Uprchlíky zvládáme. Další velká vlna by už ale byla problém, varuje hejtman Netolický

Bohumínské nádraží. Uprchlíkům z Ukrajiny pomáhají hasiči i humanitární organizace. Nádraží bylo uzlovým bodem pro uprchlíky z východní Evropy už od roku 1848.

Česko v krizi: Válka a drahota (428)

Pokud by se opakovala stejná uprchlická vlna jako na začátku války na Ukrajině, znamenalo by to pro Česko výrazný problém. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS to řekl Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy by se běženci měli vrátit zpátky na Ukrajinu.

Válka na Ukrajině začala 24. února. Ze své rodné země již uprchly miliony lidí, přes 350 tisíc z nich i do České republiky. Kromě zázemí bude důležitá i jejich adaptace do společností. „Zdravotnictví, školství, sociální péče, doprava ani žádné další záležitosti nejsou pro české občany ohroženy. Mám pocit, že někdo záměrně vytváří pocit ve společnosti, že řešíme jen jednu věc – uprchlíky. A že ostatní se neřeší. Není to pravda,“ konstatoval Netolický.

„Určitý limit však vnímat musíme. Česko je 10milionový stát, a tak asi nemůžeme přijmout milion uprchlíků. To by bylo složité. V této chvíli jsme ale na nějakých 350 tisících registrovaných. Z nich navíc nejsme schopni říct, zda se někteří nevrátili. Je pravda, že pokud by došlo k další vlně jako na začátku, problém by už byl výrazně větší,“ dodal.

Potápějící se člun

Další host pořadu Radim Fiala (SPD) uvedl: „I hnutí SPD říká, že je potřeba pomáhat ukrajinským občanům, kteří jsou opravdu uprchlíci a v nouzi. Ale jen po dobu nezbytně nutnou. Po válce by se měli vrátit na Ukrajinu“. „My to připodobňujeme k záchrannému člunu, který má nějakou kapacitu. Jestliže bude příliš veliká a přetíží se, tak se potopí,“ pronesl.

Kraje v současné době řeší kapacity školství, bydlení a nabídku zaměstnání tak, aby rozmístění běženců bylo rovnoměrné. „Bude se hledat souběh. Jsou samozřejmě regiony, kde nejsou kapacity, ale je potřeba pracovní síla. Města vědí, co konkrétně potřebují. Co se týče přesunu, chápu, že někdo nechce do menších vsí. Tam ale pomáhá komunita a budou se cítit dobře,“ vysvětlila místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová.

„Zhruba 80 procent uprchlíků tvoří ženy a děti. Ze 14 tisíc lidí, co máme v kraji, už pětina pracuje. Uvědomme, že se ještě starají o děti,“ přiblížil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

„Bohužel se ukazují i případy některých tzv. uprchlíků, kteří využívají situace. K tomu to samozřejmě sloužit nemá. Není možné, aby někdo dávky zneužíval. My na to upozornili a domnívám se, že se s tímto začne něco dělat,“ doufá Netolický.

Tagy: