Půta: Uprchlíci skončili na Hlavním nádraží většinou proto, že odmítli ubytování

V registrační hale pro uprchlíky se nachází několik stolů a laviček, stany dobrovolníků i pultík s občerstvením.

Divoká karta (520)

Řada uprchlíků z pražského Hlavní nádraží zde skončila kvůli tomu, že odmítla ubytování jinde. V pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS to řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN). Podle něj je navíc možné, že někteří romští uprchlíci, kteří do Česka míří z Ukrajiny, jezdí organizovaně kvůli humanitárním dávkám. Problémy s takovými uprchlíky zmínil i zlínský hejtman Radim Holiš (ANO). Lepší zkušenost máme na Královéhradecku, řekl tamní hejtman Martin Červíček (ODS).

Půta ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že se skutečně setkal s případem, kdy romští uprchlíci do Česka přijeli jen kvůli humanitární dávce pět tisíc korun. Do jeho kraje takto dorazila velká skupina 56 lidí, přičemž chtěla žít pohromadě, neboť se označovala za velkou rodinu. „Nakonec jsme jim nabídli ubytování na pět částí a v tom týdnu se potvrdilo, že když měli vyřízenou žádost o humanitární příspěvek, tu první dávku, a získali ji, ubytovací zařízení opustili,“ řekl liberecký hejtman.

Sám podle svých slov trval na tom, že pokud ubikace opustí, bude to zaznamenáno. Tím pádem by tak v budoucnu nemohli dostat další dávku, protože odmítli nabízenou pomoc. „Z mého pohledu to vypadá, že jsou organizovaní,“ doplnil Půta. Skupina mu posléze měla říct, že má zajištěné další ubytování v České Lípě, nebyla to však pravda.

Podle Půty je odmítnutí nabídnutého ubytování v Česku jedním z hlavních důvodů, proč je velké množství uprchlíků třeba na pražském Hlavním nádraží. „Velká část těch, kteří přebývají na nádraží, tam skončila proto, že odmítli bydlet někde jinde,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje. Podle něj je třeba nastavit podmínky, aby humanitární dávku nedostávali uprchlíci, kteří chtějí jen zneužít situaci.

Problémy s uprchlíky měl i Zlínský kraj. „Jejich návyky se vůbec neslučovaly s tím, v jakém stavu ta ubytovací kapacita byla. A to mluvím prakticky o všech členech rodiny,“ řekl v pořadu Divoká karta hejtman Holiš. I jeho kraj se setkal s případy, kdy romští uprchlíci chtěli žít ve velké skupině, na což podle něj nemá kraj kapacitu.

Červíček pro změnu sdělil, že v jeho Královéhradeckém kraji mají relativně bezproblémovou zkušenost s romskými uprchlíky. „Nemáme případ, který by zasloužil individuální řešení, ale u nás těchto lidí není moc,“ vysvětlil Červíček. Podle něj by zásadnější roli měly sehrát romské neziskové organizace v Česku, které by uprchlíkům měly vysvětlovat podmínky, za kterých mohou v tuzemsku pobývat.

Česko je plné, říkají hejtmani

Kapacity pro uprchlíky jsou podle hejtmanů již na hraně. „Pokud by došlo k další vlně, je potřeba říct, že kapacity jsou poměrně naplněny,“ řekl Půta. Poukázal ovšem na fakt, že aktuálně do Česka přichází méně lidí, než se jich naopak denně vrací na Ukrajinu. To zmínil i Holiš. „Příjem je teď něco kolem 1 100 osob denně a těch, kteří denně opustí Českou republiku, je kolem 1 300,“ uvedl.

Podle Holiše by vláda a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) měli prohlásit, že v Česku už zkrátka není místo. „Musí říct, že Česká republika je momentálně plná,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Červíček podle svých slov nemá pocit, že by se blížila další vlna uprchlíků, jak o tom v pořadu 360° hovořil předseda romské strany Roma Luma Marco Cavali. Podle něj by uprchlická krize dál hrozila jen v případě, že by se konflikt z Ukrajiny rozšířil.

Tagy: