Petříček: Ukrajina v EU? Roztržka s Poláky ukazuje problém, o němž jsme si nedovolili mluvit

Exministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček v Partii

360° 22.9.2023

Roztržka mezi Ukrajinou a Polskem je spíše diplomatická. Ukazuje však, že v Evropě neprobíhá debata o tom, co by znamenalo přijetí Ukrajiny mezi členské státy. Tak se k aktuálnímu vztahu mezi státy vyjádřil bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (SOCDEM) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dodal, že v souvislosti s mezinárodním sporem vyvstávají otázky, o nichž si nikdo „v kontextu války nedovolil mluvit otevřeně“. S Petříčkovým výrokem však nesouhlasil bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek.

Spor mezi oběma státy, který provázely některé ostré výroky ze strany premiéra Morawieckého, Petříček vnímá jako diplomatickou přestřelku. „Více bych ji nerozmazával. Prezident Zelenskyj je nejspíše pod domácím tlakem, takže věřím, že musí dělat vše pro to, aby udržel mezi občany morálku a udržel podporu vůči vládě nejen ze strany veřejnosti, ale i různých ekonomických skupin, které jsou pro zemi důležité,“ pronesl v pořadu 360°.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Skandál, vrazili jsme Ukrajině kudlu do zad. Tusk kritizuje polskou vládu za zastavení pomoci

Na mezinárodní neshody je podle bývalého ministra zahraničí důležité nahlížet z hlediska jiného problému. „Celá ta záležitost ukazuje to, co zůstává na politické scéně nevyřčené. Mám na mysli skutečnost, že se mezi evropskými státy nevedla debata ohledně toho, co skutečně bude znamenat rozšíření EU o Ukrajinu a jaké budou náklady,“ pokračoval Petříček.

„V rámci této události se nyní ukazují první příznaky problémů, o kterých jsme si v kontextu války nedovolili mluvit otevřeně,“ vypíchl exministr. Votápek však v reakci na jeho slova odmítl nahlížet na diplomatický svár takovou optikou. „V této situaci jsme se snad posunuli již úplně jinam. Pojďme se přestat bavit o případných negativních dopadech vstupu Ukrajiny mezi členské státy, to jsme úplně někde jinde,“ oponoval.

Podle bývalého konzula má na roztržce značný díl sama Ukrajina. „Hovořím o překupnících obilovin a dalších potravin, kteří tyto suroviny navzdory dohodám mezi vládami prodávají například na území Polska, čímž představitele jejich vlády výrazně dráždí,“ uvedl v pořadu 360°. Následně potvrdil Petříčkova slova, když se podobně vyjádřil o celé věci jako o „krátké hádce, která se nepochybně rozplyne“. Je rovněž přesvědčen o tom, že obě země zůstanou i nadále spojenci proti ruské invazi.

Možné problémy s dodržováním dojednaných podmínek ze strany Ukrajiny zdůraznil i exministr. „Ne vždy je plnila. Druhou věcí je, že Evropská unie se snažila spolu s dalšími partnery dostat ukrajinské obilí na mezinárodní trhy, aby se předešlo potravinové krizi, a to zejména v severní Africe či na Blízkém východě. Dodávky, které směřovaly na polské, slovenské či maďarské trhy, však chyběly jinde. Snaha evropských představitelů tak byla do jisté míry podkopávána a problémy se přesouvaly jinam,“ dodal Petříček.

Hosté dále hovořili o zajištění bezpečnosti v Česku vzhledem k možnému působení ruských tajných služeb či nebezpečí testů jaderných zbraní. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy: