Ani neumějí ukrajinsky. Cesty romských uprchlíků organizují klany, tvrdí Netolický

Hostem nedělní Partie na CNN Prima NEWS byl hejtman pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

PARTIE Terezie Tománkové 22.5.2022

Skupiny a klany na západě Ukrajiny motivují matky, aby s dětmi přijely do Česka, vyřídily si pomoc a zase odjely. V Partii na CNN Prima NEWS to prohlásil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) s odkazem na informace od předsedy oblastní rady Zakarpatí Volodymyra Čubirka. S pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) se neshodl na dalším postupu ohledně přerozdělování uprchlíků do méně vytížených regionů.

„Nikdo nemůže nutit druhého, aby setrval v jednom určitém místě. Náš kraj je na hraně, ale upozorňuji, že vycházíme jen z dat. Všichni vnímáme jako největší problém uprchlíky, kteří nejsou z válečných zón,“ prohlásil v Partii Netolický a narážel tak na stále větší počet lidí, kteří do Česka neutíkají před Ruskou invazí, ale jejich motivací je údajně zejména zisk nabízených dávek.

Pardubický kraj dlouhodobě spolupracuje s oblastí Zakarpatí na západě Ukrajiny, posílá tam například humanitární pomoc a Netolický je podle svých slov v dobrém přátelství s tamním předsedou oblastní rady Volodymyrem Čubirkem.

„Pokud on potvrdí, že jednotlivé skupiny a klany motivují matky, aby s dětmi přijely, vyřídily si pomoc a odjely, je to potvrzení toho, co vidíme. Nejde o náhodu. K nám přijely osoby, které neuměly ani ukrajinsky, měly papírek v češtině, že chtějí dávku a nechtějí ubytování ve Výšních Lhotách na Ostravsku. Není možné, aby se zvedly skupiny obyvatel z jiných oblastí mimo válku, které chtějí jen řešit svou špatnou životní situaci,“ prohlásil Netolický. Čubirko na zmíněný problém poukázal i v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Spor Hřiba s Netolickým

Velkým tématem mezi vládou a hejtmany je momentálně otázka možného přerozdělování uprchlíků do všech koutů republiky. Iniciátorem je zejména pražský primátor Zdeněk Hřib, podle kterého je hlavní město už přetížené, stát by měl tedy běžence relokovat i do dalších regionů.

„Musí to být nejvyšší vládní priorita, ale musí se zapojit i samosprávy,“ vyzval Hřib vládu. Praha podle jeho slov do konce května odložila rozhodnutí o ukončení asistenčního centra pro uprchlíky ve Vysočanech, čímž Hřib hrozil v případě, že by kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) situaci podle něj vůbec neřešil.

„Nedává smysl registrovat uprchlíky dál v místě, kde se o ně nemůžeme postarat. Chtěli jsme od vlády signál, byl předložen návrh. Vláda musí dosáhnout shody se samosprávami. Nedává smysl vytvářet za státní peníze tlak na přeplněná místa, abychom to za další státní peníze řešili. Lepší je to rovnoměrně rozprostřít,“ navrhnul Hřib.

Netolický ale s nápadem nesouhlasil. „K přerozdělování mám skepsi, těžko někomu nařizovat, kde má bydlet,“ uvedl. Přerozdělení se podle hejtmana řeší jen vůli tomu, že se v Česku objevila skupina lidí, která situace zneužívá.

Hřib okamžitě oponoval. „Přerozdělování se neřeší jen kvůli situaci na Hlavním nádraží. To se vyřeší do konce května, kdy ještě plošná opatření platiti nebudou. Praha je přetížená a o mechanismus žádáme už dva měsíce. Je náhoda, že se teď problémy spojily,“ narážel Hřib na situaci na pražském Hlavním nádraží, kde jsou desítky až stovky ukrajinských či maďarských Romů, kteří z různých důvodů nemohou či nechtějí být přesunuti jinam. Primátor ale uvedl, že část z nich se přesunula do Maďarska.

Podobných skupin je ale po celé republice více a politici v Partii se shodli, že právě tito lidé nesmějí ovlivnit mínění českých občanů o válečných uprchlících. „Nerad bych, aby tisícovka nepřizpůsobivých lidí házela stín, že jsme se o těch dalších 350 tisíc nepostarali,“ podotkl Netolický.

Tagy: