Covidová rarita: V obci na Vysočině neměli jediný případ. Starosta prozradil důvod

Sloupno je obec, kde neodhalili jediný případ covidu

Mezitím, co se omikron šíří Vysočinou jako lavina, v obci Sloupno se po celou dobu epidemie neobjevil jediný nakažený. Recept na zdraví tamějších obyvatel je však jednoduchý. Nikdo z místních necestuje daleko od domova.

„Zdejší lidé nikam nejezdí. Jsou tu vesměs důchodci, kteří jsou spíš doma,“ vysvětlil podivuhodnou situaci starosta Sloupna Josef Škeřík, podle kterého se dosud nikdo z místních nenakazil. V obci asi o 40 obyvatelích se nenachází žádná restaurace ani obchod, a tak nedochází k velkému počtu sociálních kontaktů, při kterých by mohli lidé přijít do styku s nemocí.

Větší množství lidí lze ve Sloupnu potkat pouze při návštěvě pojízdné prodejny, která do obce dojíždí třikrát do týdne. „Snažím se si stávající situaci tolik nebrat. Prostě dodržuji opatření. I vitamíny beru pouze v menším množství,“ prozradil ve vysílání CNN Prima NEWS jeden z tamějších obyvatel.

Hygienici tuto raritu vysvětlují právě omezeným množstvím sociálních kontaktů. Zbytek kraje však podobné štěstí nemá. Testy na Vysočině v úterý potvrdily 2 747 případů koronaviru. Jedná se o nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie.

Tagy: