Nejhorší? Když do ticha zvonil mobil, máma na displeji, popsal policista zásah při střelbě

 Pavel Pavlovič z pražské Speciální pořádkové jednotky

Policie ke střelbě na FF UK

Při tréninku na podobné situace jsme vždy počítali s tím, že zranění budou křičet. Při zásahu ve třídách Filozofické fakulty Univerzity Karlovy ale bylo hrobové ticho. Tak popsal policejní operaci pro CNN Prima NEWS Pavel Pavlovič z pražské Speciální pořádkové jednotky. Člověk cítil bezmoc, doplnil ho velitel policie Radomír Bohuslávek.

Byli mezi těmi, kteří v prosinci zasahovali v dějišti masové střelby na pražské vysoké škole – Pavel Pavlovič z pražské Speciální pořádkové jednotky a velitel policie Radomír Bohuslávek. Oba popsali, v čem se reálný zásah nejvíce lišil od výcviku.

„Trénovali jsme, že lidé křičí a volají, ale tady bylo hrobové ticho a ten pocit byl mnohem intenzivnější. Nejhorší bylo, když jsem v místnosti zůstal poslední a do ticha začaly zvonit mobilní telefony. Nejčastější jména na displeji – máma a táta,“ popsal Pavlovič pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nové video ze zásahu na filozofické fakultě. Policisté ukázali, jak probíhala první pomoc

„Doteď jsme trénovali, že figuranti křičí a volají o pomoc. Musíme se na to zaměřit. I ve chvíli, kdy jsem přišel a oni věděli, že jsou v bezpečí, tak tam bylo hrozné ticho,“ doplnil policista.

Když vzpomíná na osudný den, pamatuje si jen útržky. „Jsem zpětně rád, že si nepamatuju tváře. Všichni kolegové neskutečně makali a spolupracovali. Všichni věděli, co mají dělat, a chtěli, aby to dopadlo co nejlíp,“ svěřil se Pavlovič, který byl už oblečený do civilu, když se dozvěděl o střelbě na fakultě.

Také velitele policie Radomíra Bohuslávka na místě zásahu překvapilo ticho. „Vstoupili jsme do třídy, kde bylo strašné ticho. Při prvním pohledu jste nic neviděl. Nejdříve se musely lavice vynosit ven. Šeptali. Nikdo neúpěl. Nikdo bolestí nekřičel, byli v šoku,“ vzpomíná.

Reálný zásah se podle policisty s nácvikem nedá srovnat. „Když vyšetřujete figuranta a ošetřujete 20letou holku se závažnými střelnými zraněními, tak je to něco jiného. Spíše než strach člověk cítil bezmoc. Věděl jste, že tam máte 20 lidí, kteří potřebují okamžitě pomoc, ale vy víte, že to okamžitě nepůjde,“ řekl Bohuslávek.

Ten v rozhovoru také popsal dilemata, která museli policisté za pochodu řešit. „Měli jsme dvě možnosti, buď vyčistit celou školu, nebo vytvořit bezpečný koridor a lidi co nejrychleji ošetřit a předat je záchrance. Věděli jsme, že jde o minuty,“ popsal velitel policie.

Tagy:
policie rozhovor policista policejní zásah Praha pocity Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy