Po zničení přehrady hrozí odpálení chemičky u Krymu. Votápek popsal, co od Rusů čeká

Následky po zničení Kachovské přehrady

360° 6.6.2023

Ruští okupanti jsou zoufalí a udělají vše pro to, aby zabránili ukrajinské protiofenzivě. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to naznačil analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek. Ruská armáda zřejmě v noci na úterý odpálila hráz obří Kachovské přehrady, čímž způsobila záplavu a následně ekologickou a také materiální katastrofu na jihu Ukrajiny i na okupovaném Krymu.

„Domnívám se, že Kachovskou přehradu vyhodila do povětří ruská strana. Nyní je v těžkém podezření, že podobnou akci chystá v jednom chemickém podniku nedaleko přechodu na Krym. Kdyby se ukrajinská armáda dostala až na okraj Krymu, Rusové se pokusí vyhodit do povětří místní chemičku a vytvořit tak flek chemického zamoření. Jde pro mě o další signál, co všechno od Rusů můžeme v budoucnosti čekat,“ uvedl Votápek ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Voda se valí Chersonskou oblastí, lidé prchají z domovů, Dněpr stoupl až o 10 metrů

K silné explozi na jihu Ukrajiny, která zničila hráz obří Kachovské přehrady, došlo v noci na úterý. Kyjev a Moskva se z destrukce obvinily navzájem. Analytici nicméně upozorňují, že vzhledem k očekávané ukrajinské ofenzivě i okolnostem výbuchu je mnohem pravděpodobnější ruské zavinění.

„Když se na věc koukáme z pohledu, komu to více vyhovuje, tak samozřejmě okupantům. Když hodnotíme, kdo tam tu výbušninu mohl dát, tak Rusové. Nikdo jiný to nemohl udělat. Rakety zvenku by tu přehradu sice poškodit mohly, ale patrně by ji nedokázaly protrhnout. Nejsnazší cesta k tomu je umístění nálože dovnitř přehrady,“ zhodnotil Votápek.

Prolomení hráze způsobilo, že se do ukrajinské krajiny vylilo obrovské množství vody, což působí katastrofální záplavy s naprosto nedozírnými dopady. Do Dněpru se navíc dostalo průmyslové mazivo. Kyjev zničení přehrady označil za „ekocidu“.

Rozmáčený terén nicméně nekomplikuje jen ukrajinskou protiofenzivu, ale i ruskou obranu. Voda měla totiž podemlít první linie ruského obranného pásu. Na vodě z Kachovské přehrady jsou navíc závislí lidé na Rusy anektovaném Krymu.

Podle Votápka zmíněné skutečnosti ukazují, že člověk si u ruské strany už nemůže být jistý téměř ničím. „Rusové jsou v zoufalé situaci a hledají každou možnost, která by zastavila případný ukrajinský protiútok,“ dodal.

Tagy: