Opozice vybírá budoucí ministry. Jakému resortu by mohli šéfovat Pekarová či Rakušan?

Taháte ministry jako králíky z klobouku, zlobí se často opoziční politici na premiéra Andreje Babiše (ANO). Ještě před volbami chce proto část opozičních stran lidem představit, kdo by za ně v případě volebního úspěchu mohl usednout ve vládě. Oficiálně sice žádná ze stran kandidáty nepředstavila, redakce CNN Prima NEWS má však některá jména potvrzená.

Piráti už vloni schválili text s názvem „Odbornost ministrů“. Dokument stanovuje kritéria a požadavky na případné kandidáty do vládního týmu. Kromě toho, že by měli znát svůj resort, mají mít vůdčí a rétorické schopnosti či jazykovou vybavenost.

Mezi Piráty a STAN probíhá závěrečná fáze jednání. Adepty na ministry chtějí představit do konce dubna. CNN Prima NEWS zná některá jména už nyní.

Na ministerstvo spravedlnosti si brousí zuby dvaatřicetiletý Jakub Michálek, který vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a teoretickou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK.

Michálek v minulosti působil jako zastupitel Prahy, v současnosti je místopředsedou sněmovního ústavně-právního výboru a šéfuje poslaneckému klubu Pirátů.

Nový brutální Kalousek?

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil Michálka za „nového a brutálního Kalouska“. Michálek ve Sněmovně premiéra často interpeluje a strefuje se do něj. Zároveň nepatří mezi největší oblíbence ve vlastní partaji. Před dvěma lety se Piráti kvůli Michálkovi hádali, když ho jedna z členek strany obvinila z arogantního chování a psychické šikany podřízených. Michálek se poté stáhl z vedení strany.

Ve Sněmovně tento politik například předložil návrh zákona na zveřejňování smluv společnosti ČEZ a dalších státních firem. Za svůj úspěch považuje, že se mu podařilo prosadit návrh na poskytování informací o mimořádných odměnách vysokých úředníků a digitalizaci majetkových přiznání zastupitelů. Michálek sám sebe označuje za bojovníka proti politickým trafikám, daňovým únikům a praní špinavých peněz.

Dalším z adeptů na ministerský post za Piráty je první místopředsedkyně strany Olga Richterová. Usednout by mohla do čela ministerstva práce a sociálních věcí. Richterová je sestrou pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, oba jsou poslanci.

Ač je Richterová původně překladatelkou z angličtiny a němčiny, v politice se věnuje hlavně sociálním tématům. Je místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku. Prosazuje například transformaci velkých kojeneckých ústavů na menší a přívětivější a podporuje lepší podmínky pěstounů starajících se o osiřelé děti. Richterová také navrhuje, aby se rodičovský příspěvek valorizoval podobně jako u důchodů, ale v měsíčních intervalech.

Kritika za tweet o Kellnerovi

Richterová na sebe nedávno upozornila, když poukázala na to, jak se politici a političky setkávají s nenávistnými zprávami. V březnu se rozplakala u soudu při projednávání žaloby na občanskou aktivistku Nelu Liskovou, která v roce 2019 opakovaně sdílela na sociální síti smyšlený výrok pirátky týkající se volných bytů pro migranty. Richterová řekla, že jí potom chodily výhrůžky smrtí a že tolik nenávisti ještě nezažila.

Do Richterové si tehdy kvůli tomu rýpnul někdejší šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Mně je Olgy Richterové líto a upřímně jí přeji zadostiučinění. Vím, co prožívala. Rád jí někdy povím, jaká nenávist zasáhla mě i mé blízké na základě volebního vězeňského autobusu Pirátské strany Pusťte nás na ně!“ napsal Kalousek, který byl na autobuse vyobrazen.

Richterová nedávno sklidila kritiku za tweet o zesnulém Petru Kellnerovi. „Další připomenutí, že peníze nejsou vším. Mnohdy je to naopak,“ napsala na Twitter. Později svůj příspěvek smazala a omluvila se za něj.

Pirát Wagenknecht pracoval pro Babiše

Na ministerstvo financí by mohl za Piráty usednout ekonom a současný senátor Lukáš Wagenknecht. Jako své priority označuje dostatečně popsaná kritéria pro utrácení veřejných peněz nebo vymahatelnou odpovědnost za rozhodování úředníků a politiků.

Pikantní je, že Wagenknecht, který nyní patří mezi kritiky premiéra Babiše, pod ním dříve pracoval na ministerstvu financí. Babiš si ho v roce 2014 vybral za prvního náměstka pro oblast finančního řízení a auditu. Na finance nastupoval Wagenknecht jako odborník hnutí ANO na potlačení korupce. O rok později už ho Babiš kvůli rozporům odvolal.

Hnutí STAN si brousí zuby na ministerstvo vnitra, usednout by na něj mohl šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan. „Pokud bych měl usilovat o nějaké vládní angažmá, ministerstvo vnitra si představit umím. Není to jen ministerstvo policie, ale je to i agenda rychlého státu a toho, jak stát může rychle, digitálně a přívětivě komunikovat. Vnitro je výzva,“ řekl před časem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Rakušan, který ve Sněmovně sedí v bezpečnostním výboru.

Rakušan je původní profesí středoškolským učitelem, v letech 2010 až 2019 starostoval v Kolíně. Podle svých slov je zastáncem myšlenky jednoduchého, moderního státu, který má především svým občanům sloužit, nikoliv překážet. Často upozorňuje na zvyšující se sílu ruské propagandy v Česku. Obdobný problém vidí rovněž v tlaku a vlivu Číny.

Gazdík na školství. A co s Půtou?

Na ministerstvo školství by Starostové nominovali poslance a někdejšího starostu Suché Lozi Petra Gazdíka. I on je původní profesí učitel, ale na základní škole. Gazdík vedl hnutí STAN v letech 2009 až 2014. Od roku 2008 je zastupitelem Zlínského kraje.

Prohlašuje, že je hrdý na změnu vysokoškolského zákona, kterou prosadil. Studentky, které otěhotní během studia, neztrácejí status studenta a nemusí ve 26 letech platit zdravotní a sociální pojištění.

V roce 2014 byl Gazdík coby místopředseda Sněmovny terčem kritiky za nákladnou cestu poslanců do Bhútánu. Vyšla na 700 tisíc korun, Gazdík ji ale obhajoval se slovy, že se Čechům náklady mnohonásobně vrátí.

Rakušan také hovoří o ministerské židli pro libereckého hejtmana Martina Půtu. „Byl by v exekutivě přínosem. Z fleku by mohl sedět ve vládě a umím si představit několik ministerstev, ne jen ministerstvo pro místní rozvoj, které mu média přisuzují,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Rakušan.

Problémem je však Půtovo trestní stíhání, které je nepřijatelné pro Piráty. Půta byl obžalován z korupce. Krajský soud ho osvobodil, ale odvolací soud osvobozující rozsudek zrušil. Půta kvůli tomu zřejmě nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny.

Kádry do vlády má i koalice Spolu, zatím o nich ale nechce moc mluvit. Podle informací CNN Prima NEWS by o ministerstvo práce a sociálních věcí stála šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Už ve své bakalářské práci se věnovala problematice zaměstnávání zdravotně postižených lidí.

Dobrovolničila v dětských domovech v Maroku a Arménii a pracovala s postiženými lidmi v Srbsku. Před vstupem do Sněmovny v roce 2013 byla zastupitelkou a radní v Praze 8, kde měla v gesci sociální oblast a protidrogovou prevenci.

Ke svým ambicím se nechtěla vyjadřovat. „Na každý post jsme schopni okamžitě navrhnout hned několik zkušených osobností. Medvěda, který běhá po lese, ale neporcujeme. Nicméně události posledních dní jasně ukázaly, že kompetentního premiéra nabízí jen koalice Spolu,“ sdělila CNN Prima NEWS.

Adeptem na premiéra za koalici Spolu je šéf ODS Petr Fiala, kandidátem za Piráty a STAN je Ivan Bartoš.

Hlavně vyhrát volby, zní z ODS

Na ministerstvo zdravotnictví by TOP 09 nominovala současného předsedu poslaneckého klubu a lékaře Vlastimila Válka, který zároveň působí na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity.

Šéf lidovců Marian Jurečka už seděl ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) coby ministr zemědělství. Podle informací redakce by ho ale koalice Spolu mohla nominovat na některý ze silových resortů, mezi které patří ministerstva obrany či vnitra.

O ministerstvo financí by měl zájem poslanec Jan Skopeček z ODS. „Dlouhodobě se věnuji zejména ekonomickým tématům, problematice rozpočtů i daní. Chce-li člověk něco měnit, bez exekutivní role to jde těžko. Proto by politik, který má ambici posouvat zemi dopředu, podobné ambice mít měl. Ale opravdu to není tak, že bych dnes usínal a probouzel se s představou, že jsem ministrem. Před námi je předvolební kampaň. Musíme přesvědčit voliče, že naše cesta k úspěšné ČR je lepší než ty ostatních. Takže se teď soustředím na volby, a ne na úvahy, kde bych mohl usednout po nich,“ řekl CNN Prima NEWS Skopeček.

Redakce se zeptala šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury, jestli by se chtěl v případě volebního úspěchu vrátit na ministerstvo dopravy. „Je to zcela předčasné. Moje ambice je, aby naše koalice vyhrála volby, a všechno ostatní jde stranou. Pokud se to povede, je to otázka na budoucího premiéra,“ řekl Stanjura.

ODS má také resortní týmy, které však podle vedení negarantují, že představitelé jsou adepty na ministry. „Jsou sestaveny tak, aby efektivně pokrývaly agendu všech ministerstev. Jejich cílem je vytvářet odborné zázemí ODS a definovat a prosazovat priority ODS. Dlouhodobým cílem je příprava programových dokumentů a konkrétních kroků ODS po převzetí vládní zodpovědnosti,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí ODS Václav Smolka.

Tým, který řeší zahraniční politiku a obranu, vede poslankyně a šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová. Tým pro zdravotnictví vede poslanec, gynekolog a někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda, životní prostředí a zemědělství spadá pod předsedu Senátu Miloše Vystrčila.

Tagy: