Omikron je stopa z jednoho filmu a ten bude pokračovat, hají Cikrt pandemický zákon

Tomáš Cikrt

360° (201)

Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS neshodl s právníkem Tomášem Nielsenem nad smyslem novely pandemického zákona. Tu se snaží prosadit vládní pětikoalice. Podle Cikrta se kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) snaží chovat zodpovědně. Nielsen zase v zákonu vidí náznak totality.

Poslanci od úterý dopoledne jednají na mimořádné schůzi o pandemickém zákonu. Podle SPD jsou úpravy, se kterými přišla pětikoalice, nehorázné a nedemokratické. Novela se nelíbí ani poslancům z hnutí ANO. Podle právníka Tomáše Nielsena je problém mimo jiné v tom, že vládní poslanci chtějí novelu projednávat ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném jednání.

„Nutnost legislativní nouze nám nebyla zdůvodněna. Žijeme v demokracii, to by si vláda měla uvědomit. Krizový zákon je ústavní zákon, vládě umožňuje zasahovat do zásadních práv. Tady jde ale o standardní zákon. Proč je pandemický zákon vhodnější než nouzový stav?“ ptal se Nielsen ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poté se nebál opřít do vlády podobným způsobem, jako to v poslední době dělají poslanci z SPD. „Žijeme tu v diskriminačním prostředí, které jsem si neuměl představit. Nebojím se mluvit o posunu k totalitní situaci,“ řekl Nielsen.

Nutnost, nebo totalita?

Naopak pochopení pro Fialův kabinet měl Tomáš Cikrt. „Virus nás tolikrát překvapil a odpovědný politik nemůže očekávat, že nás epidemie opustí v březnu nebo dubnu. Určitě to není tak, že si tu vláda vytváří fašistickou normu, aby ovládala lidi. Je tu virus, který se šíří,“ uvedl Cikrt.

Poté připomněl, že ani v současnosti se ještě nedá konstatovat, že by Česku vlivem omikronu nehrozilo nebezpečí. „Dnes máme přes 2 000 hospitalizací s covidem, to ještě není normální provoz. Epidemie pořád omezuje život v této zemi. Omikron je stopa z jednoho filmu a ten film bude pokračovat. Zdá se, že bude směřovat k méně nebezpečným variantám, ale jisté to není,“ dodal.

Vládu kritizuje kromě SPD i druhé opoziční hnutí ANO. Jeho poslanci sice ve Sněmovně nehovoří o totalitě a fašismu, novelu zákona však slovy šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové považují za paskvil. Pro původní znění v minulém volebním období přitom hlasovali.

Kompromis ANO s pětikoalicí

Nutno podotknout, že hnutí ANO společně s ČSSD se tento zákon příliš nepozdával ani před rokem. Tehdy ho s podporou budoucí pětikoalice a části komunistů schválili jako ústupek opozici, která už nechtěla prodloužit nouzový stav. Podle Cikrta je tedy částečně pochopitelné, že pětikoalice, která s pandemickým zákonem sama přišla, je teď kritizována.

„Když má sama odpovědnost, tak vidí, že není dostatečný. Hledá se teď něco mezi zákonem o ochraně veřejného zdraví a nouzovým stavem, což není jednoduché,“ zmínil. Účinnost pandemického zákona končí 28. února. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ji chce proto prodloužit. Kromě toho si chce rozšířit pravomoci. V takovém znění by úřady mohly nařídit testování na covid například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény by příslušné orgány mohly oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty měla dostat také ministerstva obrany a vnitra. Podle první místopředsedkyně klubu ODS Evy Decroix se ale v úterý i po předcházející diskusi se senátory rozhodlo, že poslední zmíněné oprávnění bude ze zákona vypuštěno.

Tagy: