Saúdská Arábie se potají dál sbližuje s Izraelem. Rýsuje si ale tvrdé požadavky smíru

Saúdská Arábie po vypuknutí války mezi Hamásem a Izraelem okamžitě pozastavila snahy o diplomatické sblížení se židovskou zemí. A zdálo se, že se to jen tak nezmění. Jenže podle CNN vláda blízkovýchodní velmoci nadále usiluje o normalizaci vztahů s Izraelem. Požadavky Rijádu se ale změnily – hlavním tématem je teď Palestina.

Když Hamás vpadl 7. října do Izraele, Saúdská Arábie obratem přerušila sbližování s židovskou zemí, někteří lidé dokonce spekulovali, že přesně tento vývoj palestinské teroristické hnutí plánovalo. Teď se ale zdá, že přerušení snahy o normalizaci vztahů mezi Izraelem a Rijádem nebylo nijak striktní. Naopak.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ještě je čas všechno zachránit. CNN varuje před rozsáhlým konfliktem na Blízkém východě

Americká CNN informovala, že Saúdská Arábie nadále usiluje o sblížení s Izraelem. A to navzdory přání vlastního lidu. Z nedávného průzkumu Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku vyplynulo, že 96 procent občanů Saúdské Arábie zastává názor, že „arabské země by měly okamžitě přerušit veškeré diplomatické, politické, ekonomické a jiné kontakty s Izraelem na protest proti jeho vojenské akci v Gaze“.

Korunní princ Muhammad bin Salmán má ale zjevně vlastní hlavu a vlastní plány. O pokroku na ose mezi Izraelem a Saúdskou Arábií informovali zástupci americké administrativy. Právě USA hrají ve sbližování arabských a afrických zemí s Izraelem klíčovou roli.

„Mohu vám říci, že je tu jasný zájem, aby se to uskutečnilo. Zájem je skutečný a mohl by být transformační,“ řekl novinářům americký ministr zahraničí Antony Blinken po návštěvě Rijádu.

Stejný postoj zaujal shodou okolností v podobný moment i velvyslanec Saúdské Arábie ve Velké Británii. „Je tady naprostý zájem o normalizaci vztahů. Zájem je tady od roku 1982,“ řekl Khalid bin Bandar Al Saud pro BBC. Právě v roce 1982 tehdejší saúdský ministr zahraničí Saud bin Faisal Al Saud poprvé naznačil, že jeho země je ochotná uznat existenci Izraele.

Tehdy – stejně jako nyní – to ale nemělo být zadarmo. „Problémem“ je hlavně rozložení území a otázka Palestiny. CNN si všímá, že po válce mezi Izraelem a Hamásem mohou být požadavky Saúdské Arábie na židovskou zemi ještě větší.

Historický signál pro další arabské státy?

„Saúdská vláda je stále otevřená normalizaci za podmínky, že Izrael podnikne konkrétní kroky k vytvoření základů dvoustátního řešení Izraele a Palestiny. To by například znamenalo úplné odstranění blokády Gazy, posílení pravomocí palestinské samosprávy v Gaze a na Západním břehu Jordánu, stažení z klíčových oblastí na Západním břehu Jordánu a tak dále,“ řekl CNN saúdský spisovatel a analytik Alí Šihábí.

Během izraelského tažení v Gaze se přitom začíná ukazovat, že Tel Aviv už přestává mít o dvoustátní řešení zájem, informoval web War on the Rocks. Palestincům byla různá řešení v minulosti nabídnuta už několikrát, nikdy to ale nevedlo ke shodě.

Požadavky bude mít Saúdská Arábie zřejmě i na Spojené státy jakožto klíčového prostředníka. ​​Mohlo by jít například o silnější bezpečnostní záruky nebo pomoc s jaderným programem. Americká administrativa v roce 2020 – ještě pod taktovkou exprezidenta Donalda Trumpa – napomohla sblížení Izraele se čtyřmi zeměmi – Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Súdánem a Marokem. Z dřívějších dob má židovská země mírové smlouvy s Egyptem a Jordánskem.

CNN každopádně poznamenala, že Saúdská Arábie nehodlá na nic spěchat a počká si na vyřešení situace v Gaze. Válka mezi Izraelem a Hamásem rozviklala celý arabský svět a i zmiňované Spojené arabské emiráty začaly židovskou zemi velmi kritizovat.

Abú Dhabí každopádně dalo najevo, že nechce, aby válka ochromila jeho vztahy s Izraelem. K podobnému závěru teď zřejmě dospěla i Saúdská Arábie. Kdyby se skutečně podařilo sblížit dost možná největší mocnost na Blízkém východě s Izraelem, šlo by o historický signál pro další arabské státy.

VIDEO: Izraelci ukázali, co Hamás skladoval uvnitř škol v Gaze

Tagy: