Pomáhá Ukrajině a Gaze, láká sportovce i turisty. Saúdská Arábie se mění před očima

Po vraždě saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018 byl Rijád v očích Západu zatracován, Saudské Arábii se ale během několika let podařilo vylepšit si image před celým světem. Pod taktovkou korunního prince Muhammada bin Salmána se otevřela turistům, začala lákat světové sportovce a angažuje se v nejvyšších diplomatických jednáních, které mají spojitost s Izraelem i Ukrajinou.

Džamál Chášukdží byl saúdskoarabský novinář, kterého do jeho smrti ve světě prakticky nikdo neznal. Jeho brutální vražda na konzulátu v Turecku ale v roce 2018 plnila přední stránky médií po celém světě. CIA po vyšetřování dospěla k závěru, že si vraždu objednal korunní princ Rijádu Muhammad bin Salmán. Chášukdží ho totiž kritizoval a také sepsul intervenci Saúdské Arábie v Jemenu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Utajované schůzky Ruska a Ukrajiny. Na hranicích obě strany spolupracují, pomáhá i Vatikán

USA tehdy slíbily, že Saúdská Arábie za to všechno zaplatí. Jenže jak to tak bývá, lidé rychle zapomínají a politici též. Saúdská Arábie dodnes zůstává klíčovým partnerem Spojených států na Blízkém východě a v očích veřejnosti už dávno není jen zemí, která vraždí novináře a pořádá popravy. Rijád totiž dokázal svou image během pár let neuvěřitelně vylepšit.

Země plánuje megalomanské město

Začalo to v roce 2019, kdy se Saúdská Arábie otevřela turistům. V zemi vzniká pro cestovatele zbrusu nová infrastruktura. Silnice, hotely, zázemí spojené s památkami. Zájem turistů zatím není ještě tak obrovský – loni dorazilo 27 milionů zahraničních turistů – země se ale na hlavní nápor teprve chystá. Návštěvníci ovšem musejí počítat s určitými omezeními, upozornila CNN.

Vedle podpory turismu se Rijád pyšní svéhlavými architektonickými plány. Zvláště zaujalo například město budoucnosti Neom, jehož součástí je pro mnohé děsivý projekt lineárního urbanistického prostoru bez aut The Line.

Ropná velmoc si může podobné vize dovolit zhmotnit. Ostatně peníze jsou to, co do Saúdské Arábie v posledních letech láká i špičkové sportovce. Rijád mezi jinými naverboval i portugalskou superstar Cristiana Ronalda nebo brazilského Neymara a chce získat i další jména. Saúdská Arábie bude ostatně v roce 2034 hostit fotbalové mistrovství světa.

Saúdové chtějí být důležitým politickým hráčem

Saúdská Arábie ale nezůstává jen u ekonomických vizí. Korunní princ bin Salmán, který plní funkci premiéra, dobře ví, že pokud chce ze země vystavět skutečnou světovou velmoc, bude se muset angažovat i politicky. Události posledního roku jsou toho důkazem.

Rijád má prsty v jednáních souvisejících s Ukrajinou i Izraelem. Ačkoli je Saúdská Arábie latentním spojencem Ruska, Íránu a Číny, pomáhá i Kyjevu. Důkazem je dohoda o návratu deportovaných ukrajinských dětí domů, kterou s Moskvou pomohla vyjednat právě Saúdská Arábie společně s dalšími spojenci z oblasti Perského zálivu.

Saúdská Arábie navíc v roce 2023 hostila ukrajinský mírový summit, kterého se zúčastnili vyslanci více než 40 zemí. Nic hmatatelného se tam sice nedomluvilo, pro Rijád to ale bylo politické vítězství.

„Saúdská Arábie se považuje za mocnost nejvyšší úrovně, která má dobré předpoklady pro zprostředkování dialogu zaměřeného na ukončení války na Ukrajině,“ uvedl think-tank Carnegieho nadace pro mezinárodní mír.

Pro Rijád je v této souvislosti důležitá také válka v Izraeli. Jako arabská a muslimská země sice stojí na straně Palestiny, ale zároveň pod taktovkou USA dlouhodobě usiluje o normalizaci vztahů se židovským státem. Podmínkou smíru ale pravděpodobně bude dvoustátní řešení krize mezi Izraelem a Palestinou.

Saúdská Arábie se v probíhajícím konfliktu angažuje po humanitární stránce. Web Middle East Monitor napsal, že jen od října do ledna země vypravila do Gazy 36 letadel, pět lodí a 172 nákladních vozů s humanitární pomocí. Jde o další ilustraci faktu, že Rijád chce být nejen regionální, ale i světovou velmocí.

VIDEO: Izraelci osvobodili v Rafáhu dva rukojmí

Tagy: