Seděl za znásilnění, přesto vedl dětský spolek. Policisté to věděli, ale byli bezmocní

Jan R. vedl tábory a kroužky v Liberci. Policie ho obvinila ze znásilnění dítěte

Jan R. měl hlídat ve svém bytě děti ze sociálně slabých rodin

Policisté už v září loňského roku věděli, že spolek pořádající dětské tábory a kroužky v Liberci vede muž dvakrát odsouzený za znásilnění dětí. V další činnosti Jana R. ale zabránit nemohli. Vyplývá to z exkluzivních informací, které k případu získal reportér CNN Prima NEWS Libor Tampier.

Předsedu spolku Děti ráje železnice policisté zadrželi v pátek 1. dubna, druhý den byl vzat do vazby. Kriminalisté ho obvinili ze znásilnění nezletilého dítěte, které mu bylo svěřeno do dozoru. „Obviněný se v průběhu vazebního zasedání k věci doznal,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí libereckého okresního soudu Denisa Šmídová.

Jan R. v roce 2008 dostal šest let vězení za znásilnění třináctileté dívky. Tehdy mu bylo osmnáct a odsouzený za znásilnění byl už podruhé. O dvanáct let později si se svou partnerkou založil spolek Děti ráje železnice a začal organizovat dětské tábory a kroužky.

Spolek nabízel i hlídání dětí – a právě kvůli tomu se Jan R. s partnerkou ocitli v hledáčku policie. Děti měli hlídat v bytě, ve kterém spolu žili. Své služby přitom cílili zejména na sociálně slabé rodiny, čemuž odpovídala i velmi nízká hodinová sazba za hlídání – 60 korun. Některé děti u nich bývaly i přes noc.

Děti měly modřiny

To, jak hlídání probíhalo, prý ale rozhodně nebylo standardní. O podrobnostech se vloni v létě dozvěděla sociální pracovnice, která se obrátila na státní zastupitelství. „Informace, jak hlídání probíhá, mě dost znervóznily. Ukazovaly na to, že děti měly modřiny,“ popisuje žena, která si přeje zůstat v anonymitě. Věc prý konzultovala se svým známým – kriminalistou, který jí poradil, aby si své podezření nenechala pro sebe.

Vedoucí Okresního státního zastupitelství Lukáš Pauldura přijetí podnětu potvrdil. „Mělo být prověřeno nevhodné chování k dětem, které spočívalo v rovině fyzického trestání, 7. září byl tento podnět postoupen příslušnému útvaru kriminální služby a vyšetřování k dalším prošetřování,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Policisté se věcí skutečně zabývali.

„Byli jsme i s mou klientkou předvolané k výslechu. Poté mi ale přišel od policie dopis, že se to neprokázalo – trestný čin týrání,“ řekla sociální pracovnice. „Dál už se nedělo nic. Dost mě to zarazilo, protože jsem policistům řekla o tom, že jsem zjistila z veřejně dostupných zdrojů, že daný člověk byl dvakrát odsouzený za znásilnění dětí a nyní pracuje s dětmi. Šokovalo mě, že policie nic dělat nemůže,“ tvrdí žena.

Problém – presumpce neviny?

Policisté okolnosti vyšetřovaného případu nekomentují. Podle právníka osloveného CNN Prima NEWS jsou v takovém případě skutečně bezmocní. „Pokud se nepodaří podezření prokázat a nemůže být zahájeno trestní stíhání, nemůže uložit ani předběžné opatření, které by mohlo zabránit dalším činnostem takové osoby,“ vysvětluje právník Michal Tandler.

Podle českých zákonů v takovém případě platí presumpce neviny. Jinými slovy, policistům nezbývá než čekat, než takový člověk provede něco, co prokázat lze. A to se v tomto případě vzhledem k aktuálnímu obvinění zřejmě stalo.

Tagy: