Komisař mu za úplatu pomohl k řidičáku. Podvodník popsal, jak to v autoškole probíhalo

Teoretické zkoušky v autoškole si náročností nezadají s praktickou částí.

Korupční chobotnice kolem podvodů se zkouškami v autoškole se rozrůstá. Kriminalisté v Ústeckém kraji opět rozšířili počet obviněných v takzvané varnsdorfské kauze. Dvojice komisařů měla za úplatu pomáhat uchazečům o řidičský průkaz zvládnout testy z pravidel silničního provozu. Klienty měli dokonce „dohazovat“ majitelé několika autoškol.

„V průběhu vyšetřování bylo obviněno několik dalších osob, ať už z přijímání úplatků nebo jejich nabízení, další osoby byly obviněné nebo jsou podezřelé, že na policii křivě vypovídaly, což je také trestným činem,“ uvedl mluvčí policie Ústeckého kraje Daniel Vítek.

Komisaři měli nezákonně dopomoci k „papírům“ více než 700 řidičům. Vše zřejmě trvalo několik let, po čase se ale o podezřelých praktikách při zkoušení adeptů na řidičský průkaz dozvěděli kriminalisté. Do zkušební místnosti i kanceláří komisařů instalovali skryté kamery a právě záznamy z nich jsou klíčovými důkazy.

Potvrzuje to i jeden z obviněných, majitel autoškoly z Doks, který ale popírá, že by jakkoliv porušil zákon. „Obvinili mě z předávání úplatků, poukazují přitom na nějaká videa, kde se pohybuji v kancelářích, ale to je všechno,“ okomentoval pro CNN Prima NEWS.

Proč jeho žáci z Doks jezdili skládat zkoušky do padesát kilometrů vzdáleného Varnsdorfu, tedy z Libereckého kraje do Ústeckého, když to samé mohli dělat ve dvacet kilometrů vzdálené České Lípě, ale nevysvětlil.

Podvodníky usvědčila videa

Videa pořízená policisty ve zkušební místnosti už viděla i řada úředníků, kteří právě na základě těchto podkladů odebírají řidičáky lidem, kteří švindlovali. Jeden z nich pod příslibem anonymity popsal, jak akce probíhá.

„Komisaři nechali uchazeče testy vyplňovat a v závěru obešli ty, kteří měli zaplaceno. Domluvenými gesty jim naznačovali, pokud bylo u jednotlivých odpovědí nutné provést změnu. Počet prstů ukazoval správnou volbu, takže třeba palec, ukazováček a prostředníček pravé ruky znamenal, že správně je céčko,“ prozradil úředník.

Vězení hrozí i těm, kteří si nechali pomáhat

Trestní stíhání kromě obviněných komisařů a majitelů autoškol hrozí i lidem, kteří si nechali pomáhat. S potvrzením od zkušebních komisařů totiž šli na úřad a o řidičský průkaz požádali. Podle právníků oslovených CNN Prima NEWS jde o jednoznačný podvod, za který hrozí až dva roky vězení.

Obdobný případ, o němž jsme už také informovali, řeší policisté v Turnově v Libereckém kraji. Tam dokonce zkušební komisař vydával zfalšovaná potvrzení lidem, kteří u testů vůbec nebyli a dokonce nechodili ani do kurzů autoškoly.

V obou případech šlo nejčastěji o lidi, kteří už měli základní řidičské oprávnění na osobní auto a chtěli si ho rozšířit třeba na motorku nebo na náklaďák, případně o vybodované řidiče, kteří museli absolvovat přezkoušení.

Tagy: