Rusové stříleli i po vystrašených dětech, tvrdí Ukrajinci. Papež vyzval k míru

Ženy brečí během pohřbu 21letého vojáka ukrajinských ozbrojených sil Serhije Šamuta, který byl zabit v bitvě u Mariupolu 28. března v Krasnosilce v Oděské oblasti na jihu Ukrajiny.

Reportér přiblížil situaci na Ukrajině

Při ostřelování města Charkov bylo zabito pět lidí a 13 jich bylo zraněno, informovaly místní úřady. Ukrajinský poslanec Oleksij Gončarenko řekl BBC, že ukrajinští vojáci v Mariupolu se Rusku nevzdají. Rusové stříleli i po skupině dětí, tvrdí ukrajinský parlament. Papež František při nedělní mši o Velikonocích vyzval vedoucí představitele, aby vyslyšeli prosbu lidu o mír na Ukrajině.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Podle OSN trpí více než 100 tisíc civilistů v Mariupolu nedostatkem potravin, vody a chybějícím topením. „Je to katastrofální situace, lidé umírají hlady,“ řekl David Beasley, vedoucí Světového potravinového programu OSN (WFP).

„Jejich jedinou šancí, jak si zachránit život, je dobrovolně složit zbraně a vzdát se,“ uvedlo ruské ministerstvo ohledně Mariupolu. Dodalo také, že 1 464 ukrajinských vojáků se již vzdalo. Ukrajinská strana dosud odmítá informace o tom, že by se v Mariupolu vzdávaly velké počty příslušníků jejích ozbrojených sil. Obránci města Moskvě vzkázali, že se nevzdají a budou Mariupol bránit dál.

Starosta Irpině Oleksandr Markušin uvedl, že ve městě bylo poškozeno více než tisíc budov, z nichž 115 bylo zcela zničeno ruským ostřelováním. Jedná se o 71 % všech budov v obci, většina obytných nebo civilních.

Posádka potopeného křižníku Moskva je podle ruského námořnictva naživu. Agentura TASS v sobotu v podvečer napsala, že s posádkou se setkal vrchní velitel námořnictva admirál Nikolaj Jevmenov a že zachránění hodlají i dál pracovat v řadách námořnictva.

Ukrajinská rozvědka tvrdí, že důstojníci ruské Federální služby bezpečnosti (FSB) zatkli a deportovali vůdce militantů Doněcké lidové republiky (DLR) Eduarda Basurina. Údajně prozradil plány na použití chemických zbraní v Mariupolu.

Tagy: