Američané měli raketomety HIMARS Ukrajincům záměrně oslabit. Úředníci vysvětlili proč

Raketomety HIMARS jsou jednou z nejdůležitějších západních zbraní, které Ukrajinci proti ruským okupačním silám využívají. List The Wall Street Journal informoval, že obránci disponují zřejmě jen upravenými stroji s kratším dostřelem. Američané prý darované raketomety modifikovali tak, aby s nimi Ukrajinci nemohli pálit daleko na ruské území.

Američané v Pentagonu podle zmiňovaného deníku sáhli k mimořádným úpravám ničivého raketového systému a to tak, aby nedokázal pálit dalekonosné rakety. List se odkazuje na nejmenované úředníky z americké administrativy.

Ukrajinci stroje HIMARS dostali před několika měsíci. USA jim coby pomoc do války proti Rusku poslaly na 20 kusů techniky a společně s nimi i systémy GMLRS, které mají mít dosah až 50 mil, tedy asi 80 kilometrů.

Důvod pro modifikace raketometů je jednoduchý. Pentagon se tímto snažil „snížit riziko rozsáhlejšího konfliktu s Moskvou“, uvádí deník s odkazem na svůj zdroj. Ministerstvo obrany USA se ke zprávě zatím nevyjádřilo.

Rusko totiž prostřednictvím prezidenta Vladimira Putina a jeho podřízených mnohokrát oznámilo, že pokud Ukrajinci zaútočí na půdu, kterou Moskva vnímá jako Rusko, pak se může odhodlat k jaderné odplatě, což by mohlo mít katastrofické důsledky.

Další pomoc z USA

Američané jsou největšími donátory Ukrajiny. Kyjevu věnovali raketomety HIMARS a celou řadu dalších zbraní či techniky. Kromě toho napadené zemi posílají i finanční balíčky či humanitární pomoc.

Na konci listopadu američtí zákonodárci schválili další pomoc v hodnotě kolem 400 milionů dolarů. V rámci ní mají být na Ukrajinu poslány i další stroje HIMARS.

Tyto raketomety se ukázaly být postrachem ruských sil. Ukrajinci až do jejich převzetí bojovali především se zbraněmi sovětského typu, které dostali mimo jiné od České republiky. S moderními západními zbraněmi pak působily Rusům mnohem větší škody.

Ukrajinci po měsících plných obrany přešli do protiofenzivy a začali Rusy z mnohých území vytlačovat. Podařilo se jim osvobodit i Cherson, jediné oblastní město, které Moskva od začátku války zabrala. Aktuálně se nejtěžší boje odehrávají u Bachmutu na Donbasu, tedy na východě Ukrajiny. Ani jedna strana zde nemá žádné podstatné územní zisky a ztráty rostou jak Rusům, tak Ukrajincům.

Tagy: