní platformy Ozon ruští uživatelé nejčastěji vyhledávají cukr, vložky, papír A4, zrnkovou kávu, pohanku či toaletní papír.

Putin prosí Rusy o střídmý výběr zboží

Prezident Vladimir Putin na jednání s ministry vyjádřil naději, že odchod zahraničních firem ze země bude příležitostí pro domácí podnikatele. „Částečné stažení zahraničních výrobců z trhu samozřejmě vytvoří unikátní možnost pro rozvoj vlastní výroby. To je zřejmé,“ prohlásil Putin. „Chci vás poprosit, abyste dbali na to, aby sortiment byl dostatečný, aby si lidé mohli vybrat z toho, co se vybírá na trhu,“ neohrabaně prohlásil Putin.

Nahrazovaní zahraničních značek ruskými ale spíše drhne. Petrohradský podnikatel a designér Konstantin Kukojev podal žádost na registraci obchodní značky Iděja, která fakticky zkopírovala logotyp švédské nábytkářské společnosti Ikea.

Ani síť rychlého občerstvení Strýček Váňa (rusky Ďaďa Vaňa), která má podle předsedy dolní komory ruského parlamentu Vjačeslava Volodina nahradit McDonald's, nezaútočila na ruské spotřebitele svými hamburgery.

Značku Strýček Váňa ruský patentní úřad zaregistroval. A starosta Moskvy Sergej Sobjanin slíbil, že poskytne úvěr ve výši 500 milionů rublů (cca 113 milionů korun) na vytvoření nové sítě fast foodu.

Majitel populárního řetězce rychlého občerstvení Teremok Michail Gončarov naopak veřejně prohlásil, že pokusy nahradit na ruském trhu McDonald's skončí neúspěchem. A obvinil ruskou vládu, že nestimuluje rozvoj byznysu v zemi.

Pokud se Kremlu nepodaří nahradit zahraniční značky, má připravenou záložní variantu. Podnikatelům, kteří z Ruska odejdou, mají být znárodněny jejich závody. První místopředseda ruské Státní dumy Alexandr Žukov oznámil, že se připravuje zákon umožňující vyvlastnit ruská aktiva zahraničních investorů ze znepřátelených států.

O kompenzacích pro firmy nepadlo ani slovo

Podle jeho slov mohou ruské orgány prostřednictvím soudu požadovat uvalení nucené správy na firmy patřící zahraničním majitelům nebo v nichž mají zahraniční investoři víc jak 25procdentní podíl. Soud poté může nařídit, aby takové firmy nemohly disponovat vlastním majetkem nebo propouštět zaměstnance.

„Vy víte, co se teď děje. Mnoho zahraničních firem zastavuje práci, uzavírají svou výrobu, obchody a tak dále. V podstatě (zákon, pozn. red.) má zajistit, aby tyto organizace dál fungovaly,“ vysvětlil Žukov.

Advokát z ruské právní firmy Nektor Saveljev a partneři Aram Grigorjan v rozhovoru pro ekonomický portál VPost upozornil, že ve skutečnosti půjde o zabavení majetku. „Je nutné jasně rozlišovat mezi znárodněním a v podstatě konfiskací či rekvizicí majetku. Znárodnění je odnětí majetku soukromé osoby s vyplacením spravedlivé kompenzace. Ruská vláda zatím nehovoří o vyplacení jakýchkoliv kompenzací zahraničním investorům,“ říká Grigorjan.

Znárodnění strategicky důležitých podniků patřících firmám, které odešly kvůli Putinově agresi proti Ukrajině z ruského trhu, podpořila i ruská Federace nezávislých odborů.

Tagy: