Ukrajinci tvrdě udeřili na pozice Rusů. Turisté na Krymu hatí plány okupantů

Ukrajinští obránci zasáhli v pondělí několik ruských pozic, přičemž zničili značné množství nepřátelského dělostřelectva. Logistiku okupantů na jihu Ukrajiny komplikují ruští turisté, kteří se kvůli poškozenému Kerčskému mostu na Krym přesouvají přes válečné oblasti. Rusko soustředilo u měst Kupjansk a Lyman přes 100 tisíc vojáků a snaží se prolomit ukrajinskou obranu, prohlásil mluvčí ukrajinské armády Čerevatyj. Rusko zastavilo svou účast na černomořské obilné dohodě, oznámil Kreml.

Ukrajinské letectvo v pondělí provedlo jedenáct útoků na ruské pozice, uvádí generální štáb ve svém pravidelném ranním hlášení. „Naši obránci také zničili tři bezpilotní útočné letouny typu Šáhid a šest operačně-taktických dronů. Raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly oblasti soustředění nepřátelských sil, dva raketomety TOS-1A, 27 kusů dělostřelectva v palebných pozicích a sklad munice,“ shrnuli Ukrajinci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kazetová munice zabíjí i dlouho po válce. Podívejte se, jak vypadá její drtivý útok

Logistiku okupantů na jihu Ukrajiny komplikují ruští turisté, píše Institut pro studium války (ISW) ve své analýze. Ruské úřady přesměrovaly civilní dopravu z poničeného Kerčského mostu přes okupovaná území. Lidé opouštějící Krym proto nejspíše zkomplikovali ruskou logistiku v Záporožské a Chersonské oblasti.

Rusko soustředilo na severovýchodě Ukrajiny u měst Kupjansk a Lyman přes 100 tisíc vojáků a snaží se tam prolomit ukrajinskou obranu, prohlásil v pondělí mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj v televizním vysílání. O ofenzivě ruských invazních sil u Kupjansku v Charkovské oblasti informovala ukrajinská armáda už dříve, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu, podle níž o ní hovořil například velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí označil poškození Krymského mostu za teroristický čin, ze kterého obvinil Ukrajinu. Putin uvedl, že Moskva chystá reakci. Šéf Kremlu zároveň vyzval ke zpřísnění bezpečnostních opatření na této strategické infrastruktuře, která byla vážně poškozena.

Za dobu trvání ruské invaze na Ukrajinu se tak stalo už podruhé. Automobilová doprava po obou silničních částech mostu bude kompletně obnovena zřejmě k 1. listopadu, prohlásil místopředseda ruské vlády Marat Chusnullin. Železniční část mostu podle něj byla poškozena jen minimálně. Informovaly o tom agentury Reuters a TASS.

K TÉMATU: Bulharsko na začátku války zachránilo Ukrajině krk. Tamější prezident teď kope do Zelenského

Rusko v pondělí zastavilo svou účast na obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes pokračující boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty z přístavů v Černém moři. Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle nějž nebyly naplněny části dohod týkající se Ruska. Platnost smluv, které obě strany prodloužily naposledy v květnu, v pondělí 17. července vypršela. Moskva podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí s rozhodnutím neprodloužit ujednání obeznámila Turecko a OSN, které dohody zprostředkovaly, i Kyjev.

Tagy: