Nové sporty na OH v Tokiu: Stane se 13letá britská skateboardistka nejmladší vítězkou?

O olympijské medaile se bude poprvé v historii bojovat ve čtyřech nových sportech. Novinkami v programu tokijské olympiády jsou karate, skateboarding, sportovní lezení, surfing. Doplní je nová „verze“ basketbalu 3×3. Kromě toho se vracejí po třinácti letech baseball a softball. Přibudou i nové disciplíny a soutěže v tradičních sportech.

CNN Prima NEWS přináší detailní přehled nejen nových sportů, ale také nově zařazených disciplín či soutěží. Česká republika bude mít v nově „příchozích“ zastoupení pouze ve sportovním lezení díky Adamu Ondrovi. Do nových disciplín se kvalifikoval jen plavec Jan Micka.

Basketbal 3×3

Nazývá se těž streetball a vychází ze známého pouličního hraní tři proti třem na jeden koš. „Basketbal 3×3 slavil úspěch v roce 2010 na olympijských hrách mládeže 2010 v Singapuru. Následně k rozvoji basketbalu 3×3 přispěla i Česká republika, když bylo oficiální hřiště na 3×3 součástí českého domu na olympiádě v Londýně 2012, který získal ocenění od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) mezi nejlepšími domy jednotlivých států. To vedlo k dalším jednáním, až byl basketbal 3×3 v roce 2017 MOV určen jako nový sport pro hry 2020,“ popisuje Jakub Eichler z České basketbalové federace.

Každé družstvo tvoří čtyři hráči, jeden je připravený na střídaní, hrát mohou v danou chvíli jen tři. Hraje se jen na jeden koš, pokud jím proletí míč z kratší vzdálenosti, tým získá bod, pokud se hráč trefí za obloukem, připíší se dva body.

Hraje se tzv. do 21 bodů s časovým omezením 10 minut. Pokud žádné družstvo nezíská během oněch 10 minut 21 bodů, vyhrává to, které má více bodů.

V Tokiu nebude startovat ani jedna z českých reprezentací.

Karate

Karate bude v Tokiu poprvé olympijskou disciplínou. A zatím také naposledy. Podle předběžného plánu se s ním pro další hry v Paříži 2024 nepočítá. Zřejmě je to také tím, že karate si do programu své olympiády „prosadili“ Japonci, kteří v něm patří k nejlepším na světě.

Soutěží se ve dvou disciplínách: V „kata“ karatista kombinuje různé útočné a obranné techniky sám na žíněnce. Ve volném boji „kumite“ proti sobě soutěží dva karatisté nebo karatistky.

Česko nebude mít v soutěžích karate žádné zástupce.

Skateboard

Svou premiéru na olympijských hrách v Tokiu oslaví také skateboardisté. Muži a ženy budou soutěžit ve dvou disciplínách: park a street.

„Street, v kterém závodím, je napodobení ulice plus jsou tam prvky skateparků,“ představuje jednu z disciplín český reprezentant Maxim Habanec, který o start v Tokiu přišel až v posledním kvalifikačním závodě letos na jaře. „Jde o dynamickou disciplínu, a aby v ní byla i nějaká rychlost, tak se hlavně jezdí na schodech, na zábradlí. Nejvíce bodované překážky jsou právě schody s největším zábradlím,“ doplňuje Habanec.

Parková jízda se odehrává v jakémsi „bazénu“ s dalšími překážkami a skládá se z různých efektních prvků při skocích a letech. „Je to podobné jako u-rampa u snowboardistů, jenom je to komplexnější, protože rider si tam může najít víc směrů, jak jezdit,“ popisuje Habanec druhou disciplínu.

Mezi největší favority patří domácí patnáctiletá Misugu Okamotová a světová trojka Sky Brownová. V pouhých 13 letech se tato Britka může stát nejmladší olympijskou vítězkou v historii.

Sportovní lezení

Pro Tokio funkcionáři „vymysleli“ tzv. olympijskou kombinaci, která se skládá ze tří disciplín: lezení na rychlost, lezení na obtížnost a bouldering.

Soutěž zabere jediný den. V rychlostním lezení je rozhodujícím faktorem rychlost v k.o. systému vyřazování. Na 15 metrů vysoké stěně se lezou dvě stejné cesty. Po prvním kole si je lezkyně a lezci prohodí.

V boulderingu je cílem vylézt čtyři až pět boulderových „překážek“. Zvláštností je, že lezení probíhá bez lana v maximální výšce tří metrů. Sportovci mají na každou problémovou oblast čtyři minuty.

V disciplíně lezení na obtížnost se pohybují závodníci až ve výšce 20 metrů. Během šesti minut musí zdolat danou trasu. Vyhrává ta či ten, který se dostane výš než soupeři.

Adam Ondra je jednou z českých medailových nadějí, zároveň však jediným lezcem ve výpravě.

Surfing

Česky též může být i surfování. V disciplíně shortboard mají sportovci na předvedení svých triků až 25 minut. Hodnotí se obtížnost, rychlost a plynulost manévru.

Na rozdíl od karate se se surfingem počítá i pro následující hry v Paříži 2024. Překvapilo by, kdyby nebyl v programu olympiád 2028 a 2032, které se konají v městech ležících na březích oceánů, tedy v americkém Los Angeles a australském Brisbane.

Baseball a softball

Oba sporty byly naposledy na olympijských hrách 2008, následně v Londýně 2012 a Riu de Janeiru 2016 chyběly. Muži se představí v baseballu, zlato „obhajují“ Korejci, stříbro měli naposledy Kubánci a bronz Američané. Japonky získaly naposledy zlato a budou patřit i nyní k největším favoritkám, druhé skončily Američanky a třetí Australanky.

Zápasy v baseballu se hrají na devět směn, v softballu na sedm.

Cílem je odpálit nadhazovaný míček, u baseballu horem, u softballu spodem, tak šikovně, aby ho soupeřící tým nechytil a pálkařka či palkář stihl oběhnout tři mety v poli. Každé se musí dotknout, pokud se dostane zpět na tzv. domácí metu, z které odpaluje a vybíhá, získá bod.

Vítězem utkání se stává ten, kdo získá nejvíce bodů. Pokud skončí po devíti, resp. sedmi, směnách zápas remízou, musí se hrát prodloužení.

Do Tokia se přes náročné kvalifikace neprobojoval ani ženský, ani mužský tým.

Nové disciplíny ve starých sportech

Na olympiádě v Tokiu se bude závodit také v některých nových disciplínách v tradičních sportech. Nejčastěji jde o smíšené štafety, smíšené závody či soutěže. Příkladem je například smíšená štafeta dvou žen a dvou mužů v běhu na 4×400 metrů. Také do programu lukostřelby přibyl smíšený závod. Ve stolním tenise se bude hrát smíšená čtyřhra.

Přehled nových soutěží

  • Atletika: Smíšená štafeta 4×400 metrů
  • Cyklistika: BMX –⁠ Freestyle (ženy i muži)
  • Dráhová cyklistika: Madison (závod dvojic žen i mužů, nikoliv smíšený)
  • Judo: Závod smíšených družstev
  • Lukostřelba: Smíšený závod
  • Plavání: 1 500 metrů ženy, 800 metrů muži (Jan Micka), smíšená štafeta 4×100 metrů
  • Stolní tenis: Smíšená čtyřhra
  • Triatlon: Štafeta smíšených družstev

Kromě mužského plaveckého závodu na 800 metrů volným způsobem, do kterého by měl nastoupit Jan Micka, se žádní další čeští sportovci do nových disciplín a soutěží nekvalifikovali.

Tagy: