Poprvé v historii je dost osobních asistentů pro postižené, řekl ředitel neziskovky

Ředitel neziskové organizace Asistence.cz Eric Čipera

INTERVIEW 22.12.2020

Nezisková organizace Asistence.cz pomáhá lidem s těžkým zdravotním postižením. Ty v současnosti ovlivňuje nejen koronavirová krize, ale také nedostatek financí, které jsou v oblasti sociální péče dlouhodobým problémem. O tom všem hovořil v pořadu Interview na CNN Prima NEWS ředitel organizace Erik Čipera.

Česká společnost zažívá v posledních měsících kvůli pandemii koronaviru mnohá omezení. Pro lidi s těžkým zdravotním postižením se ale podle Čipery nic nezměnilo. „Lockdown, který my zažíváme tak úkorně, kdy nemůžeme jít na kafe do oblíbené kavárny, nemůžeme jít do kina, jet na výlet, je pro lidi, kteří potřebují asistenta, víceméně běžná věc,“ popsal Čipera.

Koronavirová pandemie podle něj kontakt a péči o zdravotně postižené neomezila, protože za nimi asistenti zkrátka docházet musí. „Klienti naše služby využívají v podobném rozsahu, mají kontakty se svou rodinou. Nejde je omezit, když potřebují pomoc každý den,“ uvedl Čipera.

Právě koronakrize ale způsobila, že má víc lidí zájem práci asistenta vykonávat. „Poprvé v historii máme dost asistentů, dokonce máme pořadník. Souvisí to s tím, že lidé začínají službu osobní asistence dlouhodobě poznávat a vědí, že to je práce, která má smysl. Chodí k nám hodně vysokoškoláků i lidí po škole, kteří chtějí dělat něco, kde opravdu cítí výsledky, že někomu pomáhají. Mám pocit, že takových lidí přibývá,“ sdělil Čipera.

Důvodem ale může být i zvyšující se nezaměstnanost v důsledku koronakrize. „Začíná přicházet víc a víc asistentů, my si najednou můžeme vybírat. V tomto rozměru nám covidová doba velmi prospěla,“ dodal ředitel Asistence.cz.

Čipera: Na všechno ostatní, co dělá život dobrý, často nezbudou peníze

Dlouhodobým problémem jsou ale podle Čipery peníze. Spoustě lidem se zdravotním postižením totiž nezbývají finance na to, aby si ještě zašli například do kina. „Zbývá jen na to, se ráno obléct, umýt, najíst a dělat základní věci. Na všechno navíc, co dělá život dobrým, často chybí,“ vysvětlil ředitel Asistence.cz.

Nejvyšší závislost na pomoci druhé osoby značí takzvaný čtvrtý stupeň podpory. V Česku je v něm asi 50 tisíc lidí, z toho 33 tisíc žije v domácnosti. Od státu získávají měsíční podporu 19 200 korun, ze kterých si mohou zajistit potřebnou péči. Jenže mnohým tato částka podle Čipery nestačí.

„Hodina osobní asistence stojí od 110 do 130 korun, těch 19 200 stačí maximálně na šest hodin osobní asistence denně. Jsou ale lidé, kteří potřebují 12 hodin péče. Snažíme se prosadit, aby se příspěvek na péči individualizoval. Aby lidé, kteří mají největší potřebu pomoci, měli zajištěnu pomoc v rozsahu, který skutečně potřebují,“ vysvětlil Čipera.

V současnosti podle ředitele Asistence.cz na vládu a do Poslanecké sněmovny míří novela zákona o sociálních službách. „V ní toto téma bohužel obsažené není. Je deset tisíc lidí, kteří by v průměru potřebovali 12 hodin asistence denně. Ročně by to vyšlo na tři miliardy ze státního rozpočtu. Teď vidíme daňový balíček, který každý rok ukrojí třeba sto miliard a tato témata nejsou vůbec dořešena. Popravdě se na to kouká nedobře,“ uvedl Čipera.

Organizace proto navrhuje schválit pátý stupeň podpory, ve kterém by lidé dostávali skutečně tolik peněz, kolik potřebují. „Umíme to změřit a říct: Tento člověk potřebuje 12 hodin asistence denně. S tím bude zajištěno nejen to, že se nasnídá a převleče, ale bude se třeba moci jít i projít. To se všechno dá na rok spočítat,“ vysvětlil Čipera.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Erikem Čiperou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy:
Google postižení izolace CNN Prima NEWS finance Lucie Hrdličková koronakrize Česko osobní asistent Erik Čipera Asistence.cz zdravotní postižení Poslanecká sněmovna ČR koronavirová recese pandemie covidu-19