Očkování nepomáhá. Přeřeknutí slovenského moderátora šíří dezinformátoři po internetu

Očkování

Vstup slovenského moderátora

Každou chybičku umí dezinformátoři využít pro svůj prospěch. Přesvědčila se o tom i slovenská veřejnoprávní televize RTVS. Nešťastné přeřeknutí moderátora, který se chybně vyjádřil o hospitalizovaných pacientech a očkování, koluje internetem nejen na Slovensku, ale už i v Česku. A mnozí informaci věří.

„Počet hospitalizovaných pacientů s koronavirem se za tři týdny téměř ztrojnásobil. V současnosti je s covidem nebo podezřením na něj v nemocnicích 500 pacientů, 83 procent z nich je plně očkovaných. Většina nemocnic zatím situaci zvládá,“ informoval o koronaviru moderátor ve vysílání slovenské televize RTVS. Data, o kterých mluví, jsou ze začátku září.

Vystřižené video se šíří už i v Česku. „Poslala mi ho moje dcera. Vypadá věrohodně,“ popisuje paní Monika. A není jediná, které přišlo. Video koluje například po sociálních sítích Messenger i WhatsApp. „Konečně se našel jeden, kdo říká pravdu, a lidé mu stejně nevěří,“ uvedla pod videem paní Jana.

Právě kvůli informaci, že ve špitálech končili pacienti převážně očkovaní, ji uživatelé řetězově posílají svým přátelům. Jenže jde o nešťastné přeřeknutí moderátora. Ostatně celá reportáž televize RTVS je dostupná přímo na webu slovenské veřejnoprávní instituce.

„Počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom sa za tri týždne takmer strojnásobil. Aktuálne je s ochorením COVID-19 alebo podozrením naň v nemocniciach 500 pacientov. Vyše 83 percent z nich nie je plne zaočkovaných,“ píše se v článku, který si v originále můžete přečíst zde.

Slovenský moderátor z formulace slovo „nie je“ (česky „není“) vynechal slovíčko „nie“ (ne) a změnil tím význam. V mluveném projevu se tím dopustil chyby, v přepisu reportáže jsou však informace již správně.

Slovenská televize se za nešťastný omyl omluvila. „Informace byla správně interpretovaná v následující reportáži bezprostředně po chybném výroku moderátora. Za uvedenou mylnou informaci v úvodu jsme se omluvili,“ sdělila pro CNN Prima NEWS mluvčí televize RTVS Andrea Pivarčiová.

Na JIP jsou převážně nenaočkovaní, potvrzují i nemocnice

I slovenští politici apelují na očkování a podotýkají, že pomáhá. Odkazují se na data z nemocnic, která potvrzují, že se v nich léčí v drtivé většině nenaočkovaní. „Počet pacientů nám za necelé tři týdny výrazně narostl. Aktuálně máme hospitalizovaných 20 pacientů s onemocněním COVID-19, jen dva jsou očkováni,“ uvedla Ružena Maťašeje, mluvčí nemocnice v Banské Bystrici.

„Po víkendu máme 62 hospitalizovaných covidových pacientů, z nichž 90 procent nebylo očkovaných. Devět pacientů je v kritickém stavu připojeno na umělou plicní ventilaci,“ doplnila mluvčí košické univerzitní nemocnice Monika Krišková.

Tempo šíření koronavirové infekce na Slovensku, které se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem obyvatel očkovaných proti covidu, výrazněji zrychlilo v září. Tento týden v úterý pak laboratoře odhalily 3 480 infikovaných. Oproti tomu v Česku přibylo 3 276 nových případů. Počet obyvatel je v Česku ale zhruba dvojnásobný.

Tagy: