Vůdce Hamásu zemřel v izraelském zajetí, tvrdí Palestinci. Harrisová vyzvala k příměří

Představitel Hamásu Mustafá Muhammad abú Ara zemřel podle palestinské samosprávy v izraelském zajetí (Ilustrační foto).

Harrisová apelovala na příměří v Pásmu Gazy

Vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás na okupovaném Západním břehu Jordánu zemřel v izraelském zajetí, uvedla v pátek agentura Reuters s odvoláním na palestinskou samosprávu. Izrael se dosud nevyjádřil. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová naléhala na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby Izrael kvůli humanitární situaci v Pásmu Gazy uzavřel příměří s palestinským teroristickým hnutím Hamás.

Třiašedesátiletý Mustafá Muhammad abú Ara zemřel při převozu z věznice Ramon na jihu Izraele do nemocnice po prudkém zhoršení zdravotního stavu, uvedla podle agentury Reuters palestinská komise pro záležitosti vězněných.

K TÉMATU: Izrael zaútočil na jemenský přístav. Reagoval na nálet povstaleckých dronů v Tel Avivu

„Již před svým zatčením šejk abú Ara trpěl vážnými zdravotními problémy a potřeboval intenzivní péči. Od uvěznění, jako všichni vězni, čelil od propuknutí vyhlazovací války bezprecedentním zločinům,“ citoval Reuters z prohlášení palestinské komise. Ta tvrdí, že Izraelci vězně mučili a odpírali mu lékařskou péči.

Abú Ara byl zadržen loni v říjnu, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, podniklo útok na jih Izraele. Ozbrojenci Hamásu 7. října pozabíjeli 1 200 lidí, dalších 250 jich odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Od 7. října v izraelských věznicích zemřelo přinejmenším 18 Palestinců, tvrdí sdružení palestinských vězňů podle Reuters.

Ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem uvádí, že izraelská vojenská operace v Pásmu Gazy od října připravila o život více než 39 tisíc lidí. Tato bilance nerozlišuje mezi příslušníky Hamásu a palestinskými civilisty. Premiér židovského státu Benjamin Netanjahu opakovaně tvrdí, že izraelští vojáci útočí pouze na teroristy z Hamásu, nikoli na civilisty.

Harrisová: Nemůžeme si nevšímat utrpení v Gaze

Viceprezidentka USA Harrisová apelovala během schůzky na premiéra židovského státu Netanjahua, aby kvůli humanitární krizi v Pásmu Gazy Izrael uzavřel příměří s Hamásem. Také vyjádřila své hluboké znepokojení ohledně civilních obětí války.

„Izrael má právo se bránit. Ale záleží na tom, jak to dělá,“ řekla Harrisová po schůzce novinářům. Uvedla, že premiérovi vyjádřila své vážné obavy ohledně rozsahu lidského utrpení v Gaze a také mu dala jasně najevo své vážné znepokojení nad tamní zoufalou humanitární situací.

„Tváří tvář těmto tragédiím nemůžeme odvrátit zrak, nemůžeme si dovolit být nevšímaví k utrpení. Nebudu mlčet,“ řekla Harrisová. „Nastal čas, aby byla uzavřena dohoda o příměří,“ zdůraznila podle agentury AFP po jednání s izraelským premiérem.

Jeho návštěvu provázely protesty propalestinských aktivistů. Harrisová podle agentury AP odsoudila násilnosti a také projevy oslavující Hamás.

Nejmenovaný izraelský činitel pro list The Times of Israel uvedl, že veřejný akcent na „zoufalé humanitární podmínky v Pásmu Gazy a nutnost ukončit válku“ viceprezidentky poškozuje vyjednávání o propuštění izraelských rukojmí. O humanitární situaci na palestinském území Netanjahu s Harrisovou při jejich setkání mluvil.

Podle činitele jí poskytl podrobný přehled o tom, jaká je na místě skutečně situace, a vyvrátil její tvrzení ohledně akutního nedostatku potravin, strádání civilistů a vysokých počtech nevinných obětí. Takový přístup, jaký zaujala Harrisová, podle zdroje povede k tomu, že Hamás přitvrdí své požadavky. „Doufám, že to nebude znamenat krok zpět, protože jsme udělali velký pokrok,“ dodal.

V reakci na tyto výhrady jeden z poradců Harrisové zdůraznil, že „neví, o čem to izraelská strana mluví“. Dále připomněl, že Biden i Harrisová hovořili na soukromých schůzkách s Netanjahuem o tom samém: že je čas dosáhnout dohody o příměří a o rukojmích. „A o tom viceprezidentka mluvila,“ dodal její poradce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Netanjahu v Kongresu hřímal o střetu civilizace s barbarstvím. Před budovou zasahovala policie

Tagy:
nemocnice vězení Izrael úmrtí věznice Blízký východ Palestina Hamás Benjamin Netanjahu zajetí izraelsko-palestinský konflikt Kamala Harrisová útok Hamásu na Izrael Mustafá Muhammad abú Ara Ramon