Děti jdou do školy, sešity jim ale nekoupíte. Lidé zuří kvůli nelogickým zákazům

Zboží v supermarketu

Do školy šly první dva ročníky

Rodiče si před návratem prvňáků a druháků do škol stěžují, že jim nemohou v obchodě koupit ani tužku nebo sešit. Omezení prodávaného sortimentu v supermarketech ale kritizují i další lidé. Když se například ženám roztrhnou silonky, nové narychlo neseženou. Některé velké řetězce si ale se zákazem hlavu nedělají a dál prodávají například i pánve. Podle maloobchodníků navíc vláda vyřešila problém přesně naopak, než požadovali. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) však hovoří o konci diskriminace menších podniků.

„V pondělí začíná škola, ale dceři dopsalo poslední pero. V Albertu ho mají, jenže za páskou a nesmějí ho prodat,“ povzdechla si Růžena K. s tím, že ji ani nenapadlo dělat větší zásoby papírnických potřeb, protože si nemyslela, že by vláda takové zboží mohla zakázat prodávat.

Martina Š. zase upozorňuje, že nemůže koupit izolepu, pastelky ani papír do tiskárny. „Děti jsou doma na distanční výuce a neustále něco tisknou, proto nám došel papír. Jenže narychlo ho teď nikde neseženu. Musela jsem ho objednat přes internet. Za dopravu ale zaplatím víc než za celý balík papíru,“ kroutí hlavou matka tří dětí.

Jiní rodiče upozorňují například na tužky, pravítko nebo kružítko, které by museli sehnat přes internet místo v obchodě, kam by běžně vyrazili. „Syn má rýsovat do geometrie, ale rozbil si kružítko. Kde ho teď seženu, nevím,“ podotýká Petra Z.

Lidem ale nechybí jen zboží z papírnictví, dětem v supermarketech už nekoupí ani kalhoty, když se jim roztrhnou, nebo třeba rukavice. Ženy si také stěžují, že neseženou například silonky, které byly k dostání třeba i v drogeriích. „Občas spotřebuji i dvoje silonky za týden a jsem zvyklá je koupit téměř kdekoliv. Jenže teď jsem nahraná,“ posteskla si Tereza B. Zároveň také upozorňuje, že když si je objedná, doprava ji vyjde draho.

Jan Š. zase popisuje, že si s bratrem chtěl pořídit deskovou hru, jenže také nepochodil. „Teď, když nikam nemůžeme, jsme si chtěli koupit Dostihy a sázky na dlouhé zimní večery. Jenže i to je nemožné, všechny hry jsou za páskou,“ nechápe.

Havlíček: Nemůžeme zlikvidovat živnostníky

Supermarkety nemohou prodávat sortiment, který se neřadí mezi zboží základních potřeb, od 27. prosince, kdy se Česko vrátilo do pátého stupně protiepidemického systému PES. Lidé si tak minimálně do 10. ledna v obchodech nekoupí věci z papírnictví, hračkářství nebo oblečení pro děti ani pro dospělé.

Ministr průmyslu a obchodu zakázaný sortiment vysvětluje tak, že vláda nemůže zlikvidovat živnostníky a malé obchody, proto na ně bere ohled. „Respirátory a roušky se prodávat mohou. Další oblast, která je důležitá, jsou domácí potřeby. Takže bych chtěl ubezpečit, že pokud si někdo potřebuje pořídit žárovky, utěrky, baterie do ovladačů nebo na vánoční stromeček, nebo třeba obálky pro zaslání dopisů, bez problému může,“ řekl ve videu zveřejněném na Twitteru Havlíček.

Zboží z papírnictví se ale podle něj s ohledem na ochranu malých živnostníků a specializovaných prodejen nabízet nemůže. „Moc se omlouváme za všechny restrikce, které jsou, ale skutečně jsme to museli podobně jako v jiných zemích udělat. Chráníme tím zdraví obyvatel,“ podotkl ministr.

Majitel papírnictví: Stát vyřešil diskriminaci naopak

Jenže ani maloobchodníkům zrovna tento způsob řešení nepřijde rozumný. „Diskriminace sice skončila, ale stát ji vyřešil přesně naopak, než jsme chtěli,“ řekl CNN Prima NEWS David Mořkovský, majitel obchodu s papírnictvím ve Frenštátě pod Radhoštěm. Podle něj jsou vládní opatření v oblasti omezení provozu obchodů nesmyslná. „Když jsme 3. prosince po několika týdnech otevřeli, samozřejmě se nám tvořily fronty. Kdyby malé obchody ale mohly být normálně otevřené, nákupy by se rozložily v čase a zákazníci by se v nich nehromadili,“ myslí si.

„Jak zachrání malého obchodníka, že velký obchod neprodává pastelky? Stačilo omezit lidi na prodejně a nechat otevřené i ty malé,“ píše zase na Twitteru uživatel Otta H.

Mořkovskému také vadí, že některé obchodní řetězce dodržují vládní opatření jen naoko. „Lidé mi říkají, že mohli nakoupit zboží i ze zapáskovaných regálů, včetně papírenského zboží,“ upozornil. Sám nedovede pochopit, proč papírnictví není zařazeno mezi zboží základních potřeb. „Dětem v pondělí zase začne škola a potřebují propisky, tužky nebo sešity. Nevím, jak to budou jejich rodiče řešit. Je to zkrátka nesmysl,“ dodal majitel papírenského krámku.

Stát mu prý poskytl kompenzace, ale pouze na zaměstnance. „Na sebe jako zaměstnance jsem žádat nemohl, protože jsem zároveň jednatelem firmy. Příspěvek na pokrytí mzdových nákladů určitě pomoc je, ale mnohem více bych uvítal kompenzace tržeb. Odpadla by tak zbytečná administrativa. Máme EET, tak se stát může podívat, jaké jsme měli tržby v minulosti, a vykompenzovat nám třeba 80 procent, to by určitě pomohlo,“ řekl Mořkovský s tím, že o příspěvek na nájemné nežádal, protože podniká ve vlastních prostorách.

V některých supermarketech lidé „zakázané“ zboží koupí

O tom, že si některé velké obchodní řetězce se zakázaným artiklem hlavu nedělají, se přesvědčil i reportér CNN Prima NEWS. Jemu se například podařilo ze zapáskovaného regálu zakoupit dětské rukavice v prodejně Tesco v Krupce na Teplicku. Zboží se dalo namarkovat na samoobslužné pokladně. Stejně tak bylo v prodejně Albert Hypermarket v obchodním centru Olympia v Teplicích možné zakoupit mikinu.

Teplická Billa ani Lidl pak bezprostředně po uvalení restrikcí některé druhy zboží vůbec neoznačovaly jako to, které by zákazníci neměli kupovat. Jednalo se například o hračky, kalendáře, akunářadí, žehlicí prkno nebo osobní váhu. Naproti tomu teplický Kaufland má „zakázané“ druhy zboží zablokované přímo na kasách. I zde se o tom přesvědčil reportér CNN Prima NEWS, který se pokusil namarkovat například propisku, sešit nebo svíčky na narozeninový dort. „Tohle vám zkrátka nemohu prodat, přestože vás chápu,“ vysvětlila pokladní v Kauflandu.

Tagy: