Sledujte RADAR: Třeskuté mrazy nepoleví, Česko zažije další arktické dny. Kde bude sněžit?

Žena v zimě

Počasí (10.1.2024 6:46)

V Česku i nadále panují mrazivé teploty. V noci na čtvrtek mohou klesnout až na −13 °C. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají také sněžení, vyskytnout se mohou i mrznoucí mlhy.

Ve středu bude jasno, zpočátku se zejména na severovýchodě, a k večeru i na jihozápadě, ojediněle vyskytne nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi −5 a −1 °C. Povane slabý východní nebo proměnlivý vítr rychlostí do 3 m/s.

Až do 10 hodin ráno je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným mrazem. „Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejžhavější rok v historii. Klimatické rekordy popadaly jako domino, uvedla expertka

Noc na čtvrtek bude jasná, ojediněle se může vyskytnout nízká oblačnost nebo i mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty klesnou na −7 až −11 °C, při sněhové pokrývce a na severovýchodě až na −13 °C. Povane slabý proměnlivý vítr do 3 m/s.

Na čtvrtek experti z Českého hydrometeorologického ústavu předpovídají jasno až polojasno, ráno se ojediněle vyskytne nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy. Během dne bude od severovýchodu postupně přibývat oblačnosti a večer se na severovýchodě a severu místy vyskytne slabé sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou −3 až 1 °C. Povane slabý proměnlivý, během dne postupně místy mírný severozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

V pátek ovlivní podle meteorologů Česko další arktický vzduch. Bude většinou oblačno, zejména v severovýchodní polovině území se místy očekávají slabé sněhové přeháňky nebo sněžení. V noci teploty klesnou na −3 až −7 °C, přes den se budou pohybovat mezi −3 a 1 °C. Povane slabý, místy mírný severozápadní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

V sobotu bude oblačno až zataženo, na jihu místy i polojasno. Na severu a severovýchodě se místy vyskytne slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na −2 až −6 °C, při zmenšené oblačnosti až na −8 °C. Přes den dosáhnou −2 až 2 °C. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Oblačno až zataženo předpovídají meteorologové také na neděli. Zejména na severu se místy vyskytne sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na −1 až −5 °C, při zmenšené oblačnosti až na −7 °C. Přes den se budou pohybovat mezi −1 až 3 °C. Povane mírný západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Až do odvolání je pro Moravskoslezský kraj vyhlášena smogová situace. Pro Prahu a okres Český Krumlov pak platí první povodňový stupeň.

Tagy: