Ukrajina získá desítky stíhaček F-16. Vyženeme ruské teroristy, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj a Mark Rutte se dohodli na dodávce stíhaček F-16 pro ukrajinskou armádu

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Informaci oznámil nizozemský premiér Rutte s tím, že počet strojů nespecifikoval. Ukrajinský prezident Zelenskyj však na síti X uvedl, že se shodli na dodání 42 letounů. Dalších 19 strojů slíbila rovněž dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová, napsala agentura AP. Výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16 začal, uvedl v sobotu ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov stanici Kanal 24. Podle něj může trvat až několik měsíců.

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Podle agentury Reuters tuto informaci sdělil nizozemský premiér v demisi Mark Rutte. Přesný počet stíhaček však neuvedl. Současně upřesnil, že Nizozemsko má k dispozici 42 stíhaček, ale je příliš brzy na to říct, zda Ukrajina dostane všechny.

Prohlášení Zelenského na sociální síti X, které bylo zveřejněno krátce poté, je z toho důvodu s takovou informací v mírném rozporu. „Tyto stíhačky nám pomohou udržet ruské teroristy mimo území ukrajinských obcí a měst,“ píše se v příspěvku. Také dánská premiérka Mette Frederiksenová během návštěvy ukrajinského prezidenta potvrdila, že zemi bude dodáno 19 letounů.

Část bojovníků Vagnerovy skupiny je velmi nespokojená s podmínkami v Bělorusku. Stěžují si zejména na nižší plat. Počet bojovníků soukromé vojenské skupiny vedené Jevgenijem Prigožinem v Bělorusku klesl z 5800 na 4400. Část z 1400 vagnerovců měla podle Kyiv Independant zamířit bojovat do Afriky. Další údajně odjeli na dovolenou a nemají v plánu se vrátit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Momenty války: Putin jako Santa Claus a vyrušený okupant při vykonávání potřeby

Nejnovější postup ukrajinské armády na jihu má značný taktický význam, protože jí umožní operovat mimo rozsáhlá minová pole. Informoval o tom americký Institut pro studium války (ISW). Překonání zaminovaných území by podle expertů mohlo vést k rychlejšímu postupu Ukrajinců. Množství nášlapných výbušnin, které Rusové po Ukrajině rozmístili, patřilo k hlavním důvodům, proč někteří označovali postup obránců za příliš pomalý. Ministr obrany napadené země Oleksij Reznikov před týdnem prohlásil, že Ukrajina je nejzaminovanější zemí na světě.

Začal výcvik ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. Ministr Reznikov místo, kde se instruktáž odehrává, neupřesnil. Na projektu se bude podílet koalice 11 zemí podporujících Ukrajinu. Součástí programu bude také školení ukrajinských inženýrů a techniků. Piloti i personál absolvují mimo jiné kurs angličtiny, neboť dosavadní úroveň jejich znalostí není mnohdy dostačující.

K raketovému útoku na město Černihiv se později vyjádřil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ruská raketa zasáhla v našem Černihivu přímo městské centrum. Náměstí, polytechnická univerzita, divadlo,“ napsal Zelenskyj na sociální síti Telegram. „Obyčejná sobota, kterou Rusko změnilo v den bolesti a ztrát. Jsou tam mrtví, jsou tam zranění,“ dodal. Později na sociální síti X zveřejnil video dokumentující zkázu způsobenou ruskými střelami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské speciální jednotky během boje v Záporožské oblasti

Válka na Ukrajině si již vyžádala téměř půl milionu mrtvých a zraněných, píše deník The New York Times s odvoláním na americké činitele. Podle nich na Ukrajině zemřelo asi 120 tisíc ruských vojáků a 180 tisíc jich utrpělo zranění. Na straně obránců mělo zahynout 70 tisíc vojáků, zraněno jich bylo 100 až 120 tisíc. Podle NYT je nicméně náročné dobrat se přesných čísel, protože Kreml své ztráty podhodnocuje a Kyjev žádná čísla nezveřejňuje.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina ztráty Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Olexij Jurijovyč Reznikov