Zelenskyj: Rusko chystá masivní úder. Varoval před „poslední nadějí teroristů“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval Ukrajince, že se Rusko připravuje na nový rozsáhlý raketový úder na Ukrajinu. Uvedl, že „výpadky proudu jsou poslední nadějí teroristů“. Podle něj by smrt Vladimira Putina vyústila v konec války. Evropská unie se dohodla s Maďarskem; Ukrajina dostane 18 miliard eur. Američtí analytici vysvětlili, proč se běloruský prezident Alexandr Lukašenko aktivně nezapojí do války na Ukrajině, a nepodpoří tak více Moskvu. Nejkrvavější boje pokračují už několik týdnů u doněckého Bachmutu.

„Výpadky proudu jsou poslední nadějí teroristů,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že se Rusko připravuje na nový rozsáhlý raketový úder na Ukrajinu. „Ale i bez světla dobře víme, kam střílet a co osvobozovat,“ řekl Zelenskyj a vyzval občany, aby reagovali na letecké poplachy a brali vážně všechna varování armády, protože „absence masivních raketových úderů znamená pouze to, že se na ně nepřítel připravuje a může kdykoli udeřit“.

„Pokud Putin zemře, nebude žádná válka. Autoritářský režim je hrozný, ale má jedno velké riziko – nemůže vše záviset na jednom člověku. Proto, když takový člověk umírá, všechny instituce se zastaví,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pořadu Davida Lattermana „Mého dalšího hosta nemusím představovat“ na Netflixu.

Velvyslanci zemí Evropské unie se v pondělí večer shodli na společné půjčce 18 miliard eur (asi 440 miliard korun) pro Ukrajinu a globální patnáctiprocentní dani pro velké nadnárodní firmy. Na Twitteru to oznámilo české předsednictví Rady EU. Maďarsko, které obě dohody dlouhodobě blokovalo, stáhlo veto při souběžném jednání o svých penězích z unijních fondů.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko nemá v úmyslu vstoupit do války na Ukrajině, a to nejen kvůli možnosti obnovení vnitřních nepokojů. Uvedl to ve své zprávě Americký Institut pro studium války (ISW). Podle analytiků si je Lukašenko vědom, že by aktivní zapojení do války „podkopalo jeho důvěryhodnost jako vůdce suverénní země, neboť by bylo zřejmé, že Rusko ve své snaze – zajistit si plnou kontrolu nad Běloruskem – uspělo“.

Neutuchající boje, ostřelování, rozbombardovaná krajina, zpustošené lesy, zákopy, bahnitá půda, špína, krev a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu v posledních týdnech připomíná svým stylem i mírou brutality první světovou válku.

Tagy: