Podnikatel Martin Hausenblas: Chci gay sazbu a manželství pro homosexuály

Martin Hausenblas s přítelem

Rozhovor s podnikatelem Martinem Hausenblasem

Bojovník za práva homosexuálů Martin Hausenblas touží se svým partnerem po svatbě a dětech. To duhovým párům ale není v České republice povoleno, a tak se dostávají do spousty právních problémů. „Chceme manželství pro všechny, nic víc a nic míň,“ dodává úspěšný český podnikatel, který se jako jeden z prvních Čechů rozhodl po své smrti darovat 30 procent (v odhadech 200-300 miliónů korun) svého majetku charitě.

Svého partnera Alexe potkal na dovolené v Dominikánské republice. „Padli jsme si okamžitě do oka, ale já neuměl španělsky. Používali jsme proto překladač a komunikovali za jeho pomoci. Na začátku jsem mu nic nesliboval. Několikrát jsem se ale na Dominikánu ještě vrátil,“ říká s tím, že se nakonec rozhodli odletět společně do České republiky. V září se pak zaregistrovali.

V České republice není možné se oženit. To je problém. Mezi registrováním se a sňatkem je asi dvě stě paragrafů, které se liší. Ale je to aspoň něco. Alex i díky tomu mohl získat povolení k pobytu.

Surogace – náhradní mateřství

„Máme úplně stejné touhy po dětech jako všichni ostatní,“ říká Martin a dodává, že mít děti je pro homosexuální pár nesmírně náročný proces. Nemohou si totiž děti osvojit či adoptovat. Jediná možnost je tak surogace neboli náhradní mateřství, které může stát až pět milionů korun. Jedná se o proces, kdy oplodněné vajíčko odnosí jiná žena. V České republice je to ale pouze pro heterosexuální páry, homosexuálové to musí řešit v cizině.

Nejdříve je důležité najít dárkyni vajíček, která se s rodiči fyzicky nezná. Poté se najde druhá žena, která dítě ve finále odnosí. Ve Spojených státech jsou pak oba muži zapsáni jako rodič 1 a rodič 2. „Po návratu do České republiky pak nemáte problémy s osvojením. My jsme teď ve fázi, že jsme na to finančně připravení a vyhledáváme správnou agenturu, která nám to zprostředkuje.“

Poslechněte si, jaký názor na homosexuály mají v Dominikánské republice a u nás:

Gay sazba

„Chceme úplně stejná práva jako všichni ostatní. Manželství pro všechny. Chceme se vzít jako muže za muže. To samé s dětmi. Nechceme, aby děti trpěly kvůli právnímu systému. Protože mohou nastat třeba situace, kdy jeden z partnerů má dítě a zemře. Druhý partner pak k dítěti nemá právní vztah a dítě jde do dětského domova. To přesně nechceme,“ říká Martin.

Podnikatel chce kandidovat v parlamentních volbách a téma manželství chce předložit. „Naše Ústava říká, že všichni jsou si před zákonem rovni, ale není to tak. Chtěl bych navrhnout speciální gay sazbu. Když tedy nemáme stejná práva, tak aspoň ať máme jiné daně. Ale to nám nepřijde systémové,“ uzavírá Martin Hausenblas a doufá, že se jednou budou moci s Alexem vzít.

Tagy:
homosexuálové manželství svatba gay děti Dominikánská republika právo Česko USA Manželství pro všechny Martin Hausenblas práva Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky