Ukrajinci odrazili desítky útoků a tvrdě udeřili. Rusko otestovalo hrozivou zbraň

Podle agentury TASS v úterý Rusko otestovalo mezikontinentální balistickou raketu, test se podle informací TASS zdařil. Vagnerovci údajně ovládli 80 procent Bachmutu, Kyjev však taková tvrzení popírá. Podle webu Kyiv Independent naopak ukrajinská armáda ničí ruské vybavení na jihu země. Rusko bude rozesílat povolávací rozkazy elektronicky a tvrdě postihovat odpírače. Ukrajina začala navzdory ruským útokům vyvážet elektřinu do evropských zemí. Není ale jasné, zda dokáže udržet export i při neustálé hrozbě ruského bombardování.

Rusko v úterý otestovalo mezikontinentální balistickou raketu. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany to ve středu napsala agentura TASS s tím, že se test v Astrachaňské oblasti zdařil, když raketa zasáhla „simulovaný cíl“ v Kazachstánu. Odpal se uskutečnil ze zkušební střelnice Kapustin Jar na jihovýchodě evropské části Ruska. Cílem testu bylo podle Moskvy potvrdit správnost konstrukčních a technických řešení použitých při vývoji nových strategických raketových systémů.

Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin řekl, že jeho muži ovládají už 80 procent doněckého Bachmutu. Toto prohlášení vzápětí popřel mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové za březen zabrali území o velikosti Znojma. Zastavit se ale nehodlají, míní experti

O Bachmut svádějí ukrajinští obránci a ruští okupanti těžké boje už několik dlouhých měsíců. Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“.

Ještě před invazí byl Bachmut 72tisícovým městem, které se soustředilo na výrobu šumivých vín. Nyní je jedním z nejnebezpečnějších míst na světě. Vinou ruského bombardování z něj nezbylo téměř nic.

Rusko soustředí své síly ve směru Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka, uvedl ve středu ráno generální štáb ukrajinských ozbrojených sil podle listu Kyiv Independent. Ukrajinští vojáci v těchto směrech odrazili za poslední den 72 ruských útoků. Ukrajinské letectvo provedlo 13 úderů na koncentraci ruských jednotek a techniky, sestřelilo také dva bezpilotní letouny Orlan-10. Raketové a dělostřelecké síly zasáhly pět oblastí koncentrace ruských jednotek a techniky a dva systémy elektronického boje, dodal generální štáb.

Ruská duma schválila změnu zákona, která umožní úřadům posílat povolávací rozkazy elektronicky. Takto předvolaní nebudou smět opustit zemi, dokud se nenahlásí na příslušnou vojenskou správu. Odpírači vojenské služby budou čelit tvrdým restrikcím. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov zároveň uvedl, že Kreml zatím možnost nové vlny mobilizace nezkoumá.

Ukrajina v úterý opět obnovila vývoz přebytečné elektřiny do evropských zemí. Podle agentury AP to uvedl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Je to obrat oproti době před šesti měsíci, kdy se země kvůli ruským útokům na energetické stanice sama ocitla v temnotě, která měla demoralizovat obyvatelstvo. Není však jasné, zda Ukrajina dokáže udržet export i při neustálé hrozbě ruského bombardování. „Bohužel teď hodně věcí závisí na válce,“ připustil Haluščenko. „Řekl bych, že teď se až do příští zimy cítíme docela sebevědomě,“ dodal ale. Ukrajinskou elektřinu dostane jako první Moldavsko, v plánu je podle Haluščenka i obnovení vývozu do Polska, na Slovensko a do Rumunska.

Tagy: