Odveta za návštěvu z USA. Čína ihned zahájí námořní a letecké cvičení u Tchaj-wanu

Prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching.

Nancy Pelosiová přiletěla na Tchaj-wan

Čína bez odkladu zahájí námořní a letecké cvičení v okolí Tchaj-wanu. Reaguje tím prý na cestu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na tento ostrov, uvedla agentura AFP. Pelosiová se výhružkami Pekingu v uplynulé době nenechala zastrašit, její letadlo na letišti v Tchaj-wanu přistálo v úterý odpoledne středoevropského času.

Společné námořní a letecké cvičení má proběhnout severně, jihozápadně a jihovýchodně od Tchaj-wanu, uvedlo podle agentury Reuters velitelství čínských východních sil. Má jít o odpověď na „nedávné kroky Spojených států“, což podle agentury AFP znamená úterní návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

U Mezinárodního letiště Tchao-jüan, kam letoun s Pelosiovou přistál, čekaly stovky lidí. Šlo jak o příznivce, tak kritiky Pelosiové. Její cesta vyvolala v uplynulých hodinách mimořádnou pozornost a let sledovaly on-line stovky tisíc lidí.

Sama Pelosiová krátce po přistání na sociálních sítích uvedla, že její návštěva ostrova značí „neutuchající americký závazek podporovat tchajwanskou demokracii“. „Americká solidarita s 23 miliony obyvateli Tchaj-wanu je v těchto dnech důležitější než kdy dříve, neboť svět čelí volbě mezi autokracií a demokracií,“ napsala Pelosiová na Twitteru.

Podle americké CNN je Pelosiová nejvýše postavenou představitelkou USA, která za posledních 25 let vstoupila na půdu Tchaj-wanu. Pevninská Čína považuje ostrov za svou součást a dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Čína rovněž hrozí Tchaj-wanu vojenským zásahem v případě vyhlášení samostatnosti. Tchaj-wan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje totalitní režim v režii jedné strany.

Čína dávala Spojeným státům jasně najevo výhrady vůči cestě Pelosiové. Země dokonce uvedla, že pokud americká politička přistane na ostrově, může odpovědět vojensky. „Američtí politici, kteří si v otázce Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, neskončí dobře,“ prohlásil čínský ministr zahraničí Wang I.

V uplynulých hodinách se v těchto souvislostech začala na sociálních sítích objevovat videa, kterak Číňané přesouvají velké množství techniky do pobřežních měst v oblastech, které jsou Tchaj-wanu nejblíže. Do moří kolem ostrova se ale rovněž přesunula čtveřice amerických válečných lodí.

Mnoho analytiků se na konci února obávalo, že krátce po ruské invazi na Ukrajinu započne čínský útok na Tchaj-wan. K tomu ale zatím nedošlo. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena dává v posledních měsících zřetelně najevo, že by Spojené státy v případě napadení Tchaj-wanu byly ochotny se vojensky angažovat.

Tagy: