Kyjevem otřásají exploze, lidé míří do krytů. Ukrajinci hlásí sestřely dronů i raket

V Kyjevě jsou slyšet exploze, píše Reuters s odkazem na svědky. Městem se předtím rozezněly sirény, starosta vyzval obyvatele, aby zůstali v krytech. Ukrajinci však hlásí sestřelení několika ruských raket i dronů. Hlavní město Ukrajiny čelilo nejrozsáhlejšímu útoku dronů od začátku války. „Před porážkou Rusy nezachrání ani stovky šáhidů,“ prohlásil ve svém večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin uvedl, že ho ruská média na příkaz Kremlu ignorují.

Ukrajina v noci na pondělí zažila další vlnu ruských vzdušných útoků; směřovaly i proti Kyjevu a Oděse, kde byla poničena infrastruktura přístavu. V obou městech bylo slyšet exploze. Ve Chmelnycké oblasti Rusové zasáhli vojenský objekt, informovalo vedení tohoto regionu, který se nachází na středozápadě Ukrajiny. Protivzdušná obrana však podle ukrajinského letectva zničila 29 z 35 dronů a 37 ze 40 raket, které ruská armáda proti ukrajinskému území vypálila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pot šetří krev: Čeští dobrovolníci před odjezdem na Ukrajinu tvrdě trénují. Mluví i o strachu

V noci na pondělí v řadě regionů Ukrajiny zazněl letecký poplach, a to kvůli možnosti dalšího ruského útoku, píše web Unian. Konkrétně v Kyjevě ukrajinská protiletadlová obrana sestřelila více než 40 strojů ruské armády. V Oděse trosky dronu poškodily přístavní infrastrukturu, dodává web Pravda.

Vojenská správa hlavního města také zveřejnila video škod způsobených troskami po posledním ruském útoku. Trosky z několika ruských vzdušných objektů, které byly sestřeleny nad Kyjevem 29. května, dopadly na střechu soukromé rezidence, píše The Kyiv Independent.

Při rozsáhlém nočním útoku na Kyjev zahynul nejméně jeden člověk a další tři lidé utrpěli zranění. Informovala o tom ukrajinská média, podle kterých šlo o nejrozsáhlejší útok drony na Ukrajinu od začátku ruské invaze loni v únoru. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 58 z 59 dronů vyslaných z Ruska, uvedl v neděli večer ukrajinský generální štáb.

Zelenskyj děkoval protivzdušné obraně

Prezident Volodymyr Zelenskyj poblahopřál a poděkoval protivzdušné obraně. „Pokaždé, když sestřelujete nepřátelské drony a střely, zachraňujete životy. Jste naši hrdinové,“ zdůraznila hlava státu.

Zelenskyj ve večerním projevu prohlásil, že Ukrajina skoncuje s tyranií Moskvy, která dlouho zotročovala jiné národy. „Nespasí ji (íránské drony) šáhidy ani jakékoliv jiné nástroje, které hledají po celém světě. Před porážkou ji nezachrání ani stovky šáhidů, jen zvětší ostudu Ruska,“ prohlásil podle listu Ukrajinska pravda.

Jevgenij Prigožin, majitel ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny, která bojuje spolu s ruskou armádou na Ukrajině, tvrdí, že jej ruská státní média na příkaz vysokých představitelů z Kremlu záměrně ignorují a neinformují o něm. Dodal, že se jim to vymstí. Napsala o tom v neděli agentura Reuters.

Tagy:
válka útok Moskva dron Ukrajina on-line drony Rusko Kyjev Vagnerova skupina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin