Neschopní vojáci nutí oficíry na frontu. Kvůli čemu padají ruští generálové jako mouchy?

Ruský generálmajor Roman Kutuzov zemřel během invaze na Ukrajině.

Rusko nejspíše přišlo na Ukrajině o dalšího vysoce postaveného velitele. Analytici to připisují neschopnosti řadových vojáků plnit rozkazy, což způsobuje, že se generálové dostávají velmi blízko frontové linii. Ruská federace proto ztrácí v boji zkušené důstojníky, což může být jedním z důvodů, proč se invaze nevyvíjí tak, jak Moskva plánovala.

Ještě v neděli ruský generálmajor Roman Kutuzov údajně vedl operaci u obce Mykolajivka, kde ukrajinské dělostřelectvo ostřelovalo ruské pozice v oblasti Donbasu. O několik hodin později reportér ruské státní televize Alexandr Sladkov v příspěvku na Telegramu informoval o jeho smrti. „Generál vedl vojáky do útoku, jako by nebylo dost plukovníků,“ napsal podle webu The Moscow Times reportér.

Ačkoli Kutuzovova smrt zůstává Moskvou nepotvrzena, samotné oznámení je další ranou pro ruské ozbrojené síly, které trápí neúměrně vysoké ztráty vysokých velitelů již od počátku invaze na Ukrajinu koncem února, popsali webu nezávislí analytici.

Kreml potvrdil tři mrtvé generály

Po přeskupení svých sil na východě Ukrajiny na začátku dubna soustředili okupanti většinu svých jednotek v Luhanské oblasti, kterou mají pod částečnou kontrolou promoskevští separatisté. V uplynulém týdnu se ruská armáda pokusila dobýt strategické město Severodoněck. Navzdory několika úspěšným ukrajinským protiútokům gubernátor oblasti Serhij Hajdaj v pondělí uvedl, že situace zůstává obtížná.

„Západně od Severodoněcku leží obec Mykolajivka, což naznačuje, že Kutuzov byl v době smrti blízko frontové linie,“ odhadli analytici. Podle Sladkova je Kutuzov čtvrtým zabitým ruským generálem na Ukrajině. Ale zatímco Kreml potvrdil pouze tři, zdroje západních médií mluví nejméně o dvanácti. Mezi nimi jsou například generálmajor Andrej Suchoveckij nebo generálporučík Jakov Rezancev.

Generálmajoři patří k nejvyšším ruským představitelům bojujícím na Ukrajině. Na starosti mají velení konkrétní divizi. „Jsou pověřeni bezprostředním velením velkému počtu vojáků,“ uvedl analytik Pavel Luzin. Vysokou úmrtnost generálů přičítají experti problémům s komunikací na bojišti.

„Existují problémy se samostatným myšlením a rozhodováním vojáků. Hlavní velitelé se proto stahují blíže k frontovým liniím, aby se ujistili, že bojovníci plní rozkazy přicházející z Moskvy,“ dodal Luzin.

Mladí a nezkušení vojáci pod kontrolou

Podle vojenského analytika z think tanku Royal United Services Institute se sídlem v Londýně Sama Evanse je smrt takto vysoce postavených osobností velkou ranou pro úroveň vojenských zkušeností ruských sil na bojišti. Rusko totiž nasadilo na Ukrajině mnoho mladých a nezkušených vojáků, což spolu s vysokou úmrtností nejspíše způsobuje pomalý postup agresorů.

„Někteří starší ruští důstojníci mohli v minulosti bojovat v Afghánistánu, Čečensku, Gruzii nebo Sýrii. Prostor pro ztrátu obrovského množství zkušeností je na Ukrajině opravdu velký,“ konstatoval Evans. Podle příspěvku na Telegramu na prokremelském účtu WarGonzo vedeného ruským novinářem Semjonem Pegovem sloužil Kutuzov právě v Sýrii, kde působil jako jeden z „nejautoritativnějších a nejefektivnějších velitelů“.

Zpráva o smrti generálmajora šokovala zejména ruské blogery a novináře, kteří invazi na Ukrajině otevřeně podporují. „Jeho zásady, vzhled, chování, neohroženost a dokonce i samotné jméno Roman Kutuzov. To vše bylo příkladem pravdivého obrazu otce,“ napsal Sladkov ze státní televize.

Na začátku května šéf americké vojenské rozvědky DIA Scott Berrier uvedl, že od začátku invaze Rusko přišlo o osm až deset generálů. Koncem května pak přišla zpráva o úmrtí generálmajora ruských vzdušných sil ve výslužbě, který se z neobjasněných důvodů zapojil jako letec do bojů.

Rusko utrpělo také značné ztráty v řadách důstojníků, uvedlo dříve britské ministerstvo obrany. Důvodem je podle něj skutečnost, že důstojníci pravděpodobně musejí vykonávat úkoly, které by mohli zastávat níže postavení armádní příslušníci.

Tagy: