Opravdový James Bond. Agent 007 vznikl podle hrdiny, který za války zachránil 4 500 lidí

Před 110 roky se narodil Patrick Dalzel-Job. Svéhlavý hrdina a dobrodruh, podle něhož Ian Fleming vymyslel Jamese Bonda. Statečný britský mariňák, skvělý lingvista a parašutista zachránil za druhé světové války 4 500 lidí před jistou smrtí, stejně jako Bond prý uměl lyžovat pozadu, řídit miniponorku a byl schopen provést nejriskantnější seskoky padákem.

Když v uniformě neuposlechnete rozkaz, znamená to obvykle nesmírný malér. Britský mariňák a tajný agent Jejího Veličenstva Patrick Dalzel-Job se ale právě díky porušení prvního armádního přikázání stal jedním z velkých hrdinů druhé světové války a držitelem vyznamenání od norského krále Haakona VII.

A ano – stal se též předobrazem pro později světoznámého Jamese Bonda.

ČTĚTE TAKÉ: Eastwood je poslední z velkých chlapáků. Přežil by i potopu světa, říká jeho dabér Županič

„Když jsme s kluky z jednotky v padesátých letech poprvé slyšeli o Bondovi, hned nás napadlo, že to musí být podle Patricka!“ potvrdil Peter Jemmett, jehož s Dalzelem-Jobem pojilo důležité pouto: Oba za války sloužili pod Ianem Flemingem, autorem fiktivního agenta 007.

Jisté je, že za to, co Patrick předvedl v květnu 1940, by se opravdu nemusel stydět ani bohatýr s tváří Seana Conneryho či Daniela Craiga. Byl tou dobou nadporučíkem britské armády, který na vlastní oči sledoval napadení neutrálního Norska vojsky nacistického Německa. Od nadřízených měl přísný rozkaz do dění nezasahovat. Přestože se každou chvílí čekalo bombardování Narviku, nesměl se jakkoliv podílet ani na evakuaci obyvatelstva.

Nad tak hloupým nařízením však mávl rukou.

Na rybářských lodích vyvezl z města na vlastní pěst přibližně 4 500 lidí. Bezesporu jim tím zachránil život, následné nálety Hitlerova letectva by nikdo z nich nepřežil. Norové mu to nezapomněli, od krále Haakona VII. dostal rytířský kříž Řádu svatého Olafa, což se mu docela hodilo – bez toho by jej prý Britové hnali před vojenský soud.

„Táta byl skvělý voják. Když se mu ale rozkaz nezdál, prostě na něj kašlal,“ popisoval půl století poté Patrickův syn Iain.

Potápěč, lyžař i parašutista

Nebyl to žádný holkař. Nepil martini.

To jsou ale jediné důležité věci, kterými se lišil od Jamese Bonda.

Životopis Dalzela-Joba byl také přepestrý, a to už od samého začátku.

Jeho tatínek bojoval v první světové válce jako velitel kulometné roty, padl při bitvě na Sommě. Patrick pak s maminkou objížděl celou Evropu, osvojil si hned několik jazyků, ve Švýcarsku se naučil lyžovat a plachtit na zdejších jezerech. Učarovala mu i plavba po oceánech, v mladičkém věku podnikl expedici kolem norských břehů.

Po vypuknutí války v roce 1939 se okamžitě přihlásil jako dobrovolník do Královského námořnictva, které jej vyslalo do Norska. Při střetech s Němci se zaskvěl jako výborný střelec, hodně si vypomáhal jak znalostí norštiny, tak mimořádnými lyžařskými dovednostmi. Coby tajný agent sbíral informace o aktivitách agresora, zašifrované je posílal do Londýna.

„Jde o velmi svérázného důstojníka, který se nebojí nebezpečí a je zvyklý dělat si věci po svém. Když ho zadaný úkol osloví, je to prvotřídní eso,“ stojí v dochované armádní zprávě.

Zapsal se nejen zmíněným furiantstvím v Narviku. Proslul i jako nebojácný kapitán miniponorky, potápěč a parašutista, který se aktivně zúčastnil vylodění v Normandii, objevil úzkostlivě skrývaná raketová sila ve Francii. Fleming si jej vybral do tzv. Komanda 30, tedy tajné jednotky, jež se pohybovala před postupujícími spojeneckými vojsky, aby zachránila důležité dokumenty dříve, než je Němci stačí zničit. Přímo pod nosem nepřítele plnil i ty nejsmělejší záškodnické mise, jakou bylo třeba poškození německého torpédoborce Z29.

Byl to pak právě on, kdo přijal kapitulaci severoněmeckého města Brémy.

A to dříve, než k němu Britové stačili dorazit.

Fleming se mu přiznal

To všechno by se hodilo do jakékoli bondovky. Zato Patrickova partnerská věrnost by spíš než do akčňáků s agentem 007 pasovala do romantických love story s Hughem Grantem v hlavní roli.

„Celý život jsem prožil s jednou ženou,“ přiznal.

Bjørg Bangsundovou poznal ještě před válkou, když jí bylo teprve třináct. Šest let se potom neviděli, vůbec nebyli v kontaktu. A přece na ni Patrick nezapomněl. Jen co svět zase vplul do mírových časů, okamžitě se kvůli ní vrátil do Norska.

Jemu bylo dvaatřicet, jí devatenáct.

Jen tři týdny poté, co se znovu setkali, si už před oltářem řekli ANO.

Ian Fleming měl se špionáží osobní zkušenosti.Ian Fleming měl se špionáží osobní zkušenosti

Nejdříve žili v Kanadě, kde Patrick sloužil u námořnictva, pak se přestěhovali do Skotska. Zde bývalý chrabrý agent nějakou dobu učil matematiku, ani po stáhnutí do ústraní však neunikl zájmu novinářů. Jednou jim přiznal: „Ano, Fleming se mi svěřil, že Bonda sepsal podle mě. Já ale nikdy žádnou bondovku nepřečetl. Není to můj styl. Když ty napínavé příběhy prožijete, nemáte pak potřebu si o nich ještě číst.“

Zemřel v roce 2003, bylo mu devadesát. Milovanou Bjørg přežil o 17 let.

Tagy: