Visingr: Zoufalý tah Rusů, zničili si Kachovskou přehradu. Léto na Krymu bude zajímavé

Zničená Kachovskéá přehrada

Kdo může za zničení Kachovské přehrady

Ze strany Rusů může být zničení Kachovské přehrady do značné míry zoufalý tah. Vodou zásobovala Krymský poloostrov, teď o přehradu Rusové sami přišli. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl vojenský analytik Lukáš Visingr. Konstatoval, že obvinění Ukrajiny ze strany Kremlu, že použila raketomety Vilcha, je velmi nepravděpodobné. Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just doplnil, že na Krymu nikdo s podobnou katastrofou nepočítal.

Možnost, že by Ukrajinci sami zničili Kachovskou přehradu s pomocí raketometu Vilcha, je podle Visingra velmi málo pravděpodobná. „V historii byly případy, kdy byly přehradní hráze zničeny pomocí bomb a raket, ale vyžadovalo to opravdu velmi velké soustředění a náročnou technologii. Raketomet Vilcha je pokročilá zbraň, ale neumím si představit, že by pár raket tohoto systému dokázalo probořit hráz. Nasvědčuje to spíše tomu, že ji podminovali a vyhodili (do vzduchu) Rusové,“ sdělil.

Důvod ke zničení přehrady mohli mít podle analytika Rusové zejména jeden. „Například mohli mít indicie, že Ukrajinci mohou připravovat nějakou operaci o násilném překročení Dněpru, což ale ze strany Ukrajinců mohla být pochopitelně jenom klamná psychologická operace. Nicméně si musíme uvědomit, že to vytváří velmi komplikovanou krizovou situaci pro celou Ukrajinu,“ podotkl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ekocida, zuří Ukrajinci kvůli přehradě. Hrozí zatopení Chersonska i problém v protiofenzivě

Kvůli mase vody jsou v ohrožení tisíce lidských životů a velké množství obcí. „Ukrajinci nyní musí řešit akutní krizovou situaci. Musí na ni uvolnit lidské a materiální zdroje, které by jinak použili při protiofenzivě. Ze strany Rusů to může být už do značné míry zoufalý tah, jak ofenzivu oddálit nebo zkomplikovat,“ pokračoval Visingr.

Slovo „zoufalý“ by podtrhl. „Kachovka zásobovala vodou Krymský poloostrov, takže když teď Rusové o Novou Kachovku sami přišli, tak to v létě bude na Krymu opravdu velmi zajímavé,“ doplnil. Právě „odříznutí“ vody z přehrady je podle Justa pro Rusko, Krym i okupační úřady velkým problémem. „Krymu se ulevilo, když Rusové obsadili Kachovskou přehradu, znovu na Krym proudila voda. V průběhu osmi let, kdy Rusko anektovalo Krym, byl s dodávkami vody zásadní problém,“ vysvětloval.

Rusové se tedy již dříve museli na Krymu spoléhat na vlastní zdroje – podzemní vody, dešťovku nebo rezervy, které zanechaly sněhové srážky. „Situace tam byla velmi napjatá. Už nyní se hovoří, že situace se může vrátit minimálně před rok 2022. Místní úřady však čekají i větší problémy. Je nutné si uvědomit, že je léto, vody je nedostatek a nikdo na Krymu nepředpokládal, že by mohlo dojít k této katastrofě. Proto se nedělaly vodní zásoby. Na to mohou obyvatelé Krymu částečně doplatit,“ doplnil Just.

Visingr dodal, že přehrady jsou na jednu stranu velmi lákavými cíli, má to ovšem i svá „ale“. „Jsou sice velké, ale na stranu druhou bývají velmi odolné a je složité je zničit. Samozřejmě bývají také dobře bráněné. Tudíž, vždy je to velmi důležitý cíl, na který se mohou soustředit vojenské operace,“ shrnul.

Tagy:
voda armáda útok Ukrajina nebezpečí zbraně CNN Prima NEWS Krym přehrada zničení Moskevský Kreml Lukáš Visingr Chersonská oblast Nova Kachovka Kachovská přehrada