Ostrý střet kvůli zásobám plynu. Babiš za nic nemůže, hádala se Jermanová s Benešíkem

poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Divoká karta (401)

Česká republika má zásoby plynu přibližně na jeden měsíc. Může za to laxní přístup minulé vlády, nebo té současné? V pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS se o tom přeli poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík a poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Podle Jermanové se současná garnitura jen vymlouvá. Benešík ale zdůraznil, že problém se měl řešit dříve a že zásobníky nelze naplnit tak rychle jako lahev vodou z kohoutku.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) má Česká republika zásoby plynu přibližně na jeden měsíc, ropy a ropných produktů pak na více než 90 dní.

„Doufám, že nám plyn nedojde. Zarazila mě liknavost vlády, měla se problémem zabývat dříve. Pokud plyn dojde, bude to pro nás velký problém, v zásobnících je 10 procent. Vyzývali jsme pana Síkelu, aby je naplnil. Vláda musí jednat velmi rychle,“ zkritizovala vládu opoziční poslankyně Jermanová.

Podle člena vládní KDU-ČSL Benešíka dělal málo předchozí kabinet Andreje Babiše. „Situace se měla řešit půl roku zpět, možná dříve. Naplnit zásobníky není jako napustit lahev vodou z kohoutku, nějakou dobu to trvá. Vláda Petra Fialy řeší jen těžkou situaci, kterou způsobila Babišova vláda,“ vpálil Jermanové.

Poslankyně argumentovala, že „Babiš za nic nemůže“, protože nemohl vědět o válce na Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve čtvrtek dekret, podle kterého odběratelé z „nikoliv přátelských zemí“ musí za ruský plyn platit v rublech. Dodal, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

„Nikdo nevěděl, že si pan Putin bude diktovat podmínky. Zvykla jsem si, že vládní strany se vymlouvají na Babiše, ale neudělaly nic, aby se lidem v Česku žilo lépe,“ pokračovala v kritice Jermanová.

Věděl to i Havlíček, prohlásil Benešík

Benešík uznal, že současné zásoby Česka nejsou dostatečné. „Ale to je výtka k bývalé vládě,“ zopakoval. Současná vláda je u moci přibližně 100 dnů, což je podle lidoveckého poslance krátká doba na vyřešení zmíněného problému.

„Pan Havlíček věděl, jaká je situace. Plyn je velmi důležitý, tady mě nemusí paní Jermanová poučovat, nic jsem nezlehčoval. Od června vláda věděla, že plyn bude zdražovat,“ oponoval dále Benešík v narážce na Síkelova předchůdce a současného poslance hnutí ANO Karla Havlíčka.

Jermanová se ale nedala a dále se s Benešíkem překřikovala. „Když začaly stoupat ceny energií, odpustili jsme DPH. Nová vláda začala šetřit, odmítla plošná řešení. Místo toho, aby nakupovali plyn, řekli, že je to drahé a není to nutné. Nebaví mě poslouchat, že za všechno může Babiš a teď Putin, což je pravda,“ podotkla.

Nová vláda podle ní za 100 dnů udělala jen to, že poslala lidi, kteří chtějí přežít, na úřad práce. „Jsme jedna z posledních zemí, která nic nedělá,“ podotkla.

Platit rublem, jak požaduje Putin, není podle Jermanové cesta. Prostor pro vyjednávání ale podle ní v současnosti také není.

„Teď nám bezprostředně nehrozí, že by Rusové nedodávali plyn, dodrží se smlouvy, platba by měla proběhnout ke konci května. Otevírá se prostor pro pana Fialu, aby vyjednával na půdě Unie. Snad bude vláda komunikovat lépe než s námi. Měla by přestat vytahovat peníze z kapes českých občanů,“ konstatovala.

Jisté je, že pokud Rusko opravdu brzy „zavře kohouty“, bude situace kritická. „Kdyby došlo ze dne na den k zastavení dodávek plynu, není řešení,“ řekl ve čtvrtek poslancům bezpečnostního výboru náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. Problém by podle něj měla velká část Evropy.

Tagy: